Ο χρόνιος πόνος μπορεί να μειώσει σε τεράστιο βαθμό το επίπεδο ζωής μας, και να προκαλέσει πολλές άσχημες παρενέργειες, ή ακόμα και να συμβάλει στην εμφάνιση άλλων παθήσεων, όπως η κατάθλιψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, που αντιμετωπίζουν καθημερινά πόνους. Με ποιους τρόπους θα καταφέρουν να ανακουφιστούν;

Φάρμακα

Υπάρχουν αρκετά φάρμακα με συνταγή με σκοπό να μειώσουν τον πόνο, αλλά σε γενικές γραμμές, οι νευρολόγοι δεν τα προτιμούν, καθώς έχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως ο μεγάλος κίνδυνος εθισμού. Υπάρχουν, όμως, φάρμακα που επηρεάζουν ορισμένους υποδοχείς πόνου στον εγκέφαλο. Άλλη μια προσέγγιση ορισμένων γιατρών είναι τα αντικαταθλιπτικά, καθώς ηρεμούν τα ερεθισμένα νεύρα και απαλύνουν τον πόνο. Και, προφανώς, υπάρχουν τα απλά, γνωστά παυσίπονα χωρίς συνταγή.

Βελονισμός

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα σοβαρά συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης. Έχουν γίνει μελέτες σχετικά με το πόσο αποτελεσματικός είναι στην πραγματικότητα ο βελονισμός, και τα ευρήματα είναι κατά γενική ομολογία θετικά. Ναι, αποτελεί εναλλακτική ιατρική και πρέπει πάντα να γίνεται συμπληρωματικά, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας στηρίζει την πρακτική.

Yoga

Έχουμε μιλήσει ξανά για τα οφέλη της yoga, αυτής της αρχαίας πρακτικής που μας βοηθάει να εστιάζουμε στην αναπνοή μας. Οι στάσεις της μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες (και τους περιορισμούς) του κάθε ασθενή, και εκτός του ότι είναι επιβεβαιωμένα χαλαρωτική, αυξάνει την ευλυγισία, προσφέρει καλύτερη αίσθηση ισορροπίας και καταπολεμά το στρες.

Διαλογισμός

Το κόλπο με τον διαλογισμό είναι να καταφέρουμε να κάνουμε το μυαλό μας να ησυχάσει. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να ακολουθήσουμε την αναπνοή μας, και να εστιάσουμε εκεί. Ένας άλλος τρόπος είναι να επαναλαμβάνουμε στο μυαλό μας μία μικρή και θετική φράση. Μια μελέτη του 2011, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of MS Care, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες παρατήρησαν σημαντική βελτίωση του πόνου που ένιωθαν.

Θεραπεία με μασάζ

Οι μελέτες βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, αλλά τα πρώτα ευρήματα είναι αισιόδοξα. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως με εβδομαδιαία μασάζ, τα επίπεδα πόνου και γενικής κόπωσης στους ασθενείς με σκλήρυνση μειώνονται σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, η θεραπεία με μασάζ μπορεί να καταπολεμήσει το στρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα