Οι 'αιδοιοκολπίτιδες' στα παιδιά, είναι οι λοιμώξεις των έξω γεννητικών οργάνων και του κόλπου. Είναι το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα των μικρών κοριτσιών. Υπολογίζεται ότι μέχρι την ηλικία των 10 ετών, το 90% των κοριτσιών θα εμφανίσει, έστω για μια φορά, πρόβλημα με αιδοιοκολπίτιδα.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί: α) το γεννητικό σύστημα των παιδιών είναι ανώριμο σε σχέση με τις μεγάλες γυναίκες, β) τα παιδιά δεν μπορούν να φροντίσουν σωστά την υγιεινή τους στο σχολείο, γ) συχνά αγγίζουν με τα χέρια τους τα γεννητικά τους όργανα και δ) η ενούρηση και εγκόπριση στην πάνα προκαλεί μεταφορά μικρόβιων, από το έντερο προς τον κόλπο.



Συμπτώματα

Συνήθως εμφανίζονται με αυξημένα υγρά στο εσώρουχο ή την πάνα, ερεθισμό, κνησμό (φαγούρα), πόνο κατά την ούρηση, διάχυτο πόνο χαμηλά στην κοιλιά, κλπ. Τέλος, σε παραμελημένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανισθούν σύμμυση μικρών χειλέων αιδοίου (συνένωση), αλλά και αίμα από τον κόλπο.

Η συνένωση των μικρών χειλέων είναι συχνότερη μέχρι την ηλικία των 6 ετών.

Διάγνωση

Απαραίτητη για τη σωστή διάγνωση είναι η εξέταση για καλλιέργεια κολπικού υγρού. Η λήψη των υγρών δεν πρέπει να γίνεται ποτέ εξωτερικά, γιατί συνήθως οδηγεί σε λάθος διάγνωση. Η σωστή λήψη γίνεται από το βάθος του κόλπου, μέσω της οπής του παρθενικού υμένα.

Με την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση, η λήψη είναι απόλυτα ασφαλής στα χέρια ενός Παιδογυναικολόγου και δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία στο γονέα.
Κάποιες φόρες, ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστούν και άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως καλλιέργεια κοπράνων ή ούρων.



Θεραπεία

Οι αιδοιοκολπίτιδες αντιμετωπίζονται με αντιβίωση, όταν η καλλιέργεια αποκαλύψει την παρουσία μικροβίου. Το αντιβιόγραμμα που θα προκύψει από την καλλιέργεια, είναι αυτό που θα μας δείξει ποιό είναι το καταλληλότερο αντιβιοτικό, για το συγκεκριμένο μικρόβιο.

«Τυφλές» θεραπείες πρέπει να αποφεύγονται, καθώς οδηγούν σε λάθος αντιμετώπιση, άσκοπη χρήση αντιβιοτικών και πιθανή ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Πολύ σημαντική είναι και η σωστή ενημέρωση των γονέων για τους κανόνες υγιεινής.



Απώτερες επιπλοκές

Οι αιδοιοκολπίτιδες που εμφανίζονται σε νεαρά κορίτσια, όταν μένουν αδιάγνωστες ή αθεράπευτες, μπορεί να αποτελέσουν βασική αιτία υπογονιμότητας κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Τα μικρόβια μπορεί να μετακινηθούν προς τις σάλπιγγες και να προκαλέσουν απόφραξή τους και κατά συνέπεια υπογονιμότητα.



Συμπεράσματα

Οι κολπίτιδες στα παιδιά είναι ιδιαίτερα συχνές. Η διάγνωση πρέπει να βασίζεται απαραίτητα σε σωστή λήψη καλλιέργειας κολπικού υγρού, από το βάθος του κόλπου. Η χορήγηση αντιβιοτικού πρέπει να γίνεται μόνο μετά από καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα, και ποτέ «τυφλά».

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία απομακρύνει την πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα στη μελλοντική αναπαραγωγική υγεία του κοριτσιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]