Η Αισθητική Οδοντιατρική γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής. Ο οδοντίατρος πλέον στις θεραπείες του, χρησιμοποιεί σαν γνώμονα την αισθητική αποκατάσταση των ασθενών του. Για κάθε ασθενή που υποβάλλεται σε μια αισθητική οδοντιατρική θεραπεία, αυτή ξεκινάει από την τοποθέτηση και διευθέτηση ή αποκατάσταση των δοντιών έτσι ώστε το χαμόγελό του να φαίνεται ελκυστικό.

Η Αισθητική Ορθοδοντική με τα γλωσσικά σιδεράκια αποτελεί ίσως την πιο λειτουργική, λιγότερο επεμβατική και ανώδυνη μέθοδο Αισθητικής Οδοντιατρικής. Με αυτήν μπορούν και διευθετούνται τα δόντια ίσια, χωρίς να φαίνονται τα σιδεράκια και χωρίς την ανάγκη να τροχίζονται τα δόντια.

Έτσι δημιουργείται ένα όμορφο χαμόγελο με τα φυσικά δόντια του καθενός.

Η Αισθητική Ορθοδοντική απευθύνεται μόνο στους ενήλικες. Αυτούς που επιθυμούν να βελτιώσουν την αισθητική των φυσικών οδοντοστοιχιών τους, του χαμόγελού τους, αλλά συγχρόνως να γίνεται η μάσηση λειτουργικά και να υπάρχουν προϋποθέσεις σωστής υγιεινής των δοντιών τους.

Σε αυτήν χρησιμοποιούνται σιδεράκια, αλλά πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα των παιδιών τα οποία όμως τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, αυτή δηλαδή προς το μέρος της γλώσσας, από όπου πήραν και την ονομασία τους ‘γλωσσικά’.

Επειδή είναι δύσκολη η άμεση οπτική επαφή του οδοντιάτρου στο εσωτερικό του στόματος και πίσω από τα δόντια, η τοποθέτησή τους προετοιμάζεται από το εργαστήριο και κατόπιν ο ορθοδοντικός μηχανισμός μεταφέρεται και τοποθετείται στο στόμα.

Στο εργαστήριο επίσης υπάρχει η δυνατότητα να προγραμματιστεί η επιθυμητή θέση των δοντιών, γεγονός που κάνει και τη θεραπεία συντομότερη. Στη συνέχεια ο γιατρός με τους κατάλληλους χειρισμούς του σε κάθε επίσκεψη μετακινεί τα δόντια στην τελική σωστή τους θέση.

Χάρη στις σύγχρονες τεχνικές και στα εξελιγμένα υλικά που χρησιμοποιούνται, πετυχαίνεται το ανώδυνο της θεραπείας και η σμίκρυνση της διάρκειάς της. Μερικές μόνο επισκέψεις είναι αρκετές για να κλείσουν διαστήματα μεταξύ δοντιών, να διορθωθούν στροφές και αποκλίσεις δοντιών, να συνταχθούν τα δόντια αρμονικά και ίσια μεταξύ τους.

Αυτό θα συντελέσει στην πιο σωστή υγιεινή των δοντιών, στη μείωση των τερηδόνων και στην αποφυγή πέτρας και ουλίτιδας. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα να πλατύνει το χαμόγελο, να διορθωθεί τυχόν προπέτεια των πάνω ή κάτω δοντιών και να δημιουργηθεί σωστή σύγκλιση των γνάθων και η σωστή λειτουργία της μάσησης.

Οι απαραίτητες διευθετήσεις στους μηχανισμούς γίνονται κάθε τρεις βδομάδες, ώστε βιολογικά να αφομοιώνει ο οργανισμός τις όποιες οδοντικές μετακινήσεις. Ο συνολικός χρόνος μιας θεραπείας με γλωσσικούς μηχανισμούς κυμαίνεται από τέσσερις μέχρι δέκα μήνες περίπου, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Λόγω των περιορισμένων επισκέψεων που χρειάζονται για την ολοκλήρωση μιας θεραπείας Αισθητικής Ορθοδοντικής το κόστος τους πλέον δεν είναι υψηλό. Αφού ο ασθενής εξοικειωθεί με τους μηχανισμούς του, δεν υπάρχει δυσφορία ή πόνος κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά ούτε και κάποια αλλαγή στην καθημερινότητα του καθενός, αφού οι ορθοδοντικοί αυτοί μηχανισμοί είναι τελείως κρυμμένοι.

Μια ευχάριστη έκπληξη για κάθε ‘γλωσσικό’ ασθενή είναι ότι μπορεί και παρακολουθεί εύκολα την εξέλιξη της θεραπείας του, καθώς τα δόντια του δηλαδή ισιώνουν.

Συμπερασματικά, η Αισθητική Οδοντιατρική με τα γλωσσικά σιδεράκια δίνει τη λύση στα προβλήματα με τα στραβά δόντια των ενηλίκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία