Οι αρθρώσεις μας, με τα χρόνια, αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα. Με τις (πολλές) κακές συνήθειες που έχουμε στην καθημερινή μας ζωή, τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται, και φαίνεται πως η αρθρίτιδα μπορεί να χτυπήσει σε όλο και νεαρότερες ηλικίες. Πώς θα διατηρήσουμε τις αρθρώσεις μας υγιείς;

Γυμναζόμαστε τακτικά

Πολλοί ασθενείς με αρθρίτιδα αποφεύγουν την γυμναστική, επειδή φοβούνται ότι θα τους προκαλέσει επιπλέον πόνο. Το σώμα, όμως, είναι φτιαγμένο για να κινείται. Μάλιστα, η κίνηση ελαττώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και δυναμώνει τους μύες που τις περιβάλλουν. Τέλος, η γυμναστική μας βοηθά να ρυθμίζουμε καλύτερα το βάρος μας, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τις συνθήκες ζωής μας.

Διατηρούμε το ιδανικό μας βάρος

Τα περιττά κιλά ασκούν πίεση στις αρθρώσεις μας, και επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Για κάθε μισό κιλό που χάνουμε, η πίεση που ασκείται στα γόνατά μας με κάθε βήμα, μπορεί να μειωθεί μέχρι και στο τετραπλάσιο. Συνεπώς, διατροφή και άσκηση!

Κάνουμε ασκήσεις χαμηλής έντασης

Το γρήγορο τρέξιμο μπορεί να μας κουράζει, και να προκαλεί ακόμα περισσότερους κραδασμούς και προβλήματα στις αρθρώσεις. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να είστε σίγουροι κατά πόσο μπορείτε να κάνετε ασκήσεις υψηλής έντασης, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι και η γυμναστική χαμηλής έντασης, όπως η κολύμβηση, έχει εκπληκτικά οφέλη.

Δυναμώνουμε τους μυς γύρω από τις αρθρώσεις

Οι συγκεκριμένοι αυτοί μύες πρέπει να είναι όσο πιο δυνατοί γίνεται, καθώς προστατεύουν τις αρθρώσεις. Κάντε ασκήσεις με βάρη για να ενισχύσετε την μυϊκή σας μάζα, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή.

Κάνουμε ασκήσεις που αυξάνουν την ευλυγισία

Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από τις περιορισμένες κινήσεις που μπορούν  να κάνουν οι ασθενείς. Συνεπώς, ένα πρόγραμμα γυμναστικής που περιλαμβάνει ασκήσεις όπως η yoga, μπορεί να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την ευλυγισία μας και το πόσο εύκολα κινούμαστε στον χώρο, όπως και την αίσθηση ισορροπίας μας.

Καταναλώνουμε τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση

Η αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος, και αυτό σημαίνει πως πρέπει να λαμβάνουμε αντιφλεγμονώδη συστατικά από το φαγητό μας, για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συμπτώματα. Πρέπει, επίσης, να αποφεύγουμε τις τροφές που προκαλούν άμεσα φλεγμονές, όπως τα τηγανιτά και τα φαγητά με πολλά κορεσμένα λιπαρά. Η Μεσογειακή Διατροφή, για παράδειγμα, θεωρείται πως είναι μια από τις καλύτερες δίαιτες για έναν ασθενή με αρθρίτιδα.

Λαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D

Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για υγιή οστά. Η βιταμίνη D ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας πει με σιγουριά αν θα ήταν χρήσιμο να λαμβάνετε συμπληρώματα για βιταμίνη D, ή και για τα δύο.

Κόβουμε το κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αρθρώσεις και τα οστά μας. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, και επίσης οι καπνιστές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Κόψτε σήμερα το κάπνισμα, και πολύ σύντομα θα δείτε τεράστια βελτίωση στην υγεία σας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%