Η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο.

Η νόσος Alzheimer αποτελεί μάστιγα στις μέρες μας, για αυτό η πρόληψη είναι κρίσιμη. Αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα  και εκτός από τους ασθενείς με τη νόσο, φορτίο έχουν και οι φροντιστές τους, ενώ κοστοβόρα είναι η νόσος και για τα συστήματα υγείας.

Η ικανότητα της μνήμης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας νευρικού συστήματος και των εγκεφαλικών κυττάρων. Με την πάροδο του χρόνου και την επίδραση του άγχους, της κακής διατροφής, των έντονων ρυθμών ζωής, η λειτουργία της μνήμης εκπίπτει σταδιακά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Μάιο του 2017, η άνοια είναι ένα σύνδρομο στο οποίο υπάρχει υποβάθμιση της μνήμης, της σκέψης, της συμπεριφοράς και της ικανότητας να εκτελούνται καθημερινές δραστηριότητες. Αν και επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, δεν αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της γήρανσης. Παγκοσμίως, περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια και τα νέα περιστατικά αγγίζουν τα 9,9 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την "Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών" ανάγοντας στον ελληνικό πληθυσμό δεδομένα άλλων χωρών, σήμερα στη χώρα μας πρέπει να υπάρχουν 150.000 - 200.000 ασθενείς με τη νόσο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 500.000 ασθενείς το 2050.

Η άνοια είναι μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως. Έχει σωματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στους φροντιστές, τις οικογένειες και την κοινωνία.

Το Alzheimer είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Τα συμπτώματα συνήθως εξελίσσονται αργά και επιδεινώνονται με τον καιρό. Σταδιακά παρεμβάλλονται με τα καθημερινά καθήκοντα.

Παράγοντες κινδύνου για Alzheimer

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία και οι περισσότεροι ασθενείς είναι άνω των 65 ετών. Ωστόσο η νόσος δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, καθώς μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες. Στα αρχικά στάδια, η απώλεια μνήμης είναι ελαφριά, αλλά στα προχωρημένα στάδια οι ασθενείς δεν μπορούν να συζητήσουν και να ανταποκριθούν στο περιβάλλον. Ζουν συνήθως 8 χρόνια κατά μέσον όρο μετά τα εμφανή συμπτώματα, αλλά η επιβίωση μπορεί να ποικίλλει, από 4-20 χρόνια.

Το πιο σύνηθες αρχικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία να θυμάται κάποιος νέες πληροφορίες, καθώς οι αλλαγές συνήθως συμβαίνουν στην περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζει τη μάθηση.

Καθώς προχωρά η νόσος στον εγκέφαλο, οδηγεί σε σοβαρότερα συμπτώματα, όπως έλλειψη προσανατολισμού αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, σοβαρότερη σύγχυση, καχυποψία, πιο σοβαρή απώλεια μνήμης και δυσκολία στην ομιλία, στην κατάποση και το περπάτημα.

Άνθρωποι με απώλεια μνήμης ή άλλα πιθανά σημάδια Alzheimer ενδεχομένως είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν ότι έχουν πρόβλημα. Τα συμπτώματα άνοιας μπορεί να είναι πιο φανερά στην οικογένεια. Όποιος έχει συμπτώματα που μοιάζουν με της άνοιας θα πρέπει να δει άμεσα γιατρό.

Η νόσος Alzheimer δεν έχει θεραπεία, αλλά υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές για τα συμπτώματα.

Αν και δεν μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου, οι επιστήμονες μπορούν να επιβραδύνουν προσωρινά την επιδείνωση των συμπτωμάτων άνοιας και να βελτιώσουν τη ζωή ασθενών και φροντιστών.

Πρόληψη

Αυτό που θα καθορίσει το αν τελικά δεν θα χάσουμε τη μνήμη μας, είναι η διατήρηση της ορθής λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα κύτταρα αποτελούνται από μία εξωτερική μεμβράνη-κυτταρική μεμβράνη-  η οποία διαχωρίζει και προστατεύει τα οργανίδια του από το εξωτερικό περιβάλλον. Ο εγκέφαλος έχει 100 δις νευρώνες. Καθένας συνδέεται με άλλους και δημιουργεί δίκτυα επικοινωνίας. Ομάδες νευρώνων έχουν ειδικές εργασίες. Ορισμένοι εμπλέκονται στη σκέψη, τη μάθηση και τη μνήμη και άλλοι βοηθούν να βλέπουμε, να ακούμε και να μυρίζουμε. Οι νευρώνες μοιάζουν με μικρά εργοστάσια. Τα κύτταρα επίσης επεξεργάζονται και αποθηκεύουν πληροφορίες και επικοινωνούν με άλλα. Χρειάζεται συντονισμός και καύσιμο και οξυγόνο. Επιστήμονες πιστεύουν ότι η νόσος εμποδίζει μέρη του εργοστασίου του κυττάρου να λειτουργεί καλά. Καθώς εξαπλώνεται η βλάβη, τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα να κάνουν τη δουλειά τους και πεθαίνουν, οδηγώντας σε ανεπανόρθωτές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Φωσφολιπίδια

Τα φωσφολιπίδια αποτελούν το δομικό υλικό της κυτταρικής μεμβράνης των οποίων η χημική συμπεριφορά παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των κυττάρων γενικότερα. Παίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη, την ωρίμανση και τη σωστή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων που καθορίζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Λόγω ηλικίας τα φωσφολιπίδια αρχίζουν να φθίνουν, με αποτέλεσμα τα κύτταρα του ΚΝΣ να μην λειτουργούν όπως πριν και έτσι να νιώθουμε ότι ξεχνάμε. Για να διατηρηθεί η μνήμη σε υγιές επίπεδο, πρέπει τα φωσφολιπίδια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ώστε να παραμένουν σταθερές οι κυτταρικές μεμβράνες και τα κύτταρα να διατηρούνται υγιή.

Η σημασία των φωσφολιπιδίων επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον από τους Mapstone και συνεργάτες, το 2014. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι από τους 525 συμμετέχοντες (άνω των 70 ετών) όσοι εμφάνιζαν συστηματική μείωση 10 συγκεκριμένων φωσφολιπιδίων στο αίμα, είτε είχαν ήδη εκδηλώσει συμπτώματα άνοιας, είτε εκδήλωσαν το επόμενο άμεσο διάστημα (3ετία). Το ποσοστό επιτυχίας του τεστ έφθασε πάνω από 90%!

Στη διατήρηση της μνήμης βοηθά το σκεύασμα Memovigor 2, που είναι κατάλληλο για διατήρηση και βελτίωση της μνήμης, προστασία και επιβράδυνση της εκφύλισης των κυττάρων, νόσο αλτσχάιμερ, γεροντική άνοια. Είναι ιδανικό και για vegeterians και vegans. Μπορεί να λαμβάνεται από την ηλικία των 14 ετών και άνω.

Το Memovigor 2, περιέχει 4 φωσφολιπίδια, (φωσφατιδυλο-χολίνη, φωσφατιδυλο -σερίνη, φωσφατιδυλο-αιθανολαμίνη, φωσφατιδυλο-ινοσιτόλη_- τα  βασικά που χτίζουν τις κυτταρικές μεμβράνες. Επίσης, περιέχει αντιξειδωτικά όπως το μύρτιλο και το σελήνιο και  Άλφα Λιποϊκό οξύ,  Λινολεϊκό οξύ, τα οποία προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούν τροφή για υγιές νευρικό σύστημα, gingko Biloba που ενισχύει τη μικροκυκλοφορία. Έτσι θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο διανέμονται σωστά στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Το Γλουταμινικό οξύ και η L-Ακετυλοκαρνιτίνη είναι θρεπτικά συστατικά που προάγουν την παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα ώστε αυτά να επιτελούν σωστά τις λειτουργίες τους. Επιπλέον, περιέχει σημαντικά μέταλλα, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών.

Τσέκαρε τη μνήμη σου με το παρακάτω τεστ: www.bionat.gr/memq/

Δείτε το βίντεο:

Στο Πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “Bionat Action” με βασική αξία τη δοτικότητα μέσω προσφοράς σε κοινωφελείς οργανισμούς, η εταιρία Bionat υποστηρίζει τις δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) με κάθε αγορά σκευάσματος MemoVigor2. Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση του κοινού για τη νόσο Alzheimer σχετικά με τις πιθανές αιτίες, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την παροχή συμβουλών για την φροντίδα των ασθενών, τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους καθώς και την επιμόρφωση του κοινού και των εμπλεκομένων επαγγελματιών υγείας.

ΜemoVigor2 : Υπερήφανος Υποστηρικτής της Alzheimer Hellas

Δείτε περισσότερα για την πρόληψη της νόσου Alzheimer εδώ.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το MemoVigor2 από εδώ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

WORLD HEALTH ORGANISATION, http://www.who.int/en/ MAY 2017

Nat Med. 2014 Apr;20(4):415-8. doi: 10.1038/nm.3466. Epub 2014 Mar 9. Plasma phospholipids identify antecedent memory impairment in older adults. Mapstone M1, Cheema AK2, Fiandaca MS3, Zhong X4, Mhyre TR5, MacArthur LH5, Hall WJ6, Fisher SG7, Peterson DR8, Haley JM9, Nazar MD10, Rich SA11, Berlau DJ12, Peltz CB13, Tan MT4, Kawas CH13, Federoff HJ3.

Küllenberg D, Taylor LA, Schneider M, Massing U. Health effects of dietary phospholipids. Lipids in Health and Disease. 2012;11:3. doi:10.1186/1476-511X-11-3.

Du X, Chen K, Choi CH, Li W, Cheng W, Stewart C, Hu N, Floyd RA, Kopke RD. Selective degeneration of synapses in the dorsal cochlear nucleus of chinchilla following acoustic trauma and effects of antioxidant treatment. Hough Ear Istitute, Oklahoma, OK 73112, Hear Res. 2012 Jan; 283(1-2): 1-13. Epub 2011 Dec 9.USA.

Radici M, Bucolo S, Beatrice F, Formica C, Staiti T, Staiti V. Evualation of use of association of pharmacological therapy with integrator (Vegetal phosfatidylserine, L-acetilcarnitine, Ginkgo Biloba, Vitamins C-E-B1-B6-B12) and hyperbaric oxygen therapy (HBOT) in sudden sensorineural haring loss (SSNL). Presented at 96° National Congress SIO, Rimini; 13-16 May 2009.

Kidd PM. Alzheimer’s disease, amnesic mild cognitive impairment, and age-associated memory impairment: current understanding and progress toward integrative prevention. Altern Med Rev. 2008 Jun; 13(2): 85-115. Cell Biology; University of California, Berkeley, USA,[email protected] 

McMackin CJ, Widlansky ME, Hamburg NM, Huang AL, Weller S, Holbrook M, Gokce N, Hagen TM, Keaney JF Jr, Vita JA. Effect of combined treatment with alpha-Lipoic acid and acetyl-L-carnitine on vascular function and blood pressure in patients with coronary artery disease. J Clin Hypertens (Greenwich). 2007 Apr; 9(4): 285-6.

Kennedy DOL, Haskell CF, Mauri PL, Scholey AB. Acute cognitive effects of standardised Ginkgo biloba extract complexed with phosphatidylserine. Hum Psychopharmacol. 2007 Jun; 22(4): 199-210.

Victor S, Sierpina MD, University of Texas (UTMB); bernd Wollschlaeger MD, North Miami Beach, Florida; Mark Blumenthal, American Botanical Council Austin. Ginkgo biloba used in the treatment of early-stage Alzheimer’disease, vascular dementia, peripheral claudication and tinnitus of vascular origin. American Academy of Family Physician; Am Fam Physician 2003; 68: 923-6.

Jorrisen BL, Brouns F, Van Boxtel MP, Riedel WJ. Safety of soy-derived phosphatidylserine in elderly people. Nutr Neurosci. 2002 Oct; 5(5): 337-43.

Seidman MD, Khan MJ, Bai U, Shirwany N, Quirk WS. Biologic activity of mitochondrial metabolites on aging and age-related loss. Department of Otolaryngology Head & Neck Surgery, Henry Ford Health System, Detroit Michigan 48323, Am J Otol.2000 Mar; 21(2): 161-7. USA.

Pittler MH, Ernst E. “ Ginkgo biloba extract for the treatment of intermittent claudication: a meta-analysis of randomized trials“. Am J Med. 2000 Ma; 108(4). 276-281.

Clostre F. Ginkgo biloba extract (EGb 761). State of knowledge in the dawn of the year 2000. Institut Henri Beaufour, Les Ulis. Ann Pharm Fr. 1999 Jul; 57 Suppl 1: 1S8 88 FRANCE.

Η πρώτη επιδημιολογική μελέτη για τη νόσο Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;