Η δυσλειτουργία της στύσης χαρακτηρίζεται ως ένα νευροαγγειακό φαινόμενο κι έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία επίτευξης στύσης με αρκετή σκληρότητα και διάρκεια ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον για 6 μήνες.

Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης.

Ποια είναι τα αίτια;

Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι οργανικά ή ψυχογενή. Η μεγάλη πλειοψηφία (περισσότερο από 85%) των περιπτώσεων δυσλειτουργίας στύσης οφείλεται σε οργανικά αίτια, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα, τραύμα στη λεκάνη ή χειρουργική επέμβαση στον προστάτη, βλάβες στη σπονδυλική στήλη, φάρμακα, όπως κάποια αντιϋπερτασικά, ορμονικά προβλήματα, αλκοολισμός κλπ.

Διάγνωση

Ο υπερηχο-τομογραφικός έλεγχος συνοδευόμενος από έγχρωμο Doppler – Τriplex πέους μετά από έγχυση αγγειοδραστικής ουσίας δίνει την απάντηση. Καθορίζει αν η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε οργανικά αίτια, αφού υπολογίζει με μεγάλη ακρίβεια την αρτηριακή και φλεβική επάρκεια ή ανεπάρκεια αντίστοιχα, τη μέγιστη συστολική πίεση (PSV),την τελοδιαστολική πίεση (EDV), το δείκτη RI (resistive index), τη διάμετρο των σηραγγωδών αρτηριών του πέους καθώς και τη μεταβολή των σηραγγωδών σωμάτων πριν και κατά την στύση.

Είναι μεγάλο λάθος να γίνεται λήψη φαρμάκων για το πρόβλημά σας, για το πρόβλημα της στύσης, χωρίς να γίνει ο παραπάνω έλεγχος. Επιβάλλεται η εξέταση που προανέφερα, διότι μας δίνει τις απαντήσεις που θέλουμε, δηλαδή αν το πρόβλημα είναι οργανικό, οπότε ο Ουρολόγος έχει απόλυτη θέση στη θεραπεία ή αν δεν υπάρχει οργανικό πρόβλημα, οπότε φρόνιμο θα ήταν να επιληφθεί ο ειδικός ψυχολόγος-σεξολόγος.



Τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία είναι επικίνδυνα χωρίς τη σύσταση του ειδικού. Πώς μπορεί να πάει κάποιος σ' ένα φαρμακείο και να τα πάρει έτσι; τι δόση θα πάρει; για πόσο διάστημα; κι αν πεθάνει; αξίζει άραγε;

Η δυσλειτουργία της στύσης Θεραπεύεται

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης μπορεί να θεραπευθούν. Υπάρχουν τρεις βασικές κατευθύνσεις.

  • Η πρώτη είναι η δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων αναλόγων δόσεων και για διάστημα ικανό να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Η δεύτερη είναι η χρήση ενδοπεϊκών ενέσεων που έχουν δράση σε τοπικό επίπεδο και πρέπει να γίνονται από τον ίδιο τον ασθενή.
  • Η τρίτη γραμμή σε αποτυχία των δύο παραπάνω είναι η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης, δηλαδή χειρουργική αποκατάσταση με την τοποθέτηση ειδικού μηχανισμού.

Ο ειδικός ουρολόγος ανδρολόγος μπορεί να ταυτοποιήσει το αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας έχοντας στα χέρια του τα απαραίτητα στοιχεία, έτσι ώστε να βοηθήσει εσάς και τη σύντροφό σας να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου