Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, η ισχαιμική καρδιακή νόσος και τα ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν μαζί μιάμιση φορά τους θανάτους που προκαλούν όλα τα είδη καρκίνων.Τα νοσήματα αυτά δεν είναι άσχετα μεταξύ τους, όπως πιστεύονταν παλαιότερα.

Νεότερες έρευνες έχουν με σαφήνεια αναδείξει ότι οφείλονται σε ενιαία νόσο, την αποφρακτική αγγειοπάθεια.

Η αποφρακτική αγγειοπάθεια είναι σοβαρή νόσος του αρτηριακού τοιχώματος, που προκαλεί αλλοιώσεις του τοιχώματος ορισμένων αρτηριών και διαταραχή στην αιμάτωση του οργάνου, το οποίο αυτές αρδεύουν. Το σημαντικότερο αίτιο της αποφρακτικής αγγειοπάθειας είναι η αθηρωμάτωση, η οποία αποτελεί σήμερα όχι μόνο το πρώτο αίτιο θανάτων, αλλά και το πρώτο αίτιο σοβαρής αναπηρίας στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Το τοίχωμα της αρτηρίας αποφράσσεται από τα λιπίδια, τα οποία υφίστανται δομικές τροποποιήσεις, ενώ παράλληλα συρρέουν λευκοκύτταρα από το αίμα και φλεγμονώδεις παράγοντες.
Βασικό ρόλο στην έναρξη και εξέλιξη της διαδικασίας έχει η λεγόμενη 'κακή' χοληστερόλη LDL.


Προοδευτικά αναπτύσσονται ινώδεις αλλοιώσεις και το τοίχωμα της αρτηρίας γίνεται πιο σκληρό, αναπτύσσεται δηλαδή αθηροσκλήρυνση.

Η αθηρωμάτωση, είναι βλάβη που εξελίσσεται συνήθως σιωπηλά χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι η αιφνίδια σοβαρή ανεπάρκεια ενός ζωτικού οργάνου που η παθολογική αρτηρία τροφοδοτεί.

Απόφραξη καρδιακών αγγείων οδηγεί σε στεφανιαία καρδιακή νόσο, απόφραξη εγκεφαλικών αγγείων οδηγεί σε εγκεφαλικό, απόφραξη αγγείων στα κάτω άκρα μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα του ποδιού, που να απαιτεί ακρωτηριασμό, ενώ η απόφραξη των νεφρικών αρτηριών μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο.

Ο χρόνος και η κακή κληρονομικότητα είναι οι βασικότεροι από τους μη επανορθώσιμους παράγοντες που ενέχονται στη διαδικασία της αθηροσκλήρυνσης. Οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, διαθέτουν κάποια προστασία έναντι της αρτηριοσκλήρυνσης, εξαιτίας σύνθετων ορμονικών παραγόντων.

Ο χρόνος προκαλεί κόπωση των αμυντικών βιολογικών συστημάτων, με συνέπεια οι φθορές στις αρτηρίες και η εναπόθεση λιπιδίων να καθίστανται προοδευτικά αναπόφευκτες και η αθηρωμάτωση να είναι βασικό χαρακτηριστικό της γήρανσης.

Η χρονολογική ηλικία όμως που αναπτύσσεται το φαινόμενο, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι προνομιακά εφοδιασμένοι από τους προγόνους τους με ιδιαίτερα ανθεκτικά αγγεία σε νοσήματα, στο κάπνισμα, σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή στη φθορά του χρόνου.
Ο σημαντικότερος παράγοντας του περιβάλλοντος που επιταχύνει την αθηρωμάτωση είναι το κάπνισμα.

Oι τοξικές συνέπειες του καπνού, είναι σημαντικές, λόγω της τοξικής βλάβης που αυτός προκαλεί σε όλο το αγγειακό σύστημα, με αποτέλεσμα στυτική δυσλειτουργία, ανεπάρκεια καρδιακών αγγείων και κακή κυκλοφορία αίματος στα άκρα.

Οι καπνιστές άνδρες παρουσιάζουν σε νεαρότερες ηλικίες σεξουαλική ανικανότητα.
Άλλοι παράγοντες που ενέχονται στην αθηροσκλήρυνση είναι η παχυσαρκία, δηλαδή δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερος από 29kg/m2, η έλλειψη άσκησης, οι διαταραχές του σακχάρου και η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.

Ορισμένα χρόνια νοσήματα, όπως αυτά που αναφέρονται παρακάτω, πρέπει να έχουν άριστη ιατρική αντιμετώπιση, διότι η κακή ρύθμιση προάγει την αθηρωμάτωση σε σημαντικό βαθμό:

Ο σακχαρώδης διαβήτης: Είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από σημαντικού βαθμού διαταραχή του μεταβολισμού του σακχάρου, των λιπών και των πρωτεϊνών, όλων των βασικών δηλαδή υλικών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στη δομή του και στις καύσεις του.

Στο διαβήτη τα επίπεδα σακχάρου του αίματος είναι αυξημένα, ενώ συνυπάρχουν διαταραχές στα μετρούμενα λιπίδια. Είναι σημαντικό κατά την ετήσια προληπτική εξέταση να εντοπιστεί και να θεραπευτεί πρώιμα ο διαβήτης, διότι συχνά δεν έχει συμπτώματα, ενώ προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.

Η υπερχοληστερολαιμία: Η χοληστερόλη είναι μία ουσία, που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Στη δεκαετία 1980-1990, οι ιατροί έθεταν ως ανώτατο επιτρεπτό όριο την τιμή 200mg/dl και χορηγούσαν δίαιτες σε κάθε άνθρωπο με τιμές μεγαλύτερες από το επίπεδο που προαναφέρθηκε.

Όταν ένα άτομο είχε χοληστερόλη κάτω από 200mg/dl έσπευδαν να το καθησυχάσουν. Σήμερα όμως, η επιστήμη της ιατρικής απέδειξε ότι αυτή η πρακτική είναι λανθασμένη. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων μας και του εγκεφάλου.

Το κλάσμα της ολικής χοληστερόλης που ονομάζεται HDL, προστατεύει το αγγείο, ενώ αντίθετα το κλάσμα που ονομάζεται LDL, βλάπτει τα αγγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών και των άκρων. O ιατρός κατά την εξέταση θα αξιολογήσει εάν τα αγγεία ενός ατόμου έχουν προσβληθεί, ή εάν έχουν αυξημένη ευαισθησία.

Η επανάσταση που έφερε η σύγχρονη ιατρική στην αντίληψη περί χοληστερόλης είναι ότι σε αντίθεση με άλλες εργαστηριακές μετρήσεις η φυσιολογική τιμή είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο, ανάλογα με την κατάσταση των αγγείων του και ανάλογα με το εάν εντάσσεται ή όχι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αγγειακή πάθηση.

Το μεταβολικό σύνδρομο: Αποτελεί μία γενικευμένη μεταβολική δυσλειτουργία του οργανισμού, που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη τριών τουλάχιστον από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παρακάτω και πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθεί, διότι συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην προαγωγή της αθηροσκλήρυνσης: Η κοιλιακή παχυσαρκία, δηλαδή η συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά, η άνοδος των τριγλυκεριδίων, η πτώση της 'καλής' χοληστερόλης HDL, η διατήρηση μέσων τιμών αρτηριακής πιέσεως σε επίπεδα οριακά φυσιολογικά, η διαταραγμένη ανοχή γλυκόζης.



H υπέρταση: Ένας άνθρωπος είναι υπερτασικός, όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της διαστολικής πίεσης ('μικρή' πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 90mmHg, ή όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της συστολικής πίεσης ('μεγάλη' πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 140mmHg.

Σε περίπτωση πάσχοντος και από άλλο νόσημα, όπως διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία, καρδιακή ή νεφρική πάθηση, τα όρια αυτά είναι συχνά πιο αυστηρά. Η ελληνική τακτική της παρακολούθησης της πίεσης στο φαρμακείο σε περιπτώσεις ανθρώπων με πολλαπλά προβλήματα υγείας είναι λανθασμένη, διότι τα κοινά όρια της πίεσης, πολλές φορές δεν ισχύουν γι αυτά τα άτομα.

Είναι σημαντικό το ετήσιο προληπτικό ιατρικό check up σας να περιλαμβάνει τη μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης από τον ειδικευμένο Παθολόγο για την πρώιμη ανίχνευση της υπέρτασης, διότι συχνά η υπέρταση δεν έχει συμπτώματα.


Παθολογικές διαταραχές λιπιδίων, κυρίως του τύπου της παθολογικά χαμηλής HDL χοληστερόλης, αλλά και άλλου τύπου αιματολογικές παθολογικές διαταραχές, οι οποίες αξιολογούνται εξατομικευμένα, όπως η παθολογική αύξηση της LpA, της ομοκυστείνης και ορισμένων παραγόντων πήξης και δεικτών φλεγμονής.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]