Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να μοιάζει σαν… όνειρο απατηλό για ένα άτομο που πάσχει από αϋπνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι κάτι καλό. Για την ακρίβεια, μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνος για την υγεία μας, ακόμα και όταν γίνεται περιστασιακά—για παράδειγμα, εκείνες τις φορές που αποφασίζουμε να χουζουρέψουμε μερικές ακόμα ώρες το Σαββατοκύριακο. Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα υγείας που θα αντιμετωπίσουμε;

Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης

Μια μελέτη του 2014, στην οποία συμμετείχαν ενήλικα δίδυμα αδέλφια έδειξε πως η μεγαλύτερη από το κανονικό διάρκεια ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, που κοιμόνταν επτά με εννιά ώρες εμφάνισαν 27% κληρονομικά συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ για όσους κοιμόνταν περισσότερες από εννιά ώρες, το ποσοστό αυτό ανέβαινε στο 49%.

Προβλήματα στην εγκεφαλική λειτουργία

Μια μελέτη του 2012 σε ηλικιωμένες γυναίκες έδειξε ότι ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να επιδράσει άσχημα στην εγκεφαλική λειτουργία, σε μια περίοδο έξι χρόνων. Οι γυναίκες που κοιμόνταν περισσότερες από εννιά ώρες σε τακτική βάση εμφάνιζαν αλλαγές στον εγκέφαλο που ισοδυναμούσαν με δύο χρόνια γήρανσης.

Προβλήματα στη σύλληψη

Μια ομάδα ερευνητών από την Κορέα, ανέλυσε τις συνήθειες του ύπνου περισσότερων από 650 γυναικών που προσπαθούσαν να συλλάβουν με εξωσωματική. Ανακάλυψαν πως οι γυναίκες που κοιμόνταν επτά με εννιά ώρες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να συλλάβουν, σε σύγκριση με όσες κοιμόνταν εννιά με έντεκα ώρες.

Αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη

Μια μελέτη από το Κεμπέκ, έδειξε πως οι άνθρωποι που κοιμόνταν περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε βράδυ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 ή προβλήματα με την ανοχή του οργανισμού στην γλυκόζη, σε μια περίοδο έξι χρόνων. Από την άλλη πλευρά, όσοι κοιμόνταν επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ, δεν εμφάνιζαν καθόλου επιπλέον κίνδυνο για διαβήτη, ακόμα και υπολογίζοντας τις διαφορές στον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Προβλήματα στην υγεία της καρδιάς

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε σε μια συνάντηση του American College of Cardiology το 2012, έδειξε ότι ο ύπνος για περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε νύχτα μπορεί να προκαλέσε προβλήματα στην καρδιά. Σε αυτή την έρευνα, αναλύθηκαν δεδομένα από περισσότερους από 3.000 ανθρώπους. Ανακαλύφθηκε πως όσοι  κοιμόνταν τακτικά περισσότερες ώρες από το φυσιολογικό, αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο κυνάγχης, όπως και αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο