Πριαπισμός είναι η στύση που διαρκεί πολύ περισσότερο από το κανονικό, συνήθως για τέσσερις ώρες, ή ακόμα και περισσότερες. Μπορεί να ξεκινήσει σαν εντελώς φυσιολογική στύση, όταν ο άνδρας ερεθιστεί, αλλά μπορεί και να προκύψει χωρίς κάποια αιτία. Μπορεί να γίνει πολύ επίπονη, και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία, αλλά και στην δημιουργία ουλών. Ο πριαπισμός είναι πιο κοινός σε άνδρες ανάμεσα στις ηλικίες των 5-10 και 20-50. 

Μια φυσιολογική στύση συμβαίνει όταν ένας άνδρας ερεθίζεται σεξουαλικά. Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να κυλάει περισσότερο αίμα στο πέος, και έτσι το πέος διογκώνεται. Μετά τον οργασμό, το αίμα φεύγει από το πέος, και αυτό επιστρέφει στην φυσιολογική του κατάσταση.

Υπάρχουν δύο είδη πριαπισμού. Ο ισχαιμικός πριαπισμός, που συμβαίνει όταν το αίμα παγιδεύεται μέσα στο πέος και δεν μπορεί να βγει. Είναι ιδιαίτερα επίπονος και απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια. Ο μη ισχαιμικός πριαπισμός συμβαίνει όταν υπερβολικά μεγάλη ποσότητα αίματος κυλάει στο πέος, και συνήθως δεν είναι τόσο επίπονος.

Τι προκαλεί τον πριαπισμό;

Οι ασθένειες που επηρεάζουν την ροή του αίματος, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η λευχαιμία, μπορούν να προκαλέσουν πριαπισμό. Επιπλέον, υπάρχουν φάρμακα που ο πριαπισμός είναι πιθανή τους παρενέργεια, όπως τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα. Η κατάχρηση αλκοόλ, αλλά και ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη μπορούν επίσης να προκαλέσουν πριαπισμό. Τέλος, είναι πιθανό να προκληθεί από κάποιον τραυματισμό που προκάλεσε βλάβη στις αρτηρίες.

Αν η στύση υποχωρήσει από μόνη της μέσα σε τέσσερις ώρες, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας, ειδικά αν δεν είναι η πρώτη φορά που σας συμβαίνει. Αν η στύση σας διαρκέσει για περισσότερες από τέσσερις ώρες, πρέπει να πάτε στα επείγοντα. Όταν το αίμα μένει παγιδευμένο στο πέος, χάνει οξυγόνο, και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς. Με τον καιρό, μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, ή μόνιμα σημάδια πάνω στο πέος.

Ένα τεστ που θα κάνει ο γιατρός σας για να ανακαλύψει την αιτία του πριαπισμού είναι η μέτρηση των αερίων του αίματος. Μία μικρή βελόνα χρησιμοποιείται για να τραβήξει αίμα από το πέος, και ο γιατρός το ελέγχει για να δει την περιεκτικότητά του σε οξυγόνο, ώστε να καταλάβει τι είδους πριαπισμό αντιμετωπίζετε. Άλλες αιματολογικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται για να ψάξουν για ασθένειες που προκαλούν πριαπισμό, και επιπλέον μπορεί να γίνει υπέρηχος για να μετρηθεί η ροή του αίματος προς το πέος.

Πώς θεραπεύεται ο ισχαιμικός πριαπισμός;

Όταν το αίμα δεν εγκαταλείπει το πέος, μία λύση είναι να το στραγγίξουμε. Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια σύριγγα για να εξάγει το αίμα, ανακουφίζοντας από τον πόνο και κάνοντας την στύση να εξαφανιστεί. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ενέσιμα φάρμακα απευθείας στο πέος, με σκοπό να μικρύνουν το πλάτος των αιμοφόρων αγγείων. Αν αυτές οι λύσεις δεν επιτύχουν, ίσως χρειαστείτε χειρουργείο.

Πώς αντιμετωπίζεται ο μη ισχαιμικός πριαπισμός;

Συνήθως, ο μη ισχαιμικός πριαπισμός ηρεμεί από μόνος του. Είναι μια καλή ιδέα να τοποθετήσετε πάγο στο περίνεο. Αν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα, η εγχείρηση πάλι μπορεί να είναι αναπόφευκτη, ώστε να επιδιορθωθούν πιθανά προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα