Λαβή οδοντόβουρτσας

Το χερούλι της οδοντόβουρτσας χαρακτηρίστηκε ως το τρίτο μέρος με τα περισσότερα μικρόβια στο σπίτι, σε έρευνα του 2011. Αν τραβάτε το καζανάκι και κοντά βρίσκεται η οδοντόβουρτσα θα τη βρέχετε με σταγονίδια μολυσμένου νερού. Για να την καθαρίσετε να την πλένετε κάθε εβδομάδα με ζεστό νερό και στη συνέχεια με απολυμαντικό πανάκι.

Ζώα

Τα κατοικίδια είναι αγαπημένοι φίλοι των παιδιών. Ωστόσο μπορούν να μεταδώσουν βακτήρια, ιούς και παράσιτα στα παιδιά μέσω των κοπράνων, του σάλιου ή της πιτυρίδας.
Τα παιχνίδια και τα μπολ των ζώων μπορούν να αποτελέσουν πηγή κολοβακτηριδίων– οικογένεια βακτηρίων που περιλαμβάνει τη σαλμονέλα και τE. coli. Τα παιδιά θα πρέπει πάντα να πλένουν τα χέρια τους αν έχουν αγγίξει ζώα ή παιχνίδια τους όπως και τροφών και πιάτων τους. Θα πρέπει να αποφεύγουν και να φιλούν τους μικρούς τους φίλους.

Ψυγεία

Ανοιχτά καρυκεύματα, γάλα που έχει χαλάσει, συσκευασία κρέατος που στάζει… υπάρχουν διάφορα που περιμένουν τα παιδιά στο ψυγείο.
Η σαλμονέλλα, το καμπυλοβακτήριο και ο νοροϊός που μπορούν να προκαλέσουν ανακατωσούρα στο στομάχι και διάρροια είναι συχνά βακτήρια και ιοί στην κουζίνα.
Για να αποφύγουν τα παιδιά τη μόλυνση θα πρέπει να αποθηκεύετε κατάλληλα την τροφή που χαλά εύκολα. Να πλένετε και να απολυμαίνετε επίσης τα τοιχώματα και τα ράφια του ψυγείου.

Δάπεδο

Το δάπεδο της κουζίνας μπορεί να είναι ακατάλληλο μέρος για παιχνίδι λόγω των υπολειμμάτων των τροφών, του λίπους, των λεκέδων και της κυκλοφορίας ανθρώπων και ζώων. Ωστόσο και άλλα δάπεδα μπορεί να είναι βρώμικα. Το χαλί και σκληρά δάπεδα μπορεί να έχουν μούχλα, κομματάκια τροφών, ακάρεα σκόνης, εξωτερική σκόνη, ακόμα και έντομα. Αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε αλλεργίες και κρίση άσθματος. Μύκητες που προκαλούν το πόδι του αθλητή, επίσης μπορούν να φιλοξενούνται στα δάπεδα.

Λιμνάζοντα ύδατα

Μια ‘’λιμνούλα’’ με νερό μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών για παιχνίδι. Ωστόσο, φιλοξενεί μούχλα, βακτήρια και έντομα, όπως τα κουνούπια, που μπορούν να μεταδώσουν τον ιο του δυτικού Νείλου και άλλες αρρώστειες.

Μικρόβια στο σχολείο

Έρευνα σε 2 σχολεία του Μίσιγκαν ανακάλυψε περίπου 800 φορές περισσότερα μικρόβια σε βρύσες παρά στο κάθισμα της λεκάνες της τουαλέτας. Άλλη περιοχή μικροβίων ήταν τα πλαστικά ποτήρια της καντίνας. Ωστόσο, άλλη έρευνα ανακάλυψε ότι οι απουσίες των παιδιών λόγω αρρώστειας μειώθηκαν κατά το ήμισυ όταν τα παιδιά χρησιμοποιούσαν απολυμαντικά χεριών και όταν απολυμαίνονταν καθημερινά περιοχές και αντικείμενα όπως τα θρανία.

Πολυκαταστήματα

Δεν προκαλεί εντύπωση ότι πολλά είδη μικροβίων περιμένουν τα παιδιά σε πολυκαταστήματα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. ‘Ερευνες έδειξαν ότι οι κυλιόμενες σκάλες, τα κουμπιά του ασανσέρ και τα ATM είναι ιδανικά μέρη μικροβίων επειδή δεν καθαρίζονται τακτικά. Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να βοηθήσει. Ο νιπτήρας και η βρύση στις δημόσιες τουαλέτες επίσης έχουν πολλά μικρόβια.

Παιδικές συμπεριφορές που φέρνουν μικρόβια

Το σκάλισμα της μύτης, το φάγωμα των νυχιών ή το σκούπισμα της μύτης με τα χέρια είναι επικίνδυνες συμπεριφορές. Τα περισσότερα παιδιά δεν πλένουν τα χέρια τους τόσο συχνά ή τόσο καλά όσο θα έπρεπε.
Καθώς το πλύσιμο των χεριών είναι η άμυνα πρώτης γραμμής ενάντια στο κρυολόγημα και τη γρίπη υπενθυμίστε στα παιδιά πώς και πότε να το κάνουν.

Περιβάλλον με ζώα

Ζωολογικός κήπος ή εκπαιδευτικές φάρμες στα οποία τα παιδιά πλησιάζουν ζώα είναι καλά για την εκπαίδευση των παιδιών. Ωστόσο, είναι και περιοχές που φιλοξενούν βακτήρια. Τα μικρά παιδιά βρίσκονται, ιδιαίτερα, σε κίνδυνο. Τα παιδιά ποτέ δεν θα πρέπει να κρατούν τροφές, ποτά, μπιμπερό ή παιχνίδια σε περιοχές με ζώα. Θα πρέπει επίσης να πλένουν τα χέρια τους μετά την επαφή με ζώο.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις