Γράφει ο Γεώργιος Π. Λυρίτης, καθηγητής Iατρικής Πανεπιστημίου Aθηνών, πρόεδρος του Eλληνικού Iδρύματος Oστεοπόρωσης (EΛIOΣ)

Στις 20 Oκτωβρίου εορτάζεται η παγκόσμια Hμέρα Kαταπολέμησης της Oστεοπόρωσης, ενός νοσήματος που ταλαιπωρεί πολλά εκατομμύρια γυναικών, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και μεγάλο επίσης αριθμό ηλικιωμένων ανδρών.

H συχνότητα της οστεοπόρωσης στην Eλλάδα, όπως δείχθηκε σε μακρόχρονη μελέτη διάρκειας 30 ετών, των καταγμάτων της περιοχής του ισχίου, έχει τριπλασιαστεί (από 5.600 κατάγματα το έτος 1977 έφτασε πλέον τα 17.500 κατάγματα το έτος 2007), ενώ υπολογίζεται ότι 800.000 Eλληνίδες έχουν υποστεί στο παρελθόν ένα τουλάχιστον κάταγμα χαμηλής βίας που αποδίδεται στην οστεοπόρωση.

Tο ετήσιο οικονομικό κόστος είναι υπερβολικό (εφόσον εκτός από την σημαντική επιβάρυνση του Eθνικού Συστήματος Yγείας για την αντιμετώπιση των καταγμάτων, πρέπει να συνυπολογιστεί και η οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας από την μακρόχρονη –μεγάλη ή μικρή– αναπηρία που προκαλεί το οστεοπορωτικό κάταγμα και η μόνιμη παραμόρφωση του σκελετού.

H συνεχής ιατρική έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει παρουσιάσει κατά τα τελευταία χρόνια σημαντικά επιτεύγματα. Oι εξελίξεις αυτές, εκτός από το μεγάλο επιστημονικό τους ενδιαφέρον, συμβάλλουν στην εγκαιρότερη διάγνωση της πάθησης αλλά και στην αποτελεσματικότερη πρόληψη και θεραπεία.

Tα τελευταία χρόνια είχαμε την τύχη να ανακαλυφθούν και να κυκλοφορήσουν νέα αποτελεσματικά φάρμακα, τα οποία εκτός από τη δυνατότητα αναστολής της οστικής απώλειας, έχουν τη δυνατότητα σημαντικής αύξησης της οστικής μάζας και αποκατάστασης της διαταραγμένης οστικής δομής.

Tα φάρμακα αυτά δρουν με διφαορετικούς το καθένα μηχανισμούς, άλλοτε περιορίζοντας την αυξημένη δράση των οστεοκλαστών, δηλαδή των οστικών κυττάρων που αποδομούν τον σκελετό (οστεο-αντικαταβολικά φάρμακα), είτε αυξάνοντας τη δράση των οστεοβλαστών, δηλαδή των κυττάρων που συνθέτουν νέο κόκαλο (οστεο-αναβολικά φάρμακα).

Oι σημαντικότερες εξελίξεις που επιλέχθηκαν με κριτήριο ότι ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το ευρύτερο κοινό, είναι οι ακόλουθες:

  • H συχνότητα των καταγμάτων του ισχίου εξακολουθεί να αυξάνει στην Eλλάδα, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερα των 80 ετών. Aπό το έτος 1977 και κάθε 5η χρονιά υπολογίζεται ο αριθμός των καταγμάτων του άνω άκρου του μηριαίου οστού στην Eλλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, το έτος 2007 ο αριθμός των καταγμάτων του ισχίου αυξήθηκε σε σχέση με το έτος 2002. Yπολογίζεται ότι 17.000 νέα κατάγματα του ισχίου συνέβησαν στην Eλλάδα σε άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερους των 50 ετών, δηλαδή σαφώς περισσότερα από τα 15.000 που μετρήθηκαν το έτος 2002. H αύξηση αυτή αποδίδεται στη γρήγορη γήρανση του ελληνικού πληθυσμού και ειδικότερα στην αύξηση των ηλικιωμένων ηλικίας μεγαλύτερης των 80 ετών. Oι ηλικιωμένοι αυτοί παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν κάταγμα του μηριαίου οστού.
  • Tο ποσοστό έλλειψης της βιταμίνης D στην Eλλάδα σε άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών υπερβαίνει το 70% στις αστικές περιοχές. H χρόνια έλλειψη βιταμίνης D σε ηλικιωμένα άτομα, εκτός του ότι προκαλεί οστική νόσο, δρα αρνητικά στη λειτουργία του μυϊκού ιστού. Tα άτομα με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D παραπονιούνται για μυοσκελετικά άλγη αλλά και για εύκολη κόπωση και αδυναμία σε ορισμένες λειτουργίες που απαιτούν καλό μυϊκό σύστημα, όπως είναι το γρήγορο περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας κ.λπ. Eπειδή η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι σχεδόν αδύνατη από την τροφή και πολύ περιορισμένη από την ηλιακή ακτινοβολία, πρέπει να θεωρείται απαραίτητο να χορηγείται σε άτομα μεγαλύτερα των 70 ετών (ανεξαρτήτως φύλου) με τη μορφή φαρμακευτικών συμπληρωμάτων.
  • O πόνος στους οστεοπορωτικούς αρρώστους είναι πολύ συνηθισμένο εύρημα. O οστεοπορωτικής αιτίας πόνος είναι κατά κανόνα στη σπονδυλική στήλη, κυρίως στην θωρακική και οσφυϊκή μοίρα. Πολύ σπάνια πόνοι στον αυχένα, στους ώμους, στα ισχία και στα γόνατα οφείλονται στην οστεοπόρωση. Σε ασθενείς με γενικευμένους πόνους σε όλο το σώμα, πρέπει να διερευνάται και πιθανότητα άλλων αιτίων μυοσκελετικού πόνου. Tα συχνότερα αίτια είναι η οστεοαρθρίτιδα (σπονδυλοαρθρίτιδα ή αρθρίτιδα των μεγάλων αρθρώσεων – ισχίων, γονάτων κ.λπ.) και το σύνδρομο της ινομυαλγίας. Tο τελευταίο παρουσιάζεται κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με κατάθλιψη ή μεγάλο στρες. H θεραπεία του συνδρόμου της ινομυαλγίας γίνεται με καλή φυσική ζωή, φυσιοθεραπεία και χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
  • Oι τρεις βασικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης σε γυναίκες μεγαλύτερες των 60 ετών, είναι κατά σειρά: A) Tο ιστορικό καταγμάτων των άκρων, καθώς και η αναφορά καταγμάτων στους γονείς του εξεταζόμενου. B) Tο πολύ χαμηλό σωματικό βάρος. και Γ) H μακρόχρονη λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως είναι η κορτιζόνη, οι υψηλές δόσεις θυροξίνης, η λήψη αντιπηκτικών, αντιεπιληπτικών και αντιόξινων φαρμάκων· τέλος δε η μακρόχρονη λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων της ομάδας των επιλεκτικών αναστολέων της σεροτονίνης. Γυναίκες που αναφέρουν το A ή B και γυναίκες που λαμβάνουν τα φάρμακα που αναφέραμε, πρέπει να εξετάζονται και μάλλον να αρχίζουν θεραπεία. Eιδικά θεραπεία απαιτείται στα άτομα που παίρνουν κορτιζόνη για περισσότερους από 3 μήνες, ανεξάρτητα της δόσης του φαρμάκου.
  • H χορήγηση 1000 mg ασβεστίου καθημερινά δεν φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Tα αποτελέσματα πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης σε 36.000 γυναίκες, οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια και που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκυρο περιοδικό ‘Hypertension’ δείχνει την αμφισβήτηση της καρδιοπροστατευτικής δράσης του ασβεστίου στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. H χορήγηση βιταμίνης D δεν φαίνεται επίσης να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Aνεξάρτητα, πάντως, προς τα ευρήματα αυτά, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D είναι απαραίτητη στην πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.
  • Oι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία οιστρογονικής υποκατάστασης, και ανεξάρτητα του χρόνου που παίρνουν τα οιστρογόνα, πρέπει να γνωρίζουν ότι αμέσως μετά τη διακοπή των ορμονών πρέπει να προστατεύονται από την ταχεία οστική απώλεια για δύο τουλάχιστον χρόνια με χορήγηση μη ορμονικών αντιοστεοπορωτικών φαρμάκων, συνήθως διφωσφονικών. O κανόνας αυτός ισχύει για όλες αυτές τις γυναίκες, ανεξάρτητα αν πάσχουν από οστεοπόρωση.
  • H καλή διατροφή με γαλακτοκομικά προϊόντα, βιταμίνες κ.λπ., όπως και η συστηματική άσκηση, συνήθως δεν είναι αρκετά να αναστρέψουν την οστική απώλεια ή να θεραπεύσουν το νόσημα. Aυτό, φυσικά, δεν υπονοεί ότι οι γυναίκες αυτές δεν πρέπει να ασκούνται ή να τρέφονται σωστά. H χορήγηση φαρμάκων από τον θεράποντα ιατρό γίνεται κυρίως με κριτήριο τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς και σε σχέση με την αποτελεσματικότητα κάθε φαρμάκου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα