Είναι πολλά και συχνά τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος σήμερα. Ασθένειες όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, το πεπτικό έλκος, ο καρκίνος είναι καθημερινά και σημαντικά προβλήματα για πολλούς ανθρώπους. Εάν όμως κάποιος πάσχει από σπάνια ή άγνωστα νοσήματα τα προβλήματα είναι περισσότερα.

Όταν έχει κάτι που μοιάζει με κάτι κοινό ή κάτι ασήμαντο μπορεί να είναι η εκδήλωση μίας σημαντικής συστηματικής νόσου. Προβλήματα όπως δερματοπάθειες σαν επίμονο έκζεμα ή άποιος διαβήτης (συνεχής ούρηση χωρίς έλεγχο από τον ασθενή), αδικαιολόγητες απώλειες δοντιών, επίμονοι πόνοι στα οστά, επίμονες εκκρίσεις από τα αυτιά ή άλλα σημεία του σώματος, ακόμη και επίμονοι πυρετοί κακουχία και κόπωση μπορεί να οφείλονται σε ένα όχι και τόσο συχνό νόσημα, την Ιστιοκύττωση από κύτταρα Langerhans. Ένα νόσημα όχι πολύ γνωστό, για το οποίο όμως υπάρχει κατάλληλη θεραπεία, που συνήθως αποφέρει καλά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Τα κύτταρα αυτά του Langerhans, κύτταρα που φυσιολογικά υπάρχουν στον οργανισμό μας, κάποιες φορές αναπτύσσονται μόνα τους, αυτόνομα και ανεξέλεγκτα. Αυτά δημιουργούν εστίες σε διάφορα σημεία του σώματος, από τα οστά και το δέρμα, όπως το ήπαρ, σπλήνα και τον πνεύμονα και άλλα όργανά μας. Τα συμπτώματα που αρχικά εμφανίζονται δεν είναι μοναδικά ή πολύ διαφορετικά από άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται σε άλλες νόσους. Είναι απαραίτητο να σκεφτόμαστε και λιγότερο γνωστά νοσήματα, όπως είναι η Ιστιοκύττωση από κύτταρα Langerhans, για να διαγνωστούν σωστά και να θεραπευθούν οι ασθενείς.

Η Ιστιοκύττωση από κύτταρα Langerhans κυρίως προσβάλλει τα παιδιά. Έχει όμως παρατηρηθεί ότι η νόσος αυτή μπορεί να εμφανισθεί και σε ενήλικες, ακόμα και σε προχωρημένες ηλικίες. Η αιτία της νόσου, γιατί δηλαδή κάποια στιγμή τα κύτταρα Langerhans αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα δεν είναι απολύτως γνωστή, όμως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην έρευνα της κατανόησης αυτών των μηχανισμών. Σημαντική βοήθεια στο συντονισμό και την χρηματοδότηση αυτών των προσπαθειών σε διεθνές και ουσιαστικό επίπεδο έχει προσφέρει ο Σύλλογος Άρτεμις, μια ομάδα γονέων, ασθενών, ιατρών και φίλων.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ιστιοκύττωση από κύτταρα Langerhans μπορείτε να απευθυνθείτε στο Σύλλογο Άρτεμις για την Ιστιοκύττωση (Τηλ: 210 4520453).

Πηγές:
Γράφει ο Βασίλειος Παπαδάκης, Επιμελητής Α' Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Αθήνα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας