Σήμερα, τα παιδιά εκτίθενται σε υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, που μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους. Οι ώρες που περνάνε μπροστά στην οθόνη μπορεί να βλάψουν την ανάπτυξη της όρασης των παιδιών. Οι γιατροί έχουν διαπιστώσει σημαντική αύξηση στις περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από ξηροφθαλμία και καταπόνηση των ματιών. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τα γεγονότα, τις επιλογές και τους κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία των παιδιών.

Έχει αναφερθεί ότι μέχρι και το 90% των εφήβων και ενηλίκων στην Ασία πάσχουν από τη νόσο, γνωστή ως μυωπία. Ορισμένες αναφορές έχουν υποθέσει ότι οι εργασιακές δραστηριότητες και τα παραδοσιακά βιβλία συμβάλλουν και αυτά σε προβλήματα όρασης.

Δεν είναι σαφές εάν το πρόβλημα της μυωπίας συμβαίνει λόγω του ότι το φως αλληλεπιδρά με τους κιρκαδιανούς μας ρυθμούς για να επηρεάσει την ανάπτυξη των ματιών, ή με την χρήση των τηλεφώνων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ή κανένα από τα παραπάνω.

Ωστόσο, η καταπόνηση των ματιών είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών, και ανάλογες είναι οι περιπτώσεις των παιδιών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θολή όραση, ξηροφθαλμία, και πονοκεφάλους. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μπορούν να είναι συχνά καθώς και επίμονα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ophthalmology.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη μείωση της καταπόνησης των ματιών από τους υπολογιστές:

1. Δοκιμάστε να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα ή να κοιτάξτε ένα μακρινό αντικείμενο για ένα ή δυο λεπτά πριν αρχίσετε να εργάζεστε

2. Ανοιγοκλείνετε τα βλέφαρά σας συχνά ενώ εργάζεστε κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή σας. Αυτό θα βοηθήσει τους εξωτερικούς μυς των ματιών καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

3. Βεβαιωθείτε ότι η οθόνη σας είναι περίπου 15 έως 20 μοίρες χαμηλότερα από την γραμμή της όρασης. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 20 εκατοστών μεταξύ των ματιών σας και της οθόνης.

4. Έχουμε την τάση να βλεφαρίζουμε λιγότερο όταν δουλεύουμε σε έναν υπολογιστή. Ως αποτέλεσμα, τα μάτια μας μπορεί να αισθάνονται ξηρά. Απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή τουλάχιστον κάθε μια ώρα και ανοιγοκλείνετε τα μάτια πολλές φορές για να τα υγράνετε ξανά και να αποτρέψετε την διόγκωση των οφθαλμών.

5. Τρίψτε τα χέρια σας για να δημιουργηθεί θερμότητα και κάντε απαλό μασάζ στα μάτια σας. Επαναλάβετό το για λίγη ώρα και αφήστε τα μάτια σας κλειστά για λίγα ακόμα λεπτά.

6. Βεβαιωθείτε ότι έχετε γυαλιά ηλίου που κρατούν τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου μακριά από τα μάτια σας.

7. Φορέστε γυαλιά, σχεδιασμένα ειδικά για οθόνες υπολογιστών.

8. Κάντε τακτικό έλεγχο όρασης από έναν εξειδικευμένο οπτομέτρη. Σε περίπτωση που φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής, τότε πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου