Ο κερατοειδής (πρόσθια επιφάνεια του ματιού) προσλαμβάνει το φώς που εισέρχεται στον οφθαλμό και εστιάζει στον αμφιβληστροειδή (οπίσθια, φωτοευαίσθητη επιφάνεια του ματιού). Προβλήματα με το σχήμα του κερατοειδή μπορεί να σας δυσκολεύουν να δείτε καθαρά.

Κατά την επέμβαση με λέιζερ, το λέιζερ διαμορφώνει το σχήμα του κερατοειδή σας. Αυτό επιτρέπει στον κερατοειδή να εστιάζει το φώς καλύτερα, έτσι ώστε η όρασή σας να είναι και πάλι φυσιολογική, χωρίς διόρθωση.

Στην μυωπία, ο οφθαλμός είναι μεγαλύτερος από το φυσιολογικό, με συνέπεια να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή. Οι ακτίνες φωτός από τα μακρινά αντικείμενα εστιάζουν μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να φαίνονται θολερά.

Στην υπερμετρωπία, ο κερατοειδής είναι συνήθως πιο επίπεδος και ο οφθαλμός μικρότερος από το φυσιολογικό, με συνέπεια να μικραίνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή.

Οι ακτίνες φωτός από τα κοντινά αντικείμενα εστιάζονται θεωρητικά πίσω από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα και στην περίπτωση αυτή να φαίνονται θολερά.

Στον αστιγματισμό, ο κερατοειδής δεν έχει, συνήθως, τέλεια στρογγυλό σχήμα αλλά ελλειψοειδές, κάνοντας τόσο τα κοντινά όσο και τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται παραμορφωμένα σε ορισμένες κατευθύνσεις.

Φυσιολογικός οφθαλμός - Εικόνα που εστιάζεται επάνω στον αμφιβληστροειδή
Φυσιολογικός οφθαλμός - Εικόνα που εστιάζεται επάνω στον αμφιβληστροειδή

Μυωπικό μάτι - Οι εικόνες αντί να εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή προβάλλονται μπροστά από αυτόν
Μυωπικό μάτι - Οι εικόνες αντί να εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή προβάλλονται μπροστά από αυτόν

Υπερμετρωπία - Οι εικόνες αντί να εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή, προβάλλονται πίσω από αυτόν
Υπερμετρωπία - Οι εικόνες αντί να εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή, προβάλλονται πίσω από αυτόν

Διόρθωση της Όρασης με Laser

Αρχικά προσανατολισμένο στην τεχνολογία του μικροτσίπ, το excimer laser εφευρέθηκε από την εταιρία IBM . Εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στην Οφθαλμολογία το 1983, για την αφαίρεση ουλοποιητικού ιστού από τον κερατοειδή. Σήμερα, εκατομμύρια επεμβάσεις με τεχνικές λέιζερ έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 52 χώρες.

Μετά από πολυετή έρευνα, η επέμβαση εγκρίθηκε από το FDA το 1995. Εκτιμάται ότι περίπου ενάμιση εκατομμύριο επεμβάσεις διόρθωσης της οράσεως με λέιζερ, γίνονται κάθε χρόνο στις Η.Π.Α.

Το excimer laser ενεργεί μέσω αφαίρεσης κερατοειδικού ιστού με εκπληκτική ακρίβεια. Δεν μεταφέρει θερμότητα και γι' αυτό λέγεται «κρύο» λέιζερ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας κερατοειδής τέλεια διαμορφωμένος που επιτρέπει στο φως να εστιάζεται με ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Εισαγωγή στη Θεωρία

Ίσως γνωρίζετε, μέχρι τώρα, ότι ο οφθαλμός λειτουργεί σαν μία φωτογραφική μηχανή. Η ιδιαιτερότητα του ανθρώπινου ματιού, είναι ότι χρησιμοποιεί δύο φακούς.

Ο ένας φακός είναι και αυτός που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος και βρίσκεται μέσα στο μάτι. Είναι ο κρυσταλλοειδής φακός, ο οποίος όταν μεγαλώνουμε σε ηλικία, θολώνει και καθιστά αναγκαία την επέμβαση καταρράκτη.

Ο δεύτερος φακός, ο οποίος είναι και πολύ πιο δυνατός από τον φακό που βρίσκεται μέσα στο μάτι, είναι ο κερατοειδής. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν γνώση του κερατοειδή γιατί είναι διάφανος και πολλές φορές ταυτοποιούν τον κερατοειδή με την ίριδα, το μέρος αυτό που δίνει χρώμα στο μάτι μας.

Ο κερατοειδής, λοιπόν, είναι το διάφανο κάλυμμα στην εξωτερική πλευρά του ματιού. Αποτελεί έναν πολύ δυνατό φακό που διορθώνει περίπου 45 βαθμούς σε όλους τους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο. Η επέμβαση του διαθλαστικού σφάλματος ενός ματιού, δηλ.

η επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας, ή αστιγματισμού με laser, γίνεται πάνω στον κερατοειδή. Το laser και η μέθοδος που χρησιμοποιείται μπορούν να αλλάξουν τη δύναμη του κερατοειδή με πολύ ακριβή και εξειδικευμένο τρόπο, μόνιμα και χωρίς αυτό να επηρεάσει την υγεία του ματιού.



Άρα όταν μιλάμε για μια επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με λεϊζερ, μιλάμε για μια επέμβαση στον κερατοειδή με τεχνολογία laser, η οποία μεγαλώνει ή μειώνει την δύναμη του κερατοειδή από τις 43 με 45 διοπτρίες που έχει σε φυσιολογικές συνθήκες.

Η αλλαγή αυτή είναι που επιτρέπει μετά, το άτομο που έχει υποστεί την επέμβαση να βλέπει πολύ καλά μακριά, σαν να φορούσε γυαλιά ή φακούς επαφής χωρίς βέβαια να είναι απαραίτητη η χρήση των βοηθημάτων αυτών. Είναι ενδιαφέρον ότι στα τελευταία 20, σχεδόν, χρόνια που γινόνται επεμβάσεις λέιζερ διόρθωσης μυωπίας υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού, πολύ λίγα έχουν αλλάξει όσον αφορά την τεχνική.

Η τεχνική μπορεί να χωριστεί σε δύο γενικές ομάδες.

Τεχνική LASIK

Η πρώτη τεχνική, η οποία εφαρμόζεται, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι η τεχνική LASIK.
Στην τεχνική LASIK, σαν πρώτο βήμα, γίνεται μία τομή στον κερατοειδή για την δημιουργία ενός κρημνού (flap), έτσι ώστε το Laser να εφαρμοσθεί σε βαθύτερο σημείο του κερατοειδή.


Το δεύτερο βήμα είναι η σμίλευση του κερατοειδή με laser για την διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού.

Το κομμάτι του κερατοειδή (flap) που έχει υποστεί την τομή ξαναέρχεται στην αρχική του θέση με αποτέλεσμα, η επιφάνεια του ματιού να είναι σχεδόν άθικτη.

PRK /EpiLASIK/LASEK

Κατά την δεύτερη τεχνική, η επέμβαση γίνεται κατ’ ευθείαν στην επιφάνεια του κερατοειδή. Στα χρόνια που έχουν περάσει, την συναντούμε με διάφορες ονομασίες οι οποίες περιγράφουν μία
πιο εξειδικευμένη προσέγγιση, όπως PRK (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή), LASEK, Εpi – LASIK.


Όλες αυτές οι τεχνικές ουσιαστικά περιγράφονται σαν επιφανειακές σμιλεύσεις και προϋποθέτουν την αφαίρεση του επιθηλίου του κερατοειδή (αφαιρείται λοιπόν το «δέρμα» του κερατοειδή) και στην συνέχεια εφαρμόζεται με laser η «σμίλευση» πάνω στον κερατοειδή για την αφαίρεση της μυωπίας, υπερμετρωπίας η/και αστιγματισμού ανάλογα με τον κάθε ασθενή.

Μετά από κάθε τεχνική επιφανειακής σμίλευσης, τοποθετούνται στα μάτια ειδικοί προστατευτικοί φακοί επαφής οι οποίοι αφαιρούνται μετά από 45 ημέρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD