Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι στην καθημερινή μας ζωή που απειλούν να βλάψουν την όρασή μας—με πρώτες στη λίστα, προφανώς, τις ηλεκτρονικές συσκευές. Και επειδή δεν είναι τυχαίο που λένε ότι τα σημαντικά πράγματα πρέπει να τα φροντίζουμε… σαν τα μάτια μας, ορίστε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να προφυλάξετε την όρασή σας.

Χαλαρώστε

Από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι να κοιμηθούμε, τα μάτια μας δεν σταματούν να δουλεύουν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να κάνουμε μικρά διαλείμματα. Τρίψτε τις παλάμες σας μεταξύ τους για να τις ζεστάνετε, και έπειτα τοποθετήστε τις πάνω από τα μάτια σας—προσοχή, μην τρίψετε τα μάτια σας. Καλύψτε τα, ώστε να μην μπαίνει φως και φροντίστε να το κάνετε για λίγα λεπτά κάθε μέρα, ειδικά αν κάθεστε πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή. Επίσης, όταν είστε στο σπίτι, δοκιμάστε ζεστές και κρύες κομπρέσες.

Ενυδάτωση

Όπως ισχύει για όλο το σώμα και τα εσωτερικά μας όργανα, είναι απαραίτητο να διατηρούμε τα μάτια μας ενυδατωμένα. Τα ξηρά μάτια προκαλούν τσούξιμο, φαγούρισμα και μπορεί να ερεθιστούν. Όταν ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας, τα μάτια μας ενυδατώνονται από μόνα τους. Και μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό μέσα στην ημέρα. Αν το πρόβλημα επιμένει, μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας προτείνει σταγόνες.

Κάντε… γυμναστική

Όταν δεν γυμνάζουμε τους μύες του σώματός μας, εκείνει ατροφούν. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα μάτια μας. Δοκιμάστε την εξής άσκηση: Κάθε είκοσι λεπτά, εστιάστε για είκοσι δευτερόλεπτα σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται περίπου έξι μέτρα μακριά σας. Άλλη μια καλή άσκηση είναι να τοποθετήσετε τον αντίχειρά σας 12 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό σας, να εστιάσετε πάνω του, και μετά από πέντε δευτερόλεπτα να εστιάσετε σε ένα αντικείμενο πίσω του.

Αυξήστε την ευλυγισία

Αν τα μάτια σας παραμένουν καθηλωμένα σε μια οθόνη για ώρες, τότε θα χάσουν σιγά- σιγά την ευλυγισία τους. Προσπαθήστε ανά τακτά διαστήματα να εστιάζετε την προσοχή σας σε κάτι διαφορετικό. Κοιτάξτε τριγύρω χωρίς να κουνάτε το κεφάλι σας τακτικά.

Μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης

Αν χρειάζεται να είστε μπροστά από υπολογιστή ή από tablet για πολλές ώρες, μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης. Αυτό θα βοηθήσει τα μάτια σας να κουράζονται λιγότερο. Παρ’ όλα αυτά, μην τη μειώσετε στο ελάχιστο, σε σημείο που θα δυσκολεύεστε να δείτε. Είναι σημαντικό να την τοποθετήσετε με τέτοιο τρόπο που να μην αντανακλά φως από άλλες πηγές. Προσπαθήστε κάθε ώρα να κάνετε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα.

Φοράτε γυαλιά ηλίου

Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου έχει τεράστια σημασία, καθώς το φως του ήλιου ασκεί πίεση και σταδιακά φθείρει την όρασή μας. Όταν βγαίνετε από το σπίτι, προσπαθήστε να μην ξεχνάτε τα γυαλιά σας.

Βελτιώστε τον ύπνο σας

Όταν κοιμόμαστε, τα μάτια μας ξεκουράζονται και μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά. Επιπλέον, η αϋπνία επηρεάζει την όρασή μας περισσότερο από όσο φανταζόμαστε, ερεθίζοντας τα μάτια μας και κάνοντάς μας να βλέπουμε θολά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι σε Καρδάμυλα και Βολισσό Χίου
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης