Η στοματική υγιεινή πρέπει να είναι προτεραιότητα από το τακτικό βούρτσισμα, μέχρι την φροντίδα της κακοσμίας και του χρώματος των δοντιών μας. Ειδικά για το τελευταίο, φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, και δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι, όπως το κάπνισμα και ο καφές. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πράγματα που μπορεί να λεκιάζουν καθημερινά τα δόντια μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. 

Στοματικό διάλυμα

Αν το στοματικό σας διάλυμα περιέχει χλωρεξιδίνη ή χλωριούχο κετυλπυρινίδιο, μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες. 

Λευκό κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό για το πόσο μπορεί να αλλάξει το χρώμα των δοντιών, αλλά μια μελέτη του 2009 στο New York University αποκάλυψε πως και το λευκό κρασί μπορεί να κάνει την ίδια ζημιά, επιδεινώνοντας μάλιστα και την δράση του καφέ. 

Ορισμένα φάρμακα

Αντιισταμινικά, φάρμακα για την υπέρταση, αντιψυχωσικά και ορισμένα αντιβιωτικά είναι οι μεγαλύτεροι φταίχτες. 

Η υπερβολική λεύκανση

Όσο περισσότερες φορές λευκαίνουμε τα δόντια μας, το σμάλτο φθίνει, με αποτέλεσμα τα δόντια μας να λεκιάζουν πιο εύκολα.

Μούρα

Όσο τεράστια οφέλη κι αν έχουν για την υγεία μας, μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια μας. Από την άλλη πλευρά, θα λέγαμε ότι όλη αυτή η παράγραφος είναι καθαρά εγκυκλοπαιδική, καθώς τα μούρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αφού τα φάτε, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό για να απομακρύνετε τα σάκχαρα που μένουν πίσω. 

Όξινες τροφές

Οι τροφές όπως οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή μπορεί να βλάψουν το σμάλτο, κιτρινίζοντας τα δόντια μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο