Απίστευτοι πόνοι, άσχημη ψυχολογία, κακή ποιότητα ζωής. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο αναγνωρίζουν αυτά τα συμπτώματα.  Είναι αυτοί που ζουν μια βασανιστική καθημερινότητα λόγω της αρθρί- τιδας. Την ίδια καθημερινότητα βιώνει και το άμεσο περιβάλλον τους, που διαπιστώνει ότι παρά τις προσπάθειες με φάρμακα, και ένα σωρό άλλες θεραπείες, η αρθρίτιδα επιμένει. Χωρίς βέβαια να αναλογιστεί κανείς και τις σοβαρές παρενέργειες.

Κύριο χαρακτηριστικό της χρόνιας αρθρίτιδας είναι η φλεγμονή (χωρίς φλεγμονή, δεν υπάρχει αρθρίτιδα). Η φλεγμονή αυτή προκαλεί τα συμπτώματα και εστιάζεται στον υμένα, δηλαδή στην μεμβράνη που πε- ριβάλλει τα οστά της άρθρωσης (ο χόνδρος δεν έχει αισθητήρια πόνου). Όταν ο υμένας αυτός ερεθιστεί, είτε λόγω εκφύλισης του χόνδρου (χονδροπάθεια), είτε λόγω μιας πάθησης του ανοσοποιητικού συστήματος (ρευμα- τοπάθεια), τότε διογκώνεται, πρήζεται και παράγει τον ύγραθρο (υγρό στην άρθρωση), με αποτέλεσμα τον πόνο και τον περιορισμό της κινητικότητας της άρθρωσης.

Στο σημείο αυτό, τη λύση έρχεται να δώσει η πυρηνική ιατρική, με τη ραδιοϋμενόλυση. Είναι μία θεραπεία τοπική, δηλαδή εφαρμόζεται μόνο στην πάσχουσα άρθρωση, χωρίς να επιβαρύνει τον υπόλοιπο οργανισμό.

Πώς εφαρμόζεται η ραδιϋμενόλυση

Στη ραδιoϋμενόλυση χορηγείται με ένεση ένα ραδιοφάρμακο, το οποίο απορροφάται από τον υμένα της άρθρωσης και παραμένει εκεί, έως ότου μετά από λίγο χρονικό διάστημα εξασθενήσει τελείως η ενέργειά του.  Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφονται τα κύτταρα που προκαλούν την φλεγμονή, και συρρικνώνεται ο ερεθισμένος υμένας της άρθρωσης.

Το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας είναι η μείωση ή και η παύση της φλεγμονής, και κατά συνέπεια των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Τα ειδικά ραδιοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην ραδιoϋμενόλυση έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τη μικρή εμβέλεια της ακτίνας δράσης τους (από 0,3 έως και 7 χιλιοστά, ανάλογα με το φάρμακο και την άρθρωση), έτσι ώστε να μην βλάπτεται ο χόνδρος και τα οστά της άρθρωσης, κυρίως δε ο υπόλοιπος οργανισμός.

Η θεραπεία εφαρμόζεται σε όλες τις αρθρώσεις, εκτός αυτών της σπον- δυλικής στήλης. Η ραδιοϋμενόλυση δηλαδή, εφαρμόζεται στα δάκτυλα χεριών, ποδιών, στους καρπούς, στους αγκώνες, στους ώμους, στα ισχία και στις αρθρώσεις των ποδιών. Επιπλέον εφαρμόζεται και στις εξής παθήσεις:

  • Ρευματοειδή- Αγκυλοποιητική-Ψωριασική αρθρίτιδα
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Λαχνοοζώδη υμενίτιδα
  • Επίμονη φλεγμονή μετά από αρθροπλαστική γόνατος
  • Αρθρίτιδα της αιμορροφιλίας
  • Μη ειδική αρθρίτιδα με χρόνιο υποτροπιάζοντα ύγραθρο

Η ραδιοϋμενόλυση γίνεται μόνο μία φορά με δυνατότητα επανάληψης μετά από μήνες ή χρόνια. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί συγχρόνως με άλλες θεραπείες.

Αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα της ραδιοϋμενόλυσης εξαρτάται από τον βαθμό εκφύ- λισης της άρθρωσης (βελτίωση από 25 έως 80% στη ρευματοειδή αρ- θρίτιδα). Πρϋπόθεση για την εφαρμογή της θεραπείας, είναι μία σωστή διάγνωση μετά από  ανάλογες εξετάσεις. Επίσης, η εφαρμογή της θερα- πείας πρέπει να γίνεται από έμπειρο πυρηνικό γιατρό. Εφ' όσον τηρηθούν όλα αυτά, οι πιθανές παρενέργειες ή επιπλοκές κατά τη διάρκεια της θεραπείας, και μετά από αυτήν, είναι πρακτικά μηδαμινές. Επίσης, όπως έχει επισημανθεί και προηγουμένως, δεν υπάρχει ο κίνδυνος της ακτινο- βολίας, καθόσον αυτή επικεντρώνεται μόνο στην πάσχουσα άρθρωση.

Η θεραπεία είναι αναγνωρισμένη και στην Ελλάδα, όπως οι λοιπές διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις (ΕΟΠΥΥ).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;