Λένε πως δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία από την πρόληψη. Και αυτό ισχύει 100% σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Και επειδή ακόμα δεν έχουμε εμφανίσει συμπτώματα μιας πάθησης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να σιγουρευτούμε πως δεν θα υποφέρουμε από αυτήν μελλοντικά.

Ας δούμε πώς θα το καταφέρουμε…

Πρέπει να καθόμαστε σωστά

Δεν χρειαζόμαστε μια πανάκριβη καρέκλα για να φτιάξουμε την στάση του σώματός μας. Αυτό, όμως, που χρειαζόμαστε, είναι μια καρέκλα που θα προσφέρει καλή στήριξη στην πλάτη μας. Σκεφτείτε ότι η πλάτη μας πρέπει να έχει το σχήμα του γράμματος S, και όχι του C. Επιπλέον, είναι έξυπνο να σηκωνόμαστε κάθε μισή ώρα και να βηματίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα, για να ξεπιαστούμε.

Πρέπει να στεκόμαστε ίσια

Φανταστείτε πως μια ευθεία γραμμή, η οποία ξεκινά από το ταβάνι, διαπερνά το σώμα μας. Κάπως έτσι πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι, χωρίς να καμπουριάζουμε, χωρίς να πέφτουν οι ώμοι μας, και χωρίς να έχουμε το κεφάλι μας σκυμμένο.

Πρέπει να φοράμε παπούτσια με μαλακές σόλες

Αν τα παπούτσια μας δεν απορροφούν τους κραδασμούς, οι μύες και τα οστά της μέσης μας πλήττονται. Με τον καιρό, αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Ψάξτε για παπούτσια που να έχουν μαξιλαράκι στην σόλα. Στο σπίτι, επιλέξτε παντόφλες με αρκετά μεγάλο πάχος, που δεν είναι εντελώς επίπεδες.

Πρέπει να κόψουμε το κάπνισμα

Ναι, το κάπνισμα είναι παράγοντας και στον πόνο της μέσης. Μία συλλογική έρευνα δεκάδων μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καπνιστές αντιμετωπίζουν περισσότερους πόνους στην μέση σε σχέση με τους μη καπνιστές, πιθανότατα λόγω του ότι το κάπνισμα ελαττώνει την ροή του αίματος προς την σπονδυλική μας στήλη.

Πρέπει να προσέχουμε πώς σηκώνουμε αντικείμενα

Πρέπει να σηκώνουμε βαριά αντικείμενα χρησιμοποιώντας τα πόδια μας, και όχι την μέση. Όταν όμως πρέπει να σηκώσουμε κάτι ελαφρύ, ο πιο σωστός τρόπος για να το κάνουμε είναι να σκύψουμε ελαφρώς από πάνω του, να λυγίσουμε το ένα γόνατο και να εκτείνουμε το άλλο μας πόδι προς τα πίσω.

Προσοχή στα μαξιλάρια

Είναι λάθος να τοποθετούμε δύο ή τρία μαξιλάρια κάτω από τον λαιμό μας, καθώς οι μύες μας μπορεί να τραυματιστούν. Επιλέξτε ένα μαξιλάρι που να προσφέρει ικανοποιητική στήριξη στον ύπνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]