Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνους και παρεμβαίνει με πολύ άσχημο τρόπο στην καθημερινή μας ζωή. Υπολογίζεται πως μέχρι και το 50% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα δυσκολεύονται να κοιμηθούν—ειδικά όσοι υποφέρουν από την πάθηση στο ισχίο και στα γόνατα. Και, όπως γνωρίζουμε, η έλλειψη ύπνου έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας, μία από τις οποίες είναι και η μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο. Με λίγα λόγια, είναι ένας φαύλος κύκλος που κάνει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ακόμα πιο επίπονα. Πώς θα μπορέσετε λοιπόν να κοιμάστε πιο εύκολα το βράδυ;

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο

Ένα ντους ή μπάνιο με χλιαρό προς ζεστό (αλλά όχι πολύ ζεστό) νερό, μία ή δύο ώρες πριν τον ύπνο θα σας χαλαρώσει και θα προσφέρει ανακούφιση στις αρθρώσεις σας. Το νερό θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος, θα μειώσει το πρήξιμο και τις φλεγμονές. Και η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος μετά το ντους θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Προσπαθήστε να γυμνάζεστε και να κάνετε διατάσεις καθημερινά

Αν θέλετε να ανακουφιστείτε από τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας και να βελτιώσετε τον ύπνο σας, πρέπει να γυμνάζεστε καθημερινά. Ασκήσεις ευλυγισίας, ενδυνάμωσης και αεροβικής θα σας φτιάξουν τη διάθεση και θα δυναμώσουν το σώμα σας, ώστε να αντιμετωπίζετε καλύτερα τα συμπτώματά σας. Οι καλύτερες επιλογές σας είναι το περπάτημα, η κολύμβηση και η yoga, που είναι μορφές άσκησης με χαμηλή ένταση.

Βρείτε χρόνο για χαλάρωση

Πριν πάτε για ύπνο, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να χαλαρώσετε μυαλό και σώμα. Τεχνικές χαλάρωσης όπως οι ασκήσεις αναπνοής και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν αρκετά.

Ξεκινήστε γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία

Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει όταν οι διαταραχές του ύπνου έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε.

Διαχειριστείτε την κατάθλιψη

Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη—η οποία με τη σειρά της κάνει τον πόνο χειρότερο. Το να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε την κατάθλιψη θα επηρεάσει άμεσα τον ύπνο σας, αλλά θα μπορέσει να ανακουφίσει σε έναν βαθμό και από τον πόνο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Αν είστε υπέρβαροι, το περιττό σας βάρος ασκεί περισσότερη πίεση στις αρθρώσεις σας, κάνοντας τον πόνο σας ακόμα χειρότερο. Επιπλέον, οι πιθανότητες για άπνοια του ύπνου αυξάνονται αν έχουμε περιττά κιλά. Συνεπώς, τονίζουμε ξανά της αξία της γυμναστικής, όπως και της σωστής, ισορροπημένης διατροφής.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο