Όταν σας ρωτούν ‘Tι να του αγοράσω σε παιχνίδι που θα του αρέσει;’, ζητήστε από τον παππού και την γιαγιά, ή νονά, κοντινούς φίλους, να σας αγοράσουν ένα από τα παρακάτω παιχνίδια για να φτιάξουν σιγά σιγά τα παιδιά τη συλλογή τους.

Λοιπόν, αυτά είναι αγαπημένα μου παιχνίδια. Αυτά θα τα έδινα σε κάθε παιδί αν μπορούσα. Από την εμπειρία μου είναι τα πιο χρήσιμα παιχνίδια που έχω δει και έχουν χρησιμοποιήσει όχι μόνον τα παιδιά μου, αλλά και όσοι φίλοι τους ήρθαν για να παίξουν.

Αυτά που αναπτύσσουν λεξιλόγιο την ώρα του παιχνιδιού. Παιχνίδια που δεν πιάνουν απλά χώρο. Παιχνίδια που θα τα παίζει μέχρι να μεγαλώσει.

Υπάρχουν εκατοντάδες ωραία παιχνίδια που απλά είναι ωραία, αλλά όχι τόσο χρήσιμα.

Θέλουμε παιχνίδια που:

  • Έχουν σχέση με πραγματικές εμπειρίες που τα παιδιά σας ζουν καθημερινά.
  • θα του κρατήσουν το ενδιαφέρον για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Θα κρατήσουν το παιδί σας ενεργά απασχολημένο, όχι απλά να πατάει κουμπιά.
  • Θα προσφέρουν στο παιδί σας πολλές δεξιότητες και καινούργιες έννοιες και εμπειρίες στο παιχνίδι που μπορεί να φαίνονται απλές στην αρχή, αλλά μπορούν να επεκταθούν αργότερα.
  • Θα προσθέσουν κάτι διαφορετικό στην συλλογή των παιχνιδιών του παιδιού σας, και όχι ακόμα ένα 'άχρηστο' παιχνίδι που δεν βλέπετε την ώρα να πετάξετε.

Τα καλύτερα παιχνίδια και τα πιο διαχρονικά για εμένα, μετά από 23 χρόνια πείρας στο χώρο της παθολογίας λόγου και ομιλίας είναι:

Κουκλόσπιτο: Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουν τα παιδιά σας να σας δείξουν τι γνωρίζουν για το φαγητό, τον ύπνο, το πλύσιμο, τη μαμά, τον μπαμπά, το μωρό, το σκύλο, τη νταντά, κ.λ.π.

Έχω ένα κουκλόσπιτο στο γραφείο μου (γούρι) από όταν ξεκίνησα την δουλειά μου. Σας διαβεβαιώνω, ότι όλα τα παιδιά όταν το βλέπουν θέλουν να παίξουν με αυτό. Ίσως ήταν λίγο πιο ακριβό από τα άλλα παιχνίδια. Σκεφτείτε όμως ότι θα τα παίζει ανεξάρτητα αν είναι αγόρι ή κορίτσι μέχρι να είναι 7-8 χρονών.

Συνήθως έχουν κάποια μικρά αντικείμενα, όπως έπιπλα, ή μικρά ανθρωπάκια, που πηγαίνουν με αυτό το σπιτάκι. Αυτό θα το κρατήσετε και για την επόμενη γενιά…

Φάρμα: Συνήθως έχουν κάποια βασικά ζώα, κότα, αγελάδα, άλογο που τα δίνουν μαζί με τη φάρμα. Ανεξάρτητα από αυτό, σιγά –σιγά θα του αγοράζετε μικρά ζωάκια που θα τα προσθέτει στη συλλογή του.

Με διάφορα ζώα. Ξεκινήστε από τα κατοικίδια της φάρμας που είναι συνήθως πιο γνωστά. Προσθέττε του δάσους, της ζούγκλας, πουλιά, ερπετά, ψάρια, κλπ. Τη συλλογή που είχαν τα παιδιά μου τόσα χρόνια, μαζεύοντας αυτές τις μικρογραφίες των ζώων τις δείχνουν στους φίλους με πολύ καμάρι ακόμα και τώρα που είναι 10 και 12 χρονών.

Γνώριζαν έτσι τα ονόματα πολλών και σπάνιων ζώων που πολλά παιδιά τα είχαν δει μόνο σε βιβλία.

Κουζίνα: Παίζοντας με τα κουζινικά και φτιάχνοντας φαγητά, μιλάτε για τις κατηγορίες των φαγητών (φρούτα, λαχανικά) και εξηγείτε συγχρόνως τι κάνουμε με το φαγητό. Το κόβουμε, το ανακατεύουμε, το βράζουμε, το ψήνουμε, κλπ.

Τα παιδιά παίζουν με αυτό ατελείωτες ώρες. Να τους προσθέσετε σιγά –σιγά τα κουζινικά, ή άλλου είδουςφαγητά.

Πατάτας: Πολύ σημαντικός για τα μέρη του σώματος και το ντύσιμο. Έχουν πολλές διαφορετικές δυνατότητες.

Μωρό: Μια (δεν είναι ανάγκη να είναι δύο ή περισσότερες) οποιαδήποτε μικρή κούκλα που θα την πλένουν την χτενίζουν, την πάνε βόλτα, την ταΐζουν, κ.λ.π.

Τραπεζάκι με καρέκλες: Τραπεζάκι, όχι θρανίο. Μπορούν να καθίσουν μόνα τους με τα αδέλφια τους ή τους φίλους τους σε αυτό και να παίζουν με τις ώρες. Να ζωγραφίζουν, να γράφουν, να κόβουν, να διαβάζουν.Το θεωρούν το δικό τους τραπέζι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]