Όλοι νοιώθουμε την ανάγκη να χαμογελάμε. Το χαμόγελο είναι έκφραση ευτυχίας, αλλά και επικοινωνίας. Κάποιες φορές όμως όταν χαμογελάμε,τα δόντια μας προδίδουν. Είτε γιατί είναι στραβά, είτε γιατί είναι αραιά, είτε γιατί η θέση τους δεν είναι η σωστή και φαίνονται υπερβολικά τα ούλα, είτε αντίθετα δεν φαίνονται αρκετά τα δόντια στο χαμόγελο, είτε ακόμη γιατί και το χρώμα τους δεν είναι αυτό που θα θέλαμε.

Η Ορθοδοντική των ενηλίκων σήμερα μπορεί να διορθώσει προβλήματα όπως τα παραπάνω και να μετατρέψει ένα χαμόγελο σε όμορφο και ελκυστικό, ενώ πρόσθετα να αποκαταστήσει τη σωστή λειτουργία της μάσησης. Με ορθοδοντικούς μηχανισμούς που δεν φαίνονται γιατί είναι κρυμμένοι στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών τα δόντια διευθετούνται ανώδυνα εκεί όπου ανήκουν ώστε να υπάρχει αρμονικότητα στις σχέσεις δοντιών, γνάθων και προσώπου.

Σχεδιάζεται μια θεραπεία που θα αποδώσει το ιδανικότερο χαμόγελο για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Πρώτα θα διευθετούν οι στροφές, οι συνωστισμοί αλλά και τα αραιά δόντια, ώστε να είναι όλα ίσια στις οδοντοστοιχίες. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη στοματική υγεία μια και τα ίσια δόντια βουρτσίζονται πιο σωστά, ενώ τα ούλα διατηρούνται πιό υγιή.

Κατόπιν θα μετακινηθούν τα δόντια σε μία θέση που θα βελτιώσουν το προφίλ του προσώπου. Πολύ ‘γεμάτο’ προφίλ δεν είναι ελκυστικό, ενώ ένα ‘άδειο ή κοίλο’ προφίλ προσθέτει χρόνια. Παράλληλα θα υπολογιστεί το εύρος του χαμόγελου και όταν χρειάζεται θα γίνει διεύρυνση των γνάθων ώστε η οδοντοστοιχία να γεμίζει το εύρος των χειλιών και να μην αφήνει αντιαισθητικούς μαύρους διαδρόμους στα πλάγια.

Θα πρέπει επίσης η πρόσθια έκθεση των δοντιών και ούλων να είναι τέτοια που να προσδίδει αρμονία και νεανικότητα. Υπερβολική έκθεση δοντιών ζητά τη μετακίνησή τους προς το εσωτερικό του στόματος, καθώς και προς τα ούλα, ενώ υπερβολική έκθεση των ούλων με μικρά δόντια μπορεί να αποζητά ένα σμίλεμα των ούλων και διαμόρφωσή τους που γίνεται ανώδυνα με τη βοήθεια λέιζερ.

Το χαμόγελο δε, γίνεται πιο ‘γλυκό’ όταν τα δόντια έχουν τοποθετηθεί συμμετρικά και κεντραρισμένα με τη μέση νοητή γραμμή του προσώπου, ενώ η άνω οδοντοστοιχία ‘τρέχει’ παράλληλα με το κάτω χείλος.

Αφού ολοκληρωθούν οι ορθοδοντικές μετακινήσεις και έχει επιτευχθεί σωστή σύγκλειση και μασητική λειτουργία, παρεμβάσεις στο σχήμα των δοντιών κάνουν το χαμόγελο ακόμα πιο ποθητό. Μικρές αλλαγές των χαρακτηριστικών των προσθίων δοντιών θα συμβάλουν στην απόδοση καλύτερου τελικού αισθητικού αποτελέσματος.

Όταν απαιτείται, το χαμόγελο γίνεται λευκότερο με τη βοήθεια της λεύκανσης.

Όλες οι παραπάνω μεταβολές είναι ανώδυνες και ολοκληρώνονται σε μερικές μόνο επισκέψεις, δίχως η μεταβατική αυτή περίοδος της ορθοδοντικής θεραπείας να αλλάζει την καθημερινότητα του ατόμου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου