Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τύφλωσης καθιερώθηκε το 2000 και εορτάζεται τη 2η Πέμπτη του Οκτώβρη. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τύφλωσης γιορτάζεται στις 13 Οκτωβρίου. Ο εορτασμός της Ημέρας αυτής αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων και των λαών, ούτως ώστε ν’ ελαχιστοποιηθεί ως το 2020 ο αριθμός των τυφλών παγκoσμίως.

Σήμερα σ’ όλο τον κόσμο περίπου 180.000.000 άνθρωποι έχουν σοβαρά προβλήματα οράσεως από τα οποία περίπου 40-45 εκατομμύρια είναι τυφλοί και εξ’ αυτών περίπου 1,5 εκατομμύριο είναι παιδιά. Με δεδομένη δε τη γήρανση του πληθυσμού παγκοσμίως το ποσοστό αυτό αναμένεται ν’ αυξηθεί.

Περίπου το 80% των τυφλών είναι >50 ετών και τα 2/3 είναι γυναίκες. Επίσης το 80% των αιτιών τύφλωσης μπορεί ν’ αποφευχθεί και εξ’ αυτών το 20% να προληφθεί και το 60% να θεραπευθεί. Ενώ το 90% των τυφλών εντοπίζεται σε χώρες με περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος τυφλώνεται, ενώ κάθε 1 λεπτό τυφλώνεται ένα παιδί.

Η πιο συχνή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως είναι ο καταρράκτης, με ποσοστό 47,8% και ακολουθούν το γλαύκωμα με 12%, η εκφύλιση ωχράς κηλίδας με 8,7%, ο διαβήτης με 4,8% και λοιμώξεις όπως το τράχωμα και οι παρασιτώσεις.

Οπότε ας αναρωτηθούμε σήμερα. ‘Ποια ήταν η τελευταία φορά που υποβληθήκαμε σε μια προληπτική οφθαλμολογική εξέταση;’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ