Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, πρήξιμο και κόπωση. Ο καλύτερος τρόπος να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της νόσου, ακόμα και να προλάβουμε σημαντικές βλάβες στις αρθρώσεις είναι να λάβουμε διάγνωση νωρίς, και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τα πράγματα εκείνα που μπορεί να μας προκαλέσουν πόνους…

Κάπνισμα

Το κάπνισμα πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά πέρα από αυτό, μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους στις αρθρώσεις των ήδη ασθενών. Το κάπνισμα κάνει τους τρόπους αντιμετώπισης της αρθρίτιδας λιγότερο αποτελεσματικους.

Δεν καταναλώνετε αρκετά ωμέγα-3

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, και αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και σας βοηθούν να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματά σας.

Δεν αντιδράτε άμεσα

Πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα, γιατί όσο περισσότερο αναβάλλετε την θεραπεία, τόσο χειρότερη θα γίνει η κατάσταση - και μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες στις αρθρώσεις σας.

Η καθιστική ζωή

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμένουμε δραστήριοι, καθώς η καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία μας με πολλούς τρόπους- και ένας από αυτούς είναι να δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στις αρθρώσεις μας. Επιπλέον, η γυμναστική μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας προτείνει ένα κατάλληλο για εσάς πρόγραμμα άσκησης.

H (υπερβολική) γυμναστική

Όσο σημαντικό κι αν είναι να γυμνάζεστε, το να το παρακάνετε ή να κάνετε ασκήσεις υψηλής έντασης μπορεί να είναι καταστροφικό για τις αρθρώσεις σας. Ειδικά όταν η νόσος βρίσκεται σε έξαρση, μην πιέζετε τις αρθρώσεις σας παραπάνω από όσο μπορούν να αντέξουν.

Το στρες

Το στρες στην καθημερινή ζωή μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους στις αρθρώσεις, καθώς επιδρά άμεσα στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα παραπανίσια κιλά

Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, το περιττό βάρος προσθέτει ακόμα περισσότερη πίεση στις αρθρώσεις σας, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ακόμα χειρότερα, τα περιττά κιλά αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο για επιπλέον προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια και διαβήτης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος