Η Ορθοδοντική όπως την γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι το κομμάτι εκείνο, ή η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με τα σιδεράκια και ισιώνει τα στραβά δόντια στα παιδιά. Εκείνο που δεν είναι πλατιά διαδεδομένο είναι ότι η Ορθοδοντική δεν ασχολείται μόνο με αυτό.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ορθοδοντικών ‘ασθενών’ σήμερα είναι ενήλικα άτομα. Οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζονται με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν των παιδιών και οι θεραπείες τους μόνο στο όνομα θυμίζουν σε αυτές των παιδιών.

Στους ενήλικες κατ’ αρχήν δεν ελπίζουμε στην αύξηση του προσώπου και των γνάθων, λόγω του ότι η εφηβεία που βοηθά ιδιαίτερα στις θεραπείες των μικρών μας ασθενών έχει παρέλθει. Έτσι όλες οι μετακινήσεις και αλλαγές αφορούν μόνο τα δόντια τους.

Οι ενήλικες επίσης έχουν σε μικρό η μεγαλύτερο βαθμό πρόβλημα με τα ούλα τους, το περιοδόντιο όπως ονομάζεται. Οι ορθοδοντικές θεραπείες σε αυτούς γίνονται εφόσον τα ούλα τους είναι υπό έλεγχο, δηλαδή χωρίς φλεγμονή. Οι δε δυνάμεις που ασκούνται είναι ήπιες μια και οι ενήλικες έχουν ‘μικρότερες’ ρίζες, δηλαδή μικρότερη επιφάνεια συγκράτησης των ριζών των δοντιών τους στις γνάθους σε σχέση με τα παιδιά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αξίζει οι ενήλικες να κάνουν μια ορθοδοντική θεραπεία και η απάντηση είναι ότι εφ’ όσον αυτή γίνει με τις σωστές προϋποθέσεις θα προσδώσει μακροζωία και σταθερότητα στα δόντια, που δεν θα την είχαν αλλιώς, πλέον του αισθητικού σημαντικού οφέλους.

Η υγιεινή των δοντιών και η περιποίησή τους γίνεται ταυτόχρονα ευκολότερη και σωστότερη. Τα δόντια με τους κατάλληλους ορθοδοντικούς χειρισμούς τοποθετούνται εκεί όπου ανήκουν στο στόμα, με έλεγχο των μετακινήσεων στις τρείς διαστάσεις του χώρου, ώστε να προσφέρεται συνέχεια στη συσχέτισή τους με τα ούλα, αρμονία στο χαμόγελο και αισθητικό αποτέλεσμα.

Πολλές ακόμα είναι οι περιπτώσεις που η ορθοδοντική συμβάλλει επικουρικά αλλά σημαντικά σε άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες για την ολοκλήρωση κάποιας εργασίας σε ενήλικες. Η ανόρθωση και ο παραλληλισμός δοντιών που προορίζονται για στηρίγματα γεφυρών και στεφανών δίδει καλύτερη πρόγνωση σε μια προσθετική εργασία.

Μπορούν να κλείσουν ή να ανοίξουν διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, συγκεκριμένα δόντια να μετακινηθούν σε άλλη θέση, με σκοπό την καλύτερη, λειτουργικότερη και πιο αισθητική προσθετική αποκατάσταση.

Ορθοδοντικές μετακινήσεις δοντιών σε χώρο της γνάθου που δεν υπάρχει επαρκές οστό προσφέρει δημιουργία οστού στο χώρο που μετακινείται το δόντι, ενώ αφήνει πίσω του υγιές οστό για την τοποθέτηση προσθετικού εμφυτεύματος. Τέλος, καταδικασμένα από πάθηση των ούλων δόντια μπορούν να εξαχθούν σιγά-σιγά με ορθοδοντικούς μηχανισμούς και να συμπαρασύρουν μαζί τους υγιές οστό για να τοποθετηθεί στη θέση τους προσθετικό εμφύτευμα με σωστό αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι ενήλικες, από την άλλη, εάν θα αποφάσιζαν να κάνουν μια ορθοδοντική θεραπεία δεν θα ήθελαν οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί που φέρουν να φαίνονται και να τους ενοχλούν στην καθημερινότητά τους. Σήμερα εξελιγμένοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται, όπως οι εσωτερικοί γλωσσικοί μηχανισμοί ή οι εξωτερικοί τμηματικοί μηχανισμοί, είναι μη ορατοί και δεν απαιτούν προσδέσεις, γεγονός που κάνει τη θεραπεία ευκολότερη και ταχύτερη.

Επίσης, με τα νέας γενιάς συρμάτινα τόξα ασκούνται πολύ ήπιες δυνάμεις στα δόντια. Οπότε οι ενήλικες μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη μιας ορθοδοντικής θεραπείας αόρατα και ανώδυνα, ενώ επιτυγχάνεται ένα τέλεια αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Συνοπτικά, μια ορθοδοντική θεραπεία, ολική ή επικεντρωμένη σε επιμέρους οδοντικό πρόβλημα έχει μέγιστη συμβολή στη διατήρηση της σωστής υγείας του στόματος και την επίτευξη ενός αισθητικού αποτελέσματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα