Οι χρόνιοι πόνοι είναι σοβαρή υπόθεση, ειδικά όταν χτυπούν σε ένα σημείο τόσο ευαίσθητο και σημαντικό όσο τα γόνατα. Υπάρχουν τρόποι να ανακουφίσουμε όμως αυτόν τον πόνο, και να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη;

Προσέχουμε το βάρος μας

Αν ζυγίζουμε παραπάνω από το κανονικό, ασκούμε επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις μας, επιδεινώνοντας τον πόνο στα γόνατα. Αν καταφέρουμε να χάσουμε έστω και λίγο βάρος, η πίεση που ασκούμε στα γόνατά μας ενώ περπατάμε για μειωθεί αρκετά. Μιλήστε, συνεπώς, με τον γιατρό σας για να φτιάξετε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής.

Κάνουμε γυμναστική χαμηλής έντασης

Μιλήστε με τον γιατρό σας και βρείτε κάποιο είδος άσκησης με χαμηλή ένταση για να μπορείτε να γυμνάζεστε χωρίς να ασκείτε πίεση στις αρθρώσεις σας. Το χαλαρό περπάτημα και η κολύμβηση είναι καλές επιλογές για τους ασθενείς που πάσχουν από πόνους στα γόνατα. Αποφύγετε το τρέξιμο και τις δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλη ένταση.

Δοκιμάζουμε φυσιοθεραπεία

Η φυσιοθεραπεία έχει αποδειχθεί πολλές φορές χρήσιμη για τους ασθενείς με χρόνιους πόνους στα γόνατα. Επιπλέον, ο φυσιοθεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα πλάνο γυμναστικής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας και στις δυνατότητές σας, αλλά και να σας διδάξει τεχνικές για να ανακουφίζετε τον πόνο μόνοι σας.

Ξεκουραζόμαστε αρκετά

Η σωστή ξεκούραση και ο ύπνος παίζουν τεράστιο ρόλο στην υγεία μας, όπως και στην μείωση του πόνου. Μάθετε διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, όπως ασκήσεις αναπνοής και φτιάξτε το πρόγραμμα του ύπνου σας, και τα αποτελέσματα θα γίνουν φανερά. Μιλήστε με τον γιατρό σας, ώστε να σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο εύκολα—καθώς οι πόνοι μπορούν να παίξουν κι αυτοί ρόλο στην καταστροφή του καλού μας ύπνου.

Χρησιμοποιούμε πάγο και ζέστη

Για πολλούς ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα, ο πάγος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και να κάνει το πρήξιμο να υποχωρήσει, και η ζέστη βοηθάει με το πιάσιμο. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το τι τεχνικές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια, και – αν σας βοηθάει – ένα ζεστό ντους μπορεί να είναι καλή ιδέα.

Χρησιμοποιούμε τοπικά αναλγητικά

Υπάρχουν πολλές κρέμες και gel – με ή χωρίς συνταγή – που χρησιμοποιούνται τοπικά και ανακουφίζουν από τον πόνο της αρθρίτιδας. Προτού χρησιμοποιήσετε κάποιο, σε κάθε περίπτωση, μιλήστε με τον γιατρό σας. Επιπλέον, πάντως, υπάρχουν και άλλες φαρμακευτικές λύσεις, όπως χάπια αλλά και ενέσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις πολύ ισχυρού πόνου. Κάποιες επιλογές είναι τα κορτικοστεροειδή, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και 2-3 φορές τον χρόνο, αλλά και το υαλουρονικό οξύ, που βοηθά στην αναδόμηση των λιπαντικών ουσιών των αρθρώσεων του γονάτου. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να ενημερωθείτε για τα οφέλη, αλλά και για πιθανούς κινδύνους.

Μπορεί να χρειαστούμε χειρουργείο

Αν πάσχετε από σοβαρή οστεοαρθρίτιδα και τα συμπτώματα σας δυσκολεύουν στην καθημερινή σας ζωή, το χειρουργείο μπορεί να κριθεί αναγκαίο. Συζητήστε τις επιλογές σας με τον γιατρό σας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;