Η οστεοπόρωση είναι μία αρρώστια που μπορεί να μη θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του πάσχοντος αλλά σίγουρα δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητά του. Η ηλικία, καθώς και το φύλο είναι δυο σημαντικοί παράγοντες της ασθένειας. Πάντως, η αρρώστια αυτή πλήττει κυρίως γυναίκες. Επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να είναι το κάπνισμα, η λήψη κορτιζόνης ή άλλων φαρμάκων. Επίσης όταν κάποιος είναι λιποβαρής.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από οστεοπόρωση. Και αυτό, γιατί τα πιο λεπτά και λιγότερο συμπαγή οστά των λιποβαρών γυναικών χάνουν πιο εύκολα το περιεχόμενό τους σε ασβέστιο και άλλα μεταλλικά άλατα. Αλλά και η νικοτίνη αφαιρεί ασβέστιο από τα οστά, αυξάνοντας τις πιθανότητες μελλοντικής εμφάνισης οστεοπόρωσης. Μάλιστα, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτός ο κίνδυνος αγγίζει το 35- 40%.

Σύμφωνα με έρευνες, μετά την εμμηνόπαυση, όσες γυναίκες έχουν υψηλή «κακή» LDL χοληστερόλη έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν οστεοπενία, η οποία χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη οστική πυκνότητα και αποτελεί προστάδιο της οστεοπόρωσης. Αλλά και η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με υψηλότερο ρυθμό απώλειας οστίτη ιστού, ειδικά στη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, το αλάτι αυξάνει την αποβολή του ασβεστίου στα ούρα, στερώντας το από τα οστά.

Η λήψη κορτιζόνης είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας και το ίδιο ισχύει και με τα αντιβιοτικά. Η μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της βιταμίνης Κ στον οργανισμό. Τα μειωμένα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης έχουν συσχετιστεί με μείωση της οστικής πυκνότητας και αύξηση του κινδύνου πρόκλησης καταγμάτων.

Τα κατάγματα είναι ένα σύνηθες αποτέλεσμα αυτής της ασθένειας, καθώς συμβάλλει η χαμηλή οστική μάζα. Επισημαίνεται ακόμη η ευθύνη που έχουν και οι ίδιοι οι ασθενείς για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας αλλά και για τη σωστή χρήση των φαρμάκων τους. Γιατροί τονίζουν πως συχνά μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα οι ασθενείς αμελούν να πάρουν τα φάρμακά τους.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα