Bγάλτε τα παιδιά από το σπίτι. Η άνοιξη, όταν οι πόλεις δεν είχαν τσιμεντοποιηθεί ήταν η εποχή που έβγαζε τα παιδιά από το σπίτι. Και είχαν την ευκαιρία για να παίξουν έξω, στις αλάνες, στις πλατείες και στη θάλασσα. Στις μέρες μας όμως, παίζουν καθισμένα μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή της τηλεόρασής τους.

Και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα περισσότερα παιδιά σήμερα έχουν περάσει χιλιάδες ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή στην οθόνη του υπολογιστή. Και αυτό έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία τους. Η παχυσαρκία είναι το πρώτο από τα δεινά και ακολουθούν και άλλα. Για παράδειγμα, ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση ή στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα οδηγεί στο να τρώνε πατατάκια και γλυκά ανάμεσα στα γεύματα, να πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη και να διάγουν καθιστική ζωή.

Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Μελέτη αποκάλυψε ότι τα αγόρια που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στην ενασχόλησή τους με τα παιχνίδια και λιγότερο χρόνο σε άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είχαν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες ανάγνωσης και γραφής κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας. Αν μάλιστα η ενασχόληση με τα βιντεοπαιγνίδια γίνεται μέχρι αργά το βράδυ, τότε τα παιδιά κινδυνεύουν με αϋπνία για την υπόλοιπη ζωή τους ή έστω να αποκτήσει ο οργανισμός τους τη συνήθεια να κοιμάται πάντα πολύ αργά.

Ο καθυστερημένος ύπνος, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, επηρεάζει το βιολογικό «ρολόι» των παιδιών πολύ περισσότερο από ό,τι των ενηλίκων και οι συνέπειες είναι δυστυχώς δύσκολο να αντιστραφούν σε έναν ενήλικο, που έχει αποκτήσει από παιδί την κακή συνήθεια να κοιμάται αργά. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι η "μοναξιά" της οθόνης επηρεάζει και την κοινωνικοποίησή τους, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων, με μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Το αντίδοτο; Το παιχνίδι στη φύση. Το υπαίθριο παιχνίδι παρέχει οφέλη που δεν υπάρχουν στο σπίτι: τα παιδιά γυμνάζονται επί ώρες δίχως να το καταλαβαίνουν, ο κίνδυνος παχυσαρκίας μειώνεται, η μακρινή όραση βελτιώνεται, εκτονώνονται και έτσι γίνονται λιγότερο υπερκινητικά, ενώ παίζοντας με άλλα παιδιά παίρνουν και πολύτιμα μαθήματα κοινωνικής συμπεριφοράς (να μοιράζονται, να συνεννοούνται, να επικοινωνούν κ.τ.λ.).

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα