Γράφει ο Μπαμπαλούκας Γιώργος, Χειρουργός Οδοντίατρος

Οι ολοκεραμικές όψεις χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην οδοντιατρική και με αυτού του είδους τη θεραπεία είναι δυνατό να αποκαταστήσουμε δόντια με κατάγματα, δόντια με έντονες χρώσεις, αλλά και να πραγματοποιήσουμε αισθητικές παρεμβάσεις στο χρώμα και στο σχήμα των προσθίων δοντιών για βελτίωση της αισθητικής του χαμόγελου.

Τι είναι οι ολοκεραμικές όψεις;

Οι ολοκεραμικές όψεις είναι αποκαταστάσεις (σαν κέλυφος) από υψηλής αισθητικής πορσελάνες, οι οποίες συγκολλούνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών.

Σε ποιες περιπτώσεις οι ολοκεραμικές όψεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ολοκεραμικές όψεις για την αποκατάσταση των προσθίων δοντιών.

Δόντια με δυσχρωμίες – δόντια με έντονες δυσχρωμίες οι οποίες δεν μπορούν να βελτιωθούν με στίλβωση ή λεύκανση των δοντιών, μπορούν να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό με ολοκεραμικές όψεις.

Οι αποκαταστάσεις αυτές μπορούν να καλύψουν τις υπάρχουσες χρωστικές των φυσικών δοντιών.

Δόντια με κατάγματα – τα πρόσθια δόντια στα οποία υπάρχει εκτεταμένη απώλεια οδοντικής ουσίας λόγω κατάγματος μπορούν εύκολα να αποκατασταθούν με ολοκεραμικές όψεις, οι οποίες ταιριάζουν στα επιφανειακά χαρακτηριστικά και στο χρώμα με τα παρακείμενα δόντια ώστε να έχουν φυσική εμφάνιση.

Δόντια με συστροφή ή με εφίππευση – δόντια τα οποία έχουν μικρή συστροφή ή δόντια, που καλύπτουν μέρος της επιφάνειας ενός διπλανού δοντιού (εφίππευση) μπορούν να αποκατασταθούν με ολοκεραμικές όψεις, ώστε η αισθητική των προσθίων δοντιών να βελτιωθεί.

Αραιοδοντία – στην περίπτωση αυτή έχουμε μικρά κενά μεταξύ των δοντιών, τα οποία μπορούν να κλείσουν με την τοποθέτηση όψεων.

Ποια η κύρια διαφορά ανάμεσα στις ολοκεραμικές όψεις, στις όψεις από σύνθετη ρητίνη;

Η κύρια διαφορά είναι στο υλικό. Οι ολοκεραμικές όψεις κατασκευάζονται από κεραμικό υλικό το οποίο έχει καλύτερες μηχανικές ιδιότητες, καλύτερη αισθητική απόδοση και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να μπουν όψεις από σύνθετη ρητίνη αντί για ολοκεραμικές όψεις;

Οι ολοκεραμικές όψεις για να τοποθετηθούν χρειάζονται δυο συνεδρίες (δυο επισκέψεις στον οδοντίατρο) και μεσολάβηση του διαστήματος κατασκευής της όψης στον οδοντοτεχνίτη. Αντίθετα, οι όψεις από σύνθετη ρητίνη μπορούν εύκολα να γίνουν και σε μια συνεδρία ενδοστοματικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη