Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουμε καθημερινά, μερικά και χωρίς να το καταλαβαίνουμε, που ασκούν περιττή πίεση στις αρθρώσεις και αυξάνουν τον κίνδυνο να υποφέρουμε από αρθρίτιδα.

Οι αρθρώσεις μας δέχονται τεράστια πίεση και – σίγουρα – δεν μπορούμε να την αποφύγουμε εντελώς όσο μεγαλώνουμε, αλλά σίγουρα μπορούμε να προσέξουμε λίγο περισσότερο τις καθημερινές μας δραστηριότητες, για να είμαστε πιο υγιείς στο μέλλον. Ποιες είναι, λοιπόν, οι δραστηριότητες που πρέπει να τους δώσουμε περισσότερη προσοχή;

Πονάμε, αλλά συνεχίζουμε

Όταν γυμναζόμαστε και νιώσουμε ξαφνικά έναν έντονο πόνο, δεν πρέπει να συνεχίσουμε το σετ μας σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Πρέπει να μιλήσουμε με κάποιον ειδικό. Οι περισσότεροι τραυματισμοί που σχετίζονται με την άσκηση συμβαίνουν επειδή αγνοούμε τα σημάδια ότι το σώμα μας δεν αντέχει περισσότερη πίεση.

Το ίδιο και το ίδιο…

Αν κάνουμε μία επαναλαμβανόμενη κίνηση, η πίεση θα ασκείται συνεχώς σε μια συγκεκριμένη άρθρωση. Για παράδειγμα, αν επιλέγουμε να γυμναζόμαστε καθημερινά κάνοντας μόνο ποδήλατο. Άλλοι κίνδυνοι είναι το ποντίκι του υπολογιστή, αν περνάμε υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη.

Κουβαλάμε βαριά αντικείμενα

Μετακινούμε τα έπιπλα, για να αλλάξουμε το ντεκόρ. Φορτωνόμαστε υπερβολικά πολλές σακούλες από το σούπερ μάρκετ μέχρι το σπίτι. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς. Είναι σημαντικό, όταν κουβαλάμε κάτι βαρύ, να λυγίζουμε τα γόνατα και όχι την πλάτη μας.

Δεν κάνουμε προθέρμανση

Η προθέρμανση πριν τη γυμναστική είναι αναγκαία, ώστε οι αρθρώσεις να είναι έτοιμες για να αντέξουν την επιπλέον πίεση που πρόκειται να τους ασκηθεί. Είναι εξίσου σημαντικό να ξεκουραζόμαστε αρκετά μετά την γυμναστική.

Φοράμε λάθος παπούτσια

Προσπαθήστε – όποτε είναι δυνατόν – να φοράτε παπούτσια που δεν πρόκειται να αυξήσουν τον κίνδυνο κάποιας πτώσης. Να είστε προσεκτικοί, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε τις σκάλες. Ακόμα και μια μικρή, θεωρητικά ακίνδυνη πτώση, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στους αστραγάλους σας.

Υπερβολικός ενθουσιασμός

Πολλοί άνθρωποι, όταν ξεκινούν να γυμνάζονται, αρχίζουν πολύ απότομα, ασκώντας πίεση που το σώμα τους δεν μπορεί να ανεχθεί. Και κάπως έτσι συμβαίνουν πολλοί τραυματισμοί. Ξεκινήστε χαλαρά, μιλήστε με επαγγελματίες γυμναστές και αφήστε τους να βγάλουν το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια