Ο ύπνος είναι πολύ πιο σημαντικός από ό,τι πιστεύουμε. Αν δεν κοιμόμαστε αρκετά – και αν δεν κοιμόμαστε καλά – τότε οι συνέπειες για την υγεία μας θα είναι τραγικές, σε κάθε επίπεδο. Αυξημένο στρες, μυϊκοί πόνοι αλλά και πολύ σημαντικότερες επιπλοκές. Και, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι πάντα εύκολο να πέσουμε να κοιμηθούμε. Οι ευθύνες της καθημερινότητας, τα προσωπικά μας προβλήματα, όλα αυτά συνωμοτούν εναντίον της ξεκούρασής μας. Κι όμως, εμείς έχουμε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για να κοιμάστε πλέον εύκολα τα βράδια…

Κοιμόμαστε και ξυπνάμε ίδια ώρα

Προσπαθήστε να πείσετε τον εαυτό σας να πέφτει στο κρεβάτι, αλλά και να ξυπνάει την ίδια ώρα για μία εβδομάδα. Σιγά-σιγά, το ίδιο σας το σώμα θα συνηθίσει τα νέα δεδομένα, και η αϋπνία δεν θα σας ενοχλεί. Αρκεί να έχετε λίγη υπομονή για τις πρώτες μέρες.

Φτιάξτε όμορφα τον χώρο που κοιμάστε

Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι ήσυχο, σκοτεινό, όχι πολύ ζεστό, και άνετο. Απομακρύνετε περιττές πηγές φωτός και θορύβου. Όσο λιγότερα πράγματα υπάρχουν στο υπνοδωμάτιο που θα σας αποσπάσουν την προσοχή, τόσο το καλύτερο.

Υπνοδωμάτιο = ύπνος

Και τίποτα άλλο. Μην κάνετε δουλειές στο υπνοδωμάτιο, μην κάθεστε άσκοπα, μην τρώτε. Το κρεβάτι – ιδανικά – είναι για ύπνο και σεξ. Απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές από την κρεβατοκάμαρα, και μην βλέπετε ταινίες ή σειρές πριν τον ύπνο εκεί. Καλύτερα στον καναπέ, που θα σας δώσει ένα επιπλέον κίνητρο να σηκωθείτε, να πλύνετε τα δόντια σας και να ετοιμαστείτε για ύπνο.

Προσέξτε το βραδινό

Αποφύγετε καφεΐνη, αλκοόλ και νικοτίνη 4 με 6 ώρες πριν τον ύπνο. Το βραδινό πρέπει να είναι ελαφρύ και να μην σας βαρύνει έτσι ώστε να μπορείτε μετά να πέσετε για ύπνο με άνεση. Αποφύγετε, επίσης, τα γλυκά, καθώς οι υδατάνθρακές τους θα σας κρατήσουν ξύπνιους.

Όχι στον μεσημεριανό υπνάκο

Αν έχετε την συνήθεια να κοιμάστε για λίγη ώρα το μεσημέρι, σταματήστε το. Μπορεί να είναι αυτό που σας χαλάει τον βραδινό σας ύπνο.

Γυμναστείτε, αλλά προσοχή στην ώρα

Είναι καλό να γυμνάζεστε, ακόμα και από λίγο κάθε μέρα, αλλά πρέπει να αποφεύγετε την γυμναστική 4 ώρες πριν τον ύπνο. Η γυμναστική είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τον καλό ύπνο, αλλά αν την κάνουμε λάθος ώρα, μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους, λόγω της έντασης.

Αποκτήστε καλές συνήθειες

Μερικές καλές συνήθειες χαλάρωσης πριν τον ύπνο, που σίγουρα θα σας βοηθήσουν, είναι το διάβασμα, ο διαλογισμός, ένα ζεστό μπάνιο ή το να ακούτε χαλαρωτική μουσική.

Μην παραμένετε στο κρεβάτι

Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε με τίποτα, μην παραμένετε στο κρεβάτι, και μην κοιτάτε εμμονικά το ρολόι. Δεν θα σας βοηθήσει, πόσο μάλλον θα κάνει το πρόβλημα χειρότερο. Σηκωθείτε, κάντε κάτι άλλο που μπορεί να σας χαλαρώσει, ή ακόμα βγείτε μια σύντομη, δεκάλεπτη βόλτα.

Μην αποφεύγετε τον ύπνο

Το ξέρουμε. Οι ευθύνες τρέχουν, αλλά δεν πρέπει να ξεκλέβουμε χρόνο από τον ύπνο μας για να τις φέρουμε εις πέρας. Αφήστε στην άκρη οτιδήποτε δεν προλάβατε να κάνετε, επειδή ο ύπνος (και η υγεία σας) είναι πιο σημαντικός από οποιαδήποτε δουλειά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα