Επικρατεί η άποψη πως σιδεράκια βάζουν μόνο τα παιδιά, μιάς και κυρίως η αντιαισθητική εμφάνιση των ορθοδοντικών μηχανημάτων ήταν πάντα το μεγάλο μειονέκτημά τους και ένας ανασταλτικός παράγοντας για την εφαρμογή ορθοδοντικής θεραπείας στους ενήλικες.

Ακόμη και τα διάφανα ‘σιδεράκια’, που αντικαθιστούν το μεταλλικά σε κάποιες περιπτώσεις ενηλίκων, έχουν το μειονέκτημα της μη απόλυτης διακριτικότητας. Από την άλλη, μορφές ορθοδοντικής με διαφανή μασελάκια που χρησιμοποιούνται κάποιες φορές έχουν και αυτές αρκετά μειονεκτήματα ως προς την διακριτότητα λόγω χρωματισμού των από τις διάφορες χρωστικές των τροφών ή το κάπνισμα.

Έτσι, ο ενήλικας ασθενής που επιθυμούσε την βελτίωση των οδοντοστοιχιών του για αισθητικούς λόγους, αλλά και λειτουργικούς, για την καλύτερη στοματική υγιεινή, την αποφυγή τερηδόνων και περιοδοντικών προβλημάτων, τη σωστότερη λειτουργία της μάσησής του, είτε δεν έκανε τίποτα είτε κατέφευγε σε πιο ριζοσπαστικές μεθόδους όπως αυτές των ‘όψεων’ πορσελάνης η ρητινών.

Πώς θα αποκτήσουμε εμείς οι ‘μεγάλοι’ ίσια δόντια χωρίς να φαίνονται τα σιδεράκια;

Λύση στο πρόβλημα αυτό έδωσαν οι γλωσσικοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί ή ‘γλωσσικά σιδεράκια’ όπως λέγονται. Τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών από τη μεριά της γλώσσας, γεγονός που τους κάνει απολύτως μη ορατούς από κανέναν.

Είναι ειδικά διαμορφωμένοι για να εφαρμόζουν τέλεια στην εσωτερική ανατομία των δοντιών, και αρκετά μικροσκοπικοί ώστε να μηδενίζουν τυχόν ενοχλήσεις κατά τη μάσηση και ομιλία. Η τελευταίας γενιάς δε μηχανισμοί, οι όπως ονομάζονται ‘αυτόδετοι’, κάνουν και πιο εύκολους τους χειρισμούς του γιατρού αλλά και την όποια ταλαιπωρία του ασθενούς την ώρα της επίσκεψης.

 Έτσι, τα γλωσσικά σιδεράκια τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών μετά από ειδική προετοιμασία που γίνεται στο εργαστήριο (έμμεσος τρόπος συγκόλλησης). Κατόπιν, συρμάτινο τόξο εξελιγμένο από κράμα τιτανίου εφαρμόζεται εκεί.

Τα σύρματα αυτά έχουν ‘μνήνη’ και μπορούν να ισιώνουν τα δόντια ακόμα και αν για κάποιο λόγο καθυστερήσει μια επίσκεψη στον γιατρό. Τα αυτόδετα δε σιδεράκια συγκρατούν το τόξο μόνα τους, χωρίς προσδέσεις.

Με τα αυτόδετα σιδεράκια μειώνεται επίσης σημαντικά ο συντελεστής τριβής του σύρματος στην υποδοχή των ορθοδοντικών αγκίστρων (σιδεράκια), κάνοντας έτσι συντομότερη τη διάρκεια μιας τέτοιας ορθοδοντικής θεραπείας. Τα αρχικά σύρματα κατασκευάζονται πλέον επίσης στο εργαστήριο, όπως και οι αντικαταστάτες αυτών.

Με τα σύρματα κράματος τιτανίου οι δυνάμεις που ασκούνται στα δόντια είναι ήπιες και η δυσφορία του ασθενή στη θεραπεία είναι μηδαμινή. Το αποτέλεσμα αυτών των θεραπειών είναι ακριβές και προβλέψιμο.

Πόσο διαρκεί μιά θεραπεία;

Οι ορθοδοντικές θεραπείες των ενηλίκων ξεκινούν από τον παράγοντα αισθητική. ‘Αισθητική Ορθοδοντική’, αν θα μπορούσε να ονομαστεί. Μια τέτοια, αισθητικής μορφής ορθοδοντική θεραπεία διαρκεί μόνο μερικές επισκέψεις, με συνολική διάρκεια μόνο λίγων μηνών, ενώ οι επισκέψεις γίνονται ανά 3-4 εβδομάδες.

Στο διάστημα αυτό μπορουν να διευθετηθούν τα δόντια ίσια στο οδοντικό τόξο απο συνωστισμό, να κλείσουν υπάρχοντα διαστήματα και να βελτιωθεί η προπέτεια τους. Οι θεραπείες αυτες μπορούν να αφορούν επίσης μόνο τη μία γναθο, ή και τμήμα αυτής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα