Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρό μας για να διατηρούμε την υγεία του στόματος και των δοντιών μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τρόποι για να καταπολεμήσουμε την κακή αναπνοή και τη δυσοσμία του στόματος. Οι μικρές, καθημερινές λύσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας, από το σπίτι, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στο πέρασμα του χρόνου, και για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να τις υιοθετήσουμε σαν συνήθειες. Σε συνδυασμό με τις επισκέψεις μας στον οδοντίατρο, μπορούμε να σιγουρευτούμε πως η υγεία του στόματός μας θα βρίσκεται πάντα σε καλή κατάσταση. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι συνήθειες…

Συχνή ενυδάτωση

Έχουμε μιλήσει για το πόσο σημαντικό είναι το νερό σε κάθε σχεδόν πτυχή της υγείας μας, από τα εσωτερικά μας όργανα μέχρι και την επιδερμίδα μας. Και, όπως είναι φυσικό, το στόμα μας ‘’δεν πάει πίσω’’. Με το να πίνουμε αρκετό νερό, μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι η αναπνοή μας θα μυρίζει πιο ευχάριστα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν το στόμα δεν έχει αρκετή υγρασία για να παράγει σάλιο, αρχίζουν να αναπτύσσονται βακτήρια που προκαλούν άσχημες μυρωδιές. Επιπλέον, οι παρενέργειες διαφόρων φαρμάκων, αλλά και κάποιες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα στο στόμα, συνεπώς δεν ξεχνάμε ποτέ να πίνουμε αρκετό νερό. Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό πριν και μετά τη γυμναστική, καθώς οι κοφτές αναπνοές μπορεί να εντείνουν την ξηρασία του στόματος, και αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί, ώστε να καταπολεμήσετε τα βακτήρια που συσσωρεύονται στο στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Βούρτσισμα και οδοντικό νήμα

Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινά, όπως και να μην ξεχνούμε να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχουν ορίσει οι ειδικοί, πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα, για τουλάχιστον δύο λεπτά. Αν παραλείπουμε το βούρτσισμα, μικρά κομματάκια φαγητού παραμένουν στο στόμα, κάνοντας την ανάσα μας δύσοσμη. Επιπλέον, μην υποτιμάτε τη δύναμη του οδοντικού νήματος και προσπαθήστε να το χρησιμοποιείτε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, καθώς απομακρύνει πλάκα, βακτήρια και κατάλοιπα τροφών.

Καθαρισμός της γλώσσας

Ο καθαρισμός της γλώσσας μπορεί να μειώσει σημαντικά πολλούς παράγοντες της δυσοσμίας του στόματος. Η δυσοσμία προκύπτει από τη συνεύρεση βακτηρίων και αμινοξέων. Συνεπώς, η καθαριότητας της γλώσσας είναι σημαντική – πολλές οδοντόβουρτσες είναι φτιαγμένες και για καθαρισμό της γλώσσας, άρα επενδύστε σε μία.

Σωστή, υγιεινή διατροφή

Είναι γνωστό ότι κάποιες τροφές προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή – το σκόρδο, για παράδειγμα. Είναι πολύ καλό να περιορίσουμε τις όξινες τροφές (όπως το ξύδι) αλλά και τις ζαχαρούχες, ώστε να βελτιωθεί η αναπνοή μας. Τα οξέα και τα σάκχαρα ευνοούν την παραγωγή βακτηρίων. Επιλέξτε τροφές που καταπολεμούν τα βακτήρια και είναι καλές για την υγεία του στόματος, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα σκούρα πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά, πολλά φρούτα και πρωτεΐνες από ψάρια, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Και, φυσικά, κόψτε το κάπνισμα…

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα