Μεγάλος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που επιθυμούν την ανανέωση του προσώπου τους αλλα φοβούνται τόσο το νυστέρι όσο και τις ενδεχόμενες μετεγχειριτικές παρενέργειες. Ωστόσο, οι σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της Αισθητικής Ιατρικής, μας δίνουν τη δυνατότητα να αποφύγουμε το χειρουργείο και να διαλέξουμε μια απο τις πολλαπλές μη παρεμβατικές αισθητικές εφαρμογές.

Το botox, τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος αλλά και θεραπείες όπως ο βιοερεθισμός (μεσοθεραπεία) ή η απολέπιση (peeling), προσφέρουν πλέον αντίστοιχες λύσεις επιδερμικής ανανέωσης, αποφεύγοντας το νυστέρι. Η χρηση του ΒΟΤΟΧ (επεξεργασμένη πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium Botulinum) γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, ως η ιδανικη λύση για τη θεραπεία των ρυτίδων εκφρασης που δημιουργούνται από τη σύσπαση των μυών του ανω τριτημόριου του προσώπου.

Το είδος γραμμώσεων και ρυτίδων που ανταποκρίνεται καλύτερα στη διαδικασία αυτή, είναι αυτές που δημιουργούνται από τους μύες που βρίσκονται υπό διαρκή σύσπαση όταν εκφραζόμαστε, όταν δηλαδή συνοφρυωνόμαστε ή ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας (μετωπιαίος, επισκήνιος, ο πυραμοειδής και ο σφιγκτήρας των βλεφάρων).

Το ΒΟΤΟΧ όταν χρησιμοποιειται από εξειδικευμένo ιατρό, έχει πολύ καλά αποτελέσματα στη μείωση των ρυτίδων ανάμεσα στα μάτια (μεσόφρυο), στις βαθιές παράλληλες ρυτίδες του μετώπου, στο ‘πόδι της χήνας’ που σχηματίζεται γύρω από τα μάτια και στους μύες της μύτης για να μειωθεί το λεγόμενο ‘ρουθούνισμα’.

Με ειδική τεχνική που εφαρμόζει ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να προκαλέσει και ανόρθωση του άνω οφρύου, ώστε να φαίνονται τα μάτια πιο νεανικά (brow lift). Οι ενέσεις μπορούν να γίνουν σε γυναίκες και άνδρες ανεξαρτήτου ηλικίας που παρουσιάζουν ρυτίδες έκφρασης, αρκεί βέβαια να είναι ενήλικες.

Η δράση του συνίσταται στη χορήγηση πολύ μικρών δόσεων στο μυ, αναστέλλοντας την μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος και έτσι ο μυς ακινητοποιείται και δεν κάνει σύσπαση. Οι ασθενείς, κατά τη διάρκεια της θεραπείας που δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά της ώρας, αισθάνονται απλά μια αίσθηση τσιμπήματος.

Σε άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητα στον πόνο, μπορεί να τοποθετηθεί αναισθητική κρέμα πριν τη θεραπεία στα σημεία που θα εφαρμοσθεί. Οι πιο γνωστές εμπορικές ονομασίες του είναι Botox και Dysport, ενώ ως ουσία έχει εγκριθεί και για νευρολογικές δυσλειτουργίες, όπως η θεραπεία στραβισμού, το ανεξέλεγκτο ανοιγόκλειμα των βλεφάρων (βλεφαροσπασμός).

Έχει αναφερθεί, μάλιστα, ότι η συχνή χρήση των ενέσιμων με την ουσία αυτή μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης των ημικρανιών και βοηθά στην καταπολέμηση της υπερίδρωσης. Επιπρόσθετη θεραπεία συντήρησης των αποτελεσμάτων είναι ο βιοερεθισμός, δηλ.

με την μέθοδο της μεσοθεραπείας εγχύεται θειική γλυκοζαμήνη όπου ερεθίζει τους ινοβλάστες να παράγουν ελαστίνη, κολλαγόνο και υαλουρονικό ή υαλουρονικό οξύ και βιταμίνες μαζί. Σε κατάλληλες δόσεις και μόνο όταν γίνονται από εξειδικευμένο ιατρό και σε ιατρικό περιβάλλον, οι ενέσεις αυτές με τις αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές τους ουσίες συνιστούν μια πολύ αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία για τη λείανση των στατικών (σταθερών) ρυτίδων αλλά και για την αναγέννηση, του μετώπου και της περιοφθαλμικής περιοχής, παρέχοντας σφριγηλότητα, λάμψη, και ανανέωση.

Νεανική, ανάλαφρη και λαμπερή επιδερμίδα μπορούν να επιτύχουν και οι – εγκεκριμένες από την ευρωπαϊκή ένωση - ενέσιμες θεραπείες (τα λεγόμενα εμφυτεύματα π.χ. υαλουρονικό οξύ), που γεμίζουν τις στατικές ρυτίδες. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται αναισθησία, ενώ το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό.

Οι ασθενείς φεύγουν χωρίς τις ρυτίδες στην περιοχή του μετώπου, του μεσοφρύου και της περιοφθαλμικής περιοχής. Με τα νέα εξελιγμένα σκευάσματα που έχει στη διάθεσή του σήμερα ο ιατρός δεν χρειάζεται τεστ αλλεργίας, κάτι που ήταν απαραίτητο στο παρελθόν.

Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να μην εκτελούνται από ανειδίκευτα άτομα γιατί δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί τόσο το ‘υλικό’ που χρησιμοποιούν όσο και ο ‘τρόπος’ με τον οποίο πραγματοποιούν την εμφύτευση. Καλά αποτελέσματα και ταυτόχρονα πρόληψη κατά της γήρανσης αλλά και της φωτογήρανσης έχουν και οι αποφλοιωτικές θεραπείες τα λεγόμενα ( χημικά peelings) (π.χ γλυκολικό οξυ, τριχλωροξικό οξυ, κτλ).

Διαβαθμίζονται και χρησιμοποιούνται από τον ιατρό ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε κάθε διαφορετική περίπτωση χρησιμοποιούνται, δηλ. σε περιπτώσεις όπως αφαίρεση ξανθελασμάτων, μαύρων κύκλων και λεπτών ρυτίδων βλεφάρων, επίσης για τις ρυτίδες του μετώπου και της περιοφθαλμικής περιοχής όπως επίσης και τις πανάδες και τις ηλιακές φακίδες του μετώπου.

Τέλος, τα διάφορα peelings, που πραγματοποιούνται κάθε 7-20 περίπου μέρες απολεπίζουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, ανανεώνοντάς το συνεχώς, με αποτέλεσμα μια πιο λαμπερή, υγιή, καθαρή και νεανική επιδερμίδα. Κάνοντας λοιπόν το botox για τις ρυτίδες έκφρασης μπορούμε να συνδυάσουμε όπως είπαμε και πιο πάνω, την μεσοθεραπεία, το πήλινγκ και το υαλουρονικό οξύ για να λειάνουμε σταθερές ρυτίδες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από τα χρόνια ή τις ουλές, τις πανάδες και τις ηλιακες φακίδες αποκαθιστώντας τους ιστούς.

Επομένως, η ειδοποιός διαφορά που αποτελεί και το βασικό προτέρημα του ιατρικού lifting του άνω τριτημορίου του προσώπου είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα lifting μη χειρουργικό που δεν χρειάζεται αναισθησία, ούτε παραμονή σε κλινική.

Δεν αφήνει σημάδια, ούτε χειρουργικές ουλές, ενώ δεν υπάρχουν αιματώματα και εκχυμώσεις, χαρίζοντας ένα δέρμα νεανικό, λαμπερό, σφρυγιλό χωρίς στίγματα και ρυτίδες. H σύγχρονη αισθητική ιατρική δύναται να βελτιώσει, λοιπόν, τις ενδεχόμενες αισθητικές ατέλειες αποφεύγοντας τη χρήση νυστεριού.

Θεραπείες και λύσεις αισθητικής για το άνω τριτημόριο του προσώπου και (γενικά για το πρόσωπο) υπάρχουν πολλές! Ο πιο σημαντικός συντελεστής στην επιτυχία μιας αισθητικής παρέμβασης, επεμβατικής ή μη, ειναι η επιλογή του ιθύνοντα ιατρού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις