Γράφει ο Ζαμπάρας Δημήτριος, Οδοντίατρος, Διευθυντής Τμήματος Οδοντικών Εμφυτευμάτων και Οστικής Ανάπλασης του Νοσοκομείου Υγεία

Το τιτάνιο είναι μέταλλο που έχει αποδειχθεί βιοσυμβατό και εύκολα αποδεκτό από τον οργανισμό. Το οδοντικό εμφύτευμα τοποθετείται εντός του οστού της γνάθου και με την πάροδο του χρόνου, το εμφύτευμα ενσωματώνεται (οστεοενσωματώνεται) στο οστό της σιαγόνας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτή η διαδικασία επούλωσης μπορεί να διαρκέσει 6-12 εβδομάδες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μια στεφάνη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία μπορούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια πάνω στο εμφύτευμα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα παρέχουν μία σταθερή βάση για τα τεχνητά δόντια που αντικαθιστούν τα φυσικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πότε συνιστάται ένα εμφύτευμα;

  • Όταν η κατασκευή ολικών οδοντοστοιχιών είναι προβληματική
  • Όταν οι μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές
  • Όταν λείπουν δόντια που δεν μπορούν να αποκατασταθούν με ακίνητες γέφυρες
  • Όταν τα γειτονικά δόντια κάποιου ελλείμματος (ακόμα και ενός μόνο δοντιού) είναι υγιή (αποφεύγεται ο τροχισμός υγιών δοντιών για την κατασκευή γεφυρών)
  • Όταν απαιτείται βελτίωση της αισθητικής και της μασητικής ικανότητας με την επαναφορά της "αίσθησης των φυσικών δοντιών".

Πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ότι συνιστούν σταθερή βάση για τεχνητά δόντια και ότι διαφυλάττουν την ακεραιότητα των παρακείμενων δοντιών και της οστικής δομής.

Με τις παραδοσιακές μεθόδους, τα υγιή παρακείμενα δόντια πρέπει να τροχιστούν προκειμένου να στηριχτεί πάνω τους μια στεφάνη ή μια γέφυρα. Επιπροσθέτως, επειδή η ρίζα του δοντιού δεν αντικαθίσταται, το οστό μπορεί στην πορεία να ατροφήσει και να υποχωρήσει περαιτέρω. Εάν επιλεγεί η χρήση εμφυτεύματος, το οδοντικό εμφύτευμα αντικαθιστά τη χαμένη ρίζα του δοντιού και αποτελεί σταθερή βάση για το τεχνητό δόντι, χωρίς να χρειάζεται με τον τρόπο αυτό να τροχιστούν τα υγιή παρακείμενα δόντια.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μια σταθερή βάση για τεχνητά δόντια που θα δείχνουν, θα τα νιώθουμε, αλλά και θα λειτουργούν σαν τα φυσικά μας δόντια. Η συγκεκριμένη θεραπευτική λύση είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας κορυφαίων επιστημόνων και οργανισμών πολλών δεκαετιών και επιτυχούς κλινικής χρήσης χιλιάδων οδοντιάτρων και ειδικών. Ως αποτέλεσμα, τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν τη λύση στην αντικατάσταση δοντιών που περιμέναμε.

Μακροχρόνιες μελέτες του Τμήματος Οδοντικών Εμφυτευμάτων & Ιστικής Αναγέννησης του ΥΓΕΙΑ επιβεβαιώνουν ποσοστό επιτυχίας πάνω από 95%. Ο προσεχτικός σχεδιασμός της θεραπείας, η ορθή τοποθέτηση του εμφυτεύματος, οι τακτικοί έλεγχοι στον οδοντίατρο και η σωστή στοματική υγιεινή είναι σημαντικοί παράγοντες για τη μακροχρόνια επιτυχία του εμφυτεύματός σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]