Η υγεία του στόματος είναι πολλές φορές καθρέφτης της γενικότερης υγείας του ανθρώπου.

Γι’ αυτό οι οδοντίατροι έχουμε τεράστια ευθύνη ως προς τους ασθενείς, μας αφ’ ενός να γνωματεύσουμε σωστά και αφετέρου να εφαρμόσουμε άριστα τις οδοντιατρικές μας γνώσεις.

Η σωστή κατ’ αρχήν γνωμάτευση, σε συνδυασμό με την οδοντιατρική θεραπεία δίνουν μακροχρόνια αποτελέσματα στην υγεία του στόματος. Το αυτονόητο βέβαια θα ήταν ότι κάποιος που γνωματεύει σωστά μπορεί να θεραπεύσει και σωστά.

Δυστυχώς όμως στην πράξη δεν είναι έτσι πάντα. Γι’ αυτό και πολλές φορές θεραπευτικές αγωγές από μη ειδικευμένους (όταν χρειάζεται) χρήζουν επανάληψης ή στη χειρότερη εκδοχή χάνονται δόντια.

Το οδοντιατρικό αποτέλεσμα συντηρείται άριστα με τη βοήθεια και συνεργασία του ασθενούς, ο οποίος κάθε έξι μήνες κάνει επαναληπτικό check – up και φροντίζει για τον καθημερινό καθαρισμό των δοντιών και του στόματος με βούρτσισμα και νήμα.

Η οδοντιατρική σήμερα έχει αρκετές ειδικότητες και οι οδοντίατροι προκειμένου να επιτύχουν την άριστη θεραπευτική αγωγή εξειδικεύονται.

Ο συνδυασμός λοιπόν εξειδικευμένων οδοντιάτρων που θα αποκαταστήσουν ο καθένας στην ειδικότητά του την υγεία του στόματος σε συνδυασμό με τη σωστή διάγνωση είναι αυτό που θα εξασφαλίσει στον κάθε ασθενή μακροχρόνια αποτελέσματα στοματικής υγείας και κατά συνέπεια ψυχικής υγείας.

Η διαδικασία λοιπόν που ακολουθείται για να επιτευχθεί το άριστο της οδοντιατρικής θεραπείας είναι η εξής:

Κατ’ αρχήν πλήρης ακτινολογικός και κλινικός οδοντιατρικός έλεγχος του ασθενούς, φωτογραφίες και αποτυπώματα για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της προγενέστερης κατάστασης, καθώς και για να υπάρξει σωστό σχέδιο θεραπείας.

Εκτός του γενικού χειρουργού οδοντιάτρου, στη συνέχεια, ανάλογα με το είδος των προβλημάτων που θα διαγνωσθεί παρεμβαίνουν οι ειδικότητες:

περιοδοντολόγος: για τα προβλήματα της φλεγμονής των ούλων, (ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα), ουλοπλαστικές για τη δημιουργία καλύτερου χαμόγελου, μοσχεύματα,εμφυτεύματα.

ενδοδοντιστής: για τη θεραπεία δοντιών που χρειάζονται απονευρώσεις.

προσθετολόγος: για την αποκατάσταση των προσθετικών αποκαταστάσεων (γέφυρες-όψεις πορσελάνης-στεφάνες-εμφυτεύματα-σφραγίσματα-οδοντοστοιχίες-μηχανήματα-αποκαταστάσεις γενικώς απονευρωμένων δοντιών άξονες).

γναθοχειρουργός: για εξαγωγή δοντιών έγκλειστων ή μη, τοποθέτηση εμφυτευμάτων, παρεμβάσεις χειρουργικές στις γνάθους σε συνεργασία με ορθοδοντικό για καλύτερη διευθέτηση δοντιών και γνάθων σε δυσαρμονίες, τοποθέτηση μοσχευμάτων για δημιουργία οστών σε ατροφικές γνάθους.

ορθοδοντικός: για στραβά δόντια, για αραιά δόντια, για μετακίνηση δοντιών όπου χρειάζεται, για ανατολή έγκλειστων δοντιών, για διευθέτηση δυσαρμονίας γνάθων κατά την παιδική ηλικία.

παιδοδοντίατρος: για τα παιδιά

στοματολόγος: για τη διαφορική διάγνωση νοσημάτων που εκδηλώνονται στο στόμα και βεβαίως

αισθητικός οδοντίατρος: ο οποίος μπορεί να αναμορφώσει την αισθητική άποψη του στόματος σε συνδυασμό με την υγεία. Η αισθητική οδοντιατρική μπορεί και να είναι ανάλογα με τις ανάγκες της αποκατάστασης, από πολύ συντηρητικά lifting με όψεις ρητίνης, συντηρητικά όψεις πορσελάνης και περισσότερο παρεμβατικά στεφάνες, γέφυρες, εμφυτεύματα.

Η γνώση όμως της αισθητικής οδοντιατρικής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του τέλειου χαμόγελου.

Διότι μπορεί να διορθώνει την σύγκλειση ενός στόματος αλλάζοντας το προφίλ του ατόμου, να μεγαλώνει μικρά δόντια, να κλείνει τα κενά στα δόντια,να μετατρέπει νεογιλά δόντια σε κανονικά,να διευρύνει την περιφέρεια ενός στενού τόξου,να αλλάζει το χρώμα των δοντιών επί το λευκότερο (χωρίς να φαίνεται ψεύτικο) να αλλάζει την ψυχολογία του ανθρώπου!! Η μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο της οδοντιατρικής και τα επίσης μακροχρόνια αποτελέσματα της θεραπευτικής και αισθητικής αποκατάστασης ασθενών έχει δώσει τη γενικότερη βεβαιότητα ότι η συνεργασία με ειδικούς οδοντιάτρους κρίνεται απαραίτητη για τη μεγαλύτερη ωφέλεια και της στοματικής αλλά και της ψυχικής υγείας του ασθενούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]