Από τη στιγμή που γίνεστε μητέρα αντιμετωπίζετε τόσες ερωτήσεις για την υγεία του μωρού. Από το θηλασμό έως τα εμβόλια υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να σκεφτείτε.

Επιπλέον υπάρχουν οι αποφάσεις που επηρεάζουν επίσης την υγεία σας-σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά.
Ειδικοί αναφέρονται παρακάτω σε ορισμένες από τις πιο κοινές ανησυχίες των νέων μητέρων και προσφέρουν εύκολους τρόπους να γίνουν οι επιλογές πιο εύκολες.

Άσκηση ή ύπνος;

Ακόμα και αν ξέρετε ότι η άσκηση σας δίνει ενέργεια και σας κάνει να αισθάνεστε δυνατή πιθανόν είστε πολύ εξαντλημένες για να πάτε μέχρι το γυμναστήριο. Το 50% των νέων μητέρων είναι ακόμα κουρασμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και 18 εβδομάδες μετά τον τοκετό, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού ‘’PLOS One’’.

Εκτός από αυτό, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει 2 ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξή σας. Όταν έχετε έλλειψη ύπνου, ο οργανισμός σας παράγει περισσότερη γρελίνη, την ορμόνη της πείνας, που λέει στον οργανισμό να φάει και να παράγει λιγότερη λεπτίνη που μειώνει την όρεξη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι όταν δεν αισθανόμαστε πολύ καλά είναι πιο πιθανό να αναζητήσουμε ευχαρίστηση από τροφές υψηλές σε λιπαρά και σάκχαρα.

Επομένως, αν η επιλογή είναι είτε να ξυπνήσετε μια ώρα νωρίτερα για να ασκηθείτε είτε να μείνετε στο κρεβάτι, επιλέξτε το δεύτερο.
Όταν δεν κοιμάστε επαρκώς, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος να φτάσουν οι ορμόνες στα επίπεδα που πρέπει, δήλωσε η διατροφολόγος Tamara S. Melton.

Στοχεύστε σε τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου και περιπατήστε έντονα αργότερα με το μωρό σας για να κινηθείτε.

Να συνεχίσω το θηλασμό ή όχι;

Οι πρώτες δυο εβδομάδες θηλασμού είναι οι πιο απαιτητικές, γιατί ακόμα εκπαιδεύεστε εσείς και το μωρό, δήλωσε η μαία Jenna LoGiudice,του Fairfield University’s School of Nursing in Connecticut.

Να είστε προετοιμασμένες ότι μπορεί αρχικά να είναι δύσκολο ή άβολο ή ενδεχομένως να μην αισθάνεστε άμεσο δέσιμο με το μωρό.
Αν ο θηλασμός γίνει πολύ δύσκολος, άσχετα από τις αιτίες και επηρεάζει την ψυχική σας ευεξία, κάντε ένα διάλειμμα. Να θυμάστε ότι παρόλα αυτά δώσατε στο μωρό σας άφθονες θρεπτικές ουσίες, δέσιμο και ανοσία. Λίγο μητρικό γάλα είναι καλύτερο από καθόλου.

Σεξ ή ύπνος;

Ο γιατρός σας, ενδεχομένως σας είπε ότι όλα είναι καλά στον έλεγχο των 6 εβδομάδων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αισθάνεστε έτοιμη για σεξ. Αν ο σύντροφός σας μπορεί να σας βοηθήσει με το μωρό ή με τις δουλειές του σπιτιού, μπορεί να αποκαταστήσετε μέρος της ενέργειάς σας. Θα είστε ακόμα κουρασμένη αλλά το σεξ με τον σύζυγό σας είναι πολύ καλό για τη σχέση σας και την υγεία σας.

Ζητάτε βοήθεια ή προσπαθείτε να είστε σούπερ μαμά;

Η κλινική ψυχολόγος Dr. Elizabeth Lombardo, δήλωσε ότι μπορείτε να θέλετε την τελειότητα αλλά θα καταλήξετε εξουθενωμένη. Οι μητέρες που έχουν την καλύτερη απόδοση ζητούν βοήθεια. Δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνη σας και ούτε πρέπει.
Ζητήστε από κάποιον συγγενή να κρατήσει το μωρό για λίγες ώρες, προσλάβετε βοηθό ή κυρία για να καθαρίζει ή να κάνει οικιακές εργασίες και ψώνια.

Βλέπετε φίλες ή βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας;

Το να είστε με το μωρό σας 24 ώρες την ημέρα σε εβδομαδιαία βάση δεν είναι υγιές για κανέναν από τους δυο σας. Πρέπει να βάζετε τον εαυτό σας ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων, αλλιώς δεν θα είστε η καλύτερη μητέρα (όσο το δυνατόν) δήλωσε η Lombardo.

Όταν είναι δύσκολο να βρεθεί ελεύθερος χρόνος δεν χρειάζεται να αποφασίσετε μεταξύ του να περάσετε χρόνο με τους φίλους σας ή με τον εαυτό σας. Κάντε πεντικιούρ ή γιόγκα με την καλύτερή σας φίλη. Η κάντε διαλογισμό για 10 λεπτά και στη συνέχεια μιλήστε με κάποια φίλη.

Θα βγείτε έξω το βράδυ ή θα μείνετε στον καναπέ;

Η Lombardo δήλωσε ότι καθώς οι νέες μητέρες είναι τόσο απορροφημένες με το μωρό τους ξεχνούν πως ο σύντροφός τους αισθάνεται παραμελημένος.

Το να βρίσκετε χρόνο να περνάτε μαζί είναι σημαντικό για εσάς ως γονείς και σύντροφοι.

Aν και το δείπνο ή η βραδινή έξοδος μπορεί να μοιάζουν πιο ελκυστικά, αν δεν μπορείτε να βγείτε δείτε μια ταινία στο σπίτι. Ακόμα και αν είστε εξαντλημένοι κάντε ότι μπορείτε το βράδυ, μαζί, δήλωσε η ειδικός.
Να κάνετε και άλλο παιδί ή να περιμένετε;

Η απόφαση αν και πότε θα κάνετε και άλλο μωρό εξαρτάται από την κατάστασή σας. Μπορεί ενδεχομένως να θελήσετε να περιμένετε μέχρι να κατορθώσετε να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ ή να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά σας. Αν αποφασίσετε να κάνετε και άλλο παιδί αμέσως μπορεί να εκπλαγείτε που δεν είναι τόσο απαιτητικό όσο περιμένατε. Ξεχάστε να προσπαθείτε να σχεδιάσετε τη σωστή στιγμή για να μεγαλώσετε την οικογένειά σας.

Μπορεί να μην υπάρχει η τέλεια στιγμή και δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό, δήλωσε η Lombardo.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;