Τα πολλά SMS και τα παιχνίδια στα κινητά και τις άλλες κινητές ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να προκαλούν προβλήματα υγείας. Κάποια από αυτά ίσως να αποδειχθούν σοβαρά.

Για παράδειγμα, μελέτες συσχετίζουν μία διαταραχή της σπονδυλικής στήλης που λέγεται θωρακική υπερκύφωση με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια.

Η υπερκύφωση προκαλείται από την κακή στάση του μεσαίου και άνω τμήματος της ράχης, όπως συμβαίνει όταν κάποιος έχει επίμονα σκυμμένο προς τα εμπρός το κεφάλι και τους ώμους του.

Οι νέοι που στέλνουν SMS, παίζουν παιχνίδια, κοιτάζουν τα email τους ή σερφάρουν στο Ίντερνετ με το κινητό ή το tablet με τις ώρες, αναπόφευκτα σκύβουν λίγο προς τα εμπρός και μπορεί να εκδηλώσουν υπερκύφωση.

Όταν κάποιος σκύβει το κεφάλι προς τα εμπρός και κάμπτει τους ώμους του όταν κοιτάζει το κινητό ή το tablet, δυσκολεύει την αναπνοή του επειδή η στάση αυτή περιορίζει την κινητικότητα των αναπνευστικών μυών.

Επιπλέον, οι πλευρές δεν κινούνται αρκετά ώστε να λειτουργήσει στο πλήρες εύρος της η καρδιά. Όλα αυτά, όμως, δεν γίνονται εκείνη την ώρα αντιληπτά, αλλά θα περάσουν χρόνια έως ότου εμφανιστεί η υπερκύφωση και οι συνέπειές της στην υγεία και στην ποιότητα της ζωής (άλλες μελέτες την έχουν συσχετίσει με προβλήματα κινητικότητας και αυξημένο κίνδυνο πτώσεως μετά τα 60).

Ποια είναι η λύση; Να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν ασχολούμενοι με το κινητό τους και να το σηκώνουν στο ύψος των ματιών, ώστε να μην σκύβουν.

Όλα αυτά εγείρουν τον φόβο ότι οι σημερινοί νέοι θα μετατραπούν σε υπερκυφωτικούς μεσήλικες, που μπορεί να έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης όταν γεράσουν.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα