Για πολλούς ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, η συνεχής κόπωση είναι ίσως το πιο προβληματικό από όλα τα συμπτώματα. Πολλοί είναι οι ασθενείς που περιγράφουν την αίσθηση ως “το να έχεις γρίπη, χωρίς τα υπόλοιπα συμπτώματα”. Είναι, λοιπόν, λογικό να υπάρχει ανάγκη να μπορέσουν αυτοί οι ασθενείς να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειάς τους, ώστε να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

Πιστεύεται ότι αυτή η κόπωση της σκλήρυνσης προκαλείται επειδή οι αλλαγές στον εγκέφαλο του ασθενούς τον αναγκάζουν να καταβάλλει μέχρι και στο πενταπλάσιο την ενέργεια που θα κατέβαλε ένας άνθρωπος χωρίς την πάθηση. Άλλες αιτίες είναι το στρες, τα προβλήματα στον ύπνο, παρενέργειες από φάρμακα, αλλά και η κατάθλιψη. Η κούραση, επίσης, μπορεί να προκαλείται από τα νευρολογικά συμπτώματα της σκλήρυνσης, όπως το τρέμουλο και οι μυϊκοί σπασμοί.

Πώς μπορούν λοιπόν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας να έχουν περισσότερη ενέργεια;

Ακολουθήστε κατά γράμμα τη θεραπεία σας: Η σωστή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της κόπωσης. Προγραμματίστε τακτικά ραντεβού με τον γιατρό σας, για να είστε σίγουροι πως η πάθηση βρίσκεται πάντα υπό έλεγχο.

Προσοχή στη ζέστη: Η ζέστη μπορεί να αποβεί καταστροφική για έναν ασθενή με σκλήρυνση. Προσπαθήστε, τις πιο ζεστές μέρες, να μην μετακινείστε πολύ και να υπάρχει πάντα επαρκής κλιματισμός στο χώρο εργασίας σας.

Φροντίστε τον εαυτό σας: Για άλλη μια φορά, τονίζεται η σημασία της σωστής διατροφής, όπως και της άσκησης. Τα επίπεδα ενέργειας και οι αντοχές σας θα αυξηθούν σημαντικά. Επιπλέον, όσο πιο αγύμναστοι και υπέρβαροι είστε, τόσο περισσότερη ενέργεια θα πρέπει να ξοδεύετε.

Δοκιμάστε διαλογισμό: Πρακτικές όπως το Τάι Τσι και η γιόγκα φαίνεται να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην ενδυνάμωση και στην αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Κάντε τακτικά διαλείμματα: Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά διαλείμματα από τη δουλειά μέσα στην ημέρα, ώστε να έχετε πάντα αρκετή ενέργεια.

Μιλήστε με τον γιατρό σας για τη φαρμακευτική σας αγωγή: Αν πιστεύετε ότι η κόπωσή σας είναι παρενέργεια κάποιου φαρμάκου που λαμβάνετε, συζητήστε με τον γιατρό σας. Μην αλλάξετε φάρμακα ή τις δόσεις σας ποτέ με δική σας πρωτοβουλία.

Ζητήστε βοήθεια για την κατάθλιψη: Πολλοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας πάσχουν ταυτόχρονα από κατάθλιψη, η οποία αποδυναμώνει το σώμα. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει.

Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη: Αν η ζωή σας είναι χαώδης, τα συμπτώματα της σκλήρυνσης – μαζί τους και η κόπωση – θα επιδεινωθούν. Προσπαθήστε να ελαττώσετε το στρες της καθημερινότητας και μην ξεχνάτε ποτέ ότι είναι δεν είναι ντροπή να ζητήσετε βοήθεια από τα κοντινά σας άτομα ή από επαγγελματίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου