Ασήκωτα βάση

Το μεγάλο βάρος θεωρείται η κατεξοχήν αιτία εμφάνισης βουβωνοκήλης. Ωστόσο, κήλη μπορεί να προκαλέσει ακόμα κι ένας ισχυρός βήχας σε συνδυασμό με αδύναμο κοιλιακό τοίχωμα.

Η κήλη στη βουβωνική χώρα εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες. Πρόκειται για ένα άνοιγμα στο μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς, το οποίο μπορεί να προκληθεί αν ασκηθεί έντονη πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα. Το σήκωμα βάρους είναι μόνο μία από τις πιθανές αιτίες. Η κήλη μπορεί να εμφανιστεί όμως και από έντονη άσκηση πίεσης ή και από το συνδυασμό έντονου βήχα με αδυναμίες στον συνδετικό ιστό.

Εννιά στους δέκα ανθρώπους που εμφανίζουν κήλη είναι άνδρες. Αυτό έχει μία απλή εξήγηση : ο σχηματισμός των όρχεων στους άνδρες αφήνει να δημιουργηθεί ένα «κενό» στη βουβωνική χώρα. Σε αυτήν ακριβώς την ευάλωτη θέση ενδέχεται να εμφανιστεί αργότερα κάποια κήλη. Αυτό το άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις σε τμήματα του εντέρου.

Σε αρχικό στάδιο το εξόγκωμα που δημιουργείται στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επαναφορά των οργάνων που έχουν μετατοπιστεί, εντός του κοιλιακού θόλου. Μία συνήθης θεραπευτική μέθοδος είναι η χρήση ειδικού επιδέσμου, ένα είδος ζώνης που φοριέται γύρω από τη μέση. Οι ειδικοί θεωρούν ανεπαρκή τον κηλεπίδεσμο, καθώς δεν βοηθά στην εξάλειψη της κήλης, αφήνοντάς την να εξελιχθεί τόσο, ώστε μετά από χρόνια να είναι αδύνατη ακόμη και η χειρουργική της αντιμετώπιση.

Στις χειρότερες περιπτώσεις κήλης, το έντερο εισχωρεί στο άνοιγμα που δημιουργείται και πρήζεται. Σε τέτοια περίπτωση η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο. Ακόμη πιο περίπλοκες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα τμήμα του εντέρου έχει νεκρωθεί, εξαιτίας της αποκοπής του από την «τροφοδοσία» του σώματος.

Σε τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιείται κατά κόρον ένα ειδικό πλέγμα, το οποίο τοποθετείται στην περιοχή της επέμβασης βοηθώντας στην αποτελεσματικότερη επούλωση του τραύματος και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλεί η εμφάνιση της κήλης.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου