Η πτώση του βλεφάρου μπορεί να αφορά τον έναν ή και τους δύο οφθαλμούς και συνήθως οφείλεται σε χαλάρωση του ανελτήρα μυός του βλεφάρου.Σε μερικές όμως περιπτώσεις ενδέχεται να συνυπάρχει σοβαρή νόσος.

Η πτώση του άνω βλεφάρου μπορεί να είναι μικρή (1-2 χιλ.), μέτρια (3-4 χιλ.) ή σοβαρή (> 4 χιλ.), σκεπάζοντας ολόκληρη την οφθαλμική κόρη. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί από τη γέννηση (συγγενής) ή να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή (επίκτητη).

Η πτώση μπορεί να οφείλεται σε αίτια μυογενή, νευρογενή, απονευρωτικά, μηχανικά ή τραυματικά. Συνήθως εμφανίζεται χωρίς άλλα συμπτώματα αλλά μπορεί να συνοδεύεται από διαφορετικές άλλες συνθήκες, όπως ανοσολογικές, εκφυλιστικές ή συγγενείς διαταραχές, όγκους ή μολύνσεις.

Εκτός από την εμφανή πτώση του βλεφάρου, οι ασθενείς παραπονιούνται για «κουρασμένη, νυσταγμένη» εμφάνιση, θολή όραση και αύξηση της δακρύρροιας. Οι ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική πτώση, μπορεί να χρειάζεται να σηκώνουν το κεφάλι τους ψηλά, ανασηκώνοντας το σαγόνι, προσπαθούν να σηκώσουν το βλέφαρο με το δάκτυλο ή ανασηκώνουν τα φρύδια τους. Αυτή η συνεχής προσπάθεια να κρατήσουν τα βλέφαρα ανοιχτά οδηγεί συχνά σε έντονη κεφαλαλγία τάσεως και καταπόνηση των ματιών.

Εάν η πτώση είναι συγγενής και δεν διορθωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία (μόνιμα χαμηλή όραση). Οι ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν πτώση βλεφάρου, πρέπει να εξετασθούν, κλινικά από οφθαλμίατρο και νευρολόγο.

Επίσης χρειάζεται αιματολογικός έλεγχος, ακτινολογικός έλεγχος και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, οφθαλμικών κόγχων και θώρακος.

Αντιμετώπιση

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της πτώσης εξαρτάται από την ηλικία, την αιτιολογία, αν είναι μονόπλευρη ή ετερόπλευρη, την σοβαρότητα της πτώσης, την λειτουργία του ανελκτύρα  του άνω βλεφάρου και την παρουσία ή όχι άλλων οφθαλμικών ή νευρολογικών διαταραχών.

Γενικά η αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης περιλαμβάνει απλά συχνή παρακολούθηση και αναμονή, φαρμακευτική αγωγή ή τέλος χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική αντιμετώπιση εξαρτάται από τον βαθμό πτώσης του βλεφάρου.

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής αντιμετώπισης της βλεφαρόπτωσης είναι συνήθως εξαιρετικά, παρόλα αυτά είναι πιθανόν να χρειαστεί πάνω από μία χειρουργική επέμβαση ώστε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.         

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου