Γράφει η Ομάδα βαρηκοϊας του ΠΣΛ

Το θέμα του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου που τέλειωσε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα πριν λίγες μέρες ήταν τα κοχλιακά εμφυτεύματα στα παιδιά.

Πριν από μερικά χρόνια η κώφωση δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί ούτε με τα πιο ισχυρό ακουστικό βαρηκοίας και πολλές φορές το αποτέλεσμα ήταν η κωφαλαλία, και η μόνη δυνατή λύση η νοηματική γλώσσα.

Σήμερα, όπως παρουσιάστηκε στο συνέδριο από πολλούς διακεκριμένους ομιλητές από την Ευρώπη αλλά και τις άλλες χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα), το κοχλιακό εμφύτευμα, μια μικρή επαναστατική συσκευή (πολλοί το αποκαλούν το βιονικό αυτί) μπορεί να αποκαταστήσει αίσθηση ακοής ακόμη και στην πλήρη κώφωση.

Όπως εξηγεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Συνεδρίου, Θωμάς Νικολόπουλος ‘τα αποτελέσματα με τη χρήση των κοχλιακών εμφυτευμάτων είναι εντυπωσιακά και πολλά κωφά παιδιά μπορούν να μάθουν όχι μόνο την ελληνική προφορική γλώσσα αλλά και Αγγλικά και Γερμανικά και άλλες γλώσσες! Χαρακτηριστικό ήταν ότι στην εναρκτήρια τελετή παρουσιάστηκαν παιδιά να μιλούν δύο και παραπάνω γλώσσες, καθώς επίσης και τα μακροχρόνια αποτελέσματα με επιτυχίες στο Πανεπιστήμιο και στην επαγγελματική αποκατάσταση’.



Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα;

Πρόκειται για μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που έχει δυο μέρη – το εσωτερικό και το εξωτερικό. Το μεν εσωτερικό τμήμα εμφυτεύεται μέσα στο αυτί κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης από έμπειρο και εξειδικευμένο ωτοχειρουργό.

Το δε εξωτερικό τμήμα μοιάζει με ένα ακουστικό βαρηκοίας πίσω από το αυτί. Στη δε ερώτηση αν κάνει για όλους τους κωφούς, ο κ Νικολόπουλος απάντησε ότι λόγω του ότι πάνω από 90% των κωφών έχουν κοχλιακή βλάβη, το εμφύτευμα είναι ικανό να δώσει αίσθηση ακοής στην πλειοψηφία των κωφών.

‘Όμως η αίσθηση αυτή δεν θα είναι το ίδιο χρήσιμη σε όλους. Ενήλικες και παιδιά που έχασαν την ακοή τους αφού είχαν πρώτα αναπτύξει ομιλία είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για την επέμβαση αυτή. Το άλλο άκρο, δηλαδή αυτοί που θα βοηθηθούν λιγότερο ή καθόλου, είναι οι ενήλικες, εκ γενετής κωφοί, που χρησιμοποιούν τη νοηματική σαν γλώσσα επικοινωνίας και δεν έχουν αναπτύξει τη προφορική γλώσσα.

Ακόμη και αυτοί πιθανότατα θα ακούσουν τους καθημερινούς θορύβους, όπως τα αυτοκίνητα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν την ομιλία.
Αν όμως οι εκ γενετής κωφοί ενήλικες έχουν ήδη καταφέρει να μιλήσουν και η προφορική γλώσσα είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας, το κοχλιακό εμφύτευμα μπορεί να τους βοηθήσει, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, και να τους ευκολύνει σημαντικά την καθημερινή τους ζωή δίνοντάς τους σημαντική ακουστική αντίληψη.


Τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά είναι υποψήφια για την επέμβαση.

Όπως αποδείχθηκε στο συνέδριο από πολλές μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο, τα παιδιά, που είναι εκ γενετής κωφά, αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα των υποψηφίων για κοχλιακή εμφύτευση. Όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο!. Εφ’ όσον βέβαια έχει επιβεβαιωθεί η κώφωση και έχουν δοκιμαστεί ακουστικά βαρηκοίας χωρίς αποτέλεσμα’.

Μετά την επέμβαση κοχλιακού εμφυτεύματος, μερικά παιδιά παρουσιάζουν ταχύτατα πρόοδο, ενώ άλλα χρειάζονται αρκετά χρόνια υποστήριξης, εκπαίδευσης, και λογοθεραπείας

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοχλιακών Εμφυτευμάτων συγκέντρωσε πάνω από 1.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο που κατέθεσαν την κλινική τους εμπειρία και μίλησαν για το παρόν και το μέλλον που περιλαμβάνει τις προσπάθειες για:

  • αμφοτερόπλευρη κοχλιακή εμφύτευση σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη
  • τα αδιάβροχα ακουστικά και κοχλιακά εμφυτεύματα
  • τα πλήρη εμφυτευόμενα κοχλιακά εμφυτεύματα
  • την πλήρη απόλαυση της μουσικής
  • και των πιο λεπτών αποχρώσεων των ήχων και της ομιλίας
  • καθώς τις γονιδιακές θεραπείες της κώφωσης.

Το μέλλον φαίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό από ένα παρόν που έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες μας σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα – της αντιμετώπισης των κωφών παιδιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας