Σαν γονιός, επηρεάζετε ολόκληρη την ζωή του παιδιού σας. Από το πώς θα αισθάνονται με τον εαυτό τους, μέχρι τις ικανότητες που θα αποκτήσουν, όλα αυτά σχηματίζονται από όσα βλέπουν και ακούνε. Συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος να διδάξετε στο παιδί σας έναν σωστό τρόπο ζωής δεν είναι να το επιβραβεύετε ή να το τιμωρείτε, παρά να φέρεστε σαν ένα σωστό πρότυπο.

Ακόμα καλύτερα, προσπαθώντας να βελτιώσετε την δική σας συμπεριφορά για το καλό του παιδιού σας, θα παρατηρήσετε κι εσείς πιο εύκολα σε ποιους τομείς υστερείτε. Κι αυτό δεν είναι κακό – μπορείτε να “ωριμάσετε” μαζί με το παιδί σας. Ας δούμε, όμως, τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς, και πώς το παιδί επηρεάζεται από αυτά.

Ασκείτε σκληρή κριτική στον εαυτό σας

Όταν το παιδί σας ακούει να μιλάτε άσχημα για τον εαυτό σας, ή να κριτικάρετε την εμφάνισή σας, μαθαίνει πως η αυτοπεποίθηση έρχεται μόνο από το να έχουμε μια ωραία εξωτερική εμφάνιση. Ιδιαίτερα στα κορίτσια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα, όπως αχρείαστες προσπάθειες για δίαιτες, ακόμα και διατροφικές διαταραχές.

Τρώτε για να ξεσπάσετε

Αν χρησιμοποιείτε το φαγητό για να εκτονωθείτε όταν νιώθετε θλιμμένοι ή απογοητευμένοι, τα παιδιά σας θα το παρατηρήσουν, και λογικά θα το μιμηθούν. Τους δείχνετε πως το φαγητό είναι ο μόνος τρόπος να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου. Για να καταπολεμήσετε αυτή την κακή συνήθεια – και τις επιπτώσεις που θα έχει στο παιδί σας – προσπαθείτε να “ανεβαίνετε” ψυχολογικά μέσα από πιο υγιείς συνήθειες. Αν τα παιδιά σας δούνε να μιλάτε με φίλους, να βγαίνετε έξω ή να γυμνάζεστε, θα μάθουν ότι είναι εξίσου αποτελεσματικοί τρόποι να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους – και πολύ πιο υγιεινοί.

Υπερβολικά πολλή τεχνολογία

Δεν είναι δίκαιο να μην αφήνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του στο τραπέζι, όταν και εσείς κάνετε το ίδιο. Θέστε έναν κανόνα πως όταν όλη η οικογένεια βρίσκεται μαζί, το τηλέφωνο είναι απαγορευμένο, και τηρήστε τον. Τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά από μία οθόνη αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με τον ύπνο, τις επιδόσεις τους στο σχολείο, ακόμα και το βάρος τους.

Δίνετε έμφαση στα επιφανειακά πράγματα

Πολλά μικρά κορίτσια θέλουν να ντύνονται με τα ρούχα της μαμάς. Οι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν πως είναι λάθος να δίνετε προτεραιότητα σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Αν έχετε κόρη, περάστε ώρα μαζί της πηγαίνοντας για βόλτες, ή μαθαίνοντας ένα σπορ. Θα μάθει πως οι λέξεις κορίτσι και δύναμη συνδυάζονται εκπληκτικά. Εξίσου σημαντικό είναι να της λέτε συχνά πως είναι έξυπνη και ικανή, και όχι μόνο όμορφη.

Πίνετε μπροστά τους

Αν γυρνάτε ένα βράδυ από τη δουλειά και το παιδί σας δει να βάζετε ένα ποτήρι για να χαλαρώσετε, οι πιθανότητες λένε πως μετά από μερικά χρόνια, αυτή η συμπεριφορά θα έχει ενσωματωθεί στην προσωπικότητά τους. Το ίδιο συμβαίνει και αν σας βλέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καφέ, για να έχετε ενέργεια. Για να μη συμβεί αυτό, επιλέξτε εναλλακτικές και πιο υγιεινές μεθόδους χαλάρωσης. Κάντε γυμναστική, διαλογισμό, ή βρείτε κάποιο χαλαρωτικό χόμπι στο οποίο θα μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια.

Μετατρέπετε τα πάντα σε ανταγωνισμό

Ποτέ δεν είναι καλή ιδέα να λέτε στο παιδί σας πόσο καλύτερα τα καταφέρνουν οι συνομήλικοί του σε διάφορα πράγματα. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να στηρίζετε το παιδί με θετικά μηνύματα, λέγοντάς του πόσο περήφανοι είστε που δουλεύει σκληρά. Οι ασχολίες του δεν πρέπει να έχουν σαν στόχο να είναι “ο καλύτερος”, αλλά να διασκεδάζει και να μαθαίνει. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να ανακαλύψει τις κλίσεις του και να βρίσκεστε δίπλα του καθώς αναπτύσσει τα ταλέντα του.

Λογομαχείτε συχνά

Αν συνηθίζετε να λογομαχείτε ή να κάνετε σαρκαστικά σχόλια με τον σύζυγό σας μπροστά στο παιδί, είναι σαν να του μαθαίνετε πως είναι σωστό να συμπεριφέρεται έτσι με τα άτομα που αγαπάει. Ο κυριότερος λόγος για τους καυγάδες στο σπίτι είναι το στρες, οπότε θα ήταν καλό να βρείτε τρόπους να διατηρείτε την ψυχραιμία σας.

Κουτσομπολεύετε

Το κουτσομπολιό είναι δείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Αν νιώθετε πως σας βγαίνει να το κάνετε, σταματήστε. Το κουτσομπολιό είναι άλλη μια κακή συνήθεια, και μπορεί να κοπεί. Το ίδιο ισχύει και αν ασχολείστε με κουτσομπολίστικα νέα για διασκέδαση. Αντί να καθίσετε στην τηλεόραση, περάστε λίγο δημιουργικό χρόνο με το παιδί σας.

Το πιο σημαντικό είναι, αν καταλάβετε εκείνη τη στιγμή ότι κάνετε κάτι που μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά του παιδιού σας αρνητικά, να μην το αγνοήσετε, ελπίζοντας πως δεν το πρόσεξε. Αναγνωρίστε τα λάθη σας μπροστά του, και συζητείστε μαζί του, ζητώντας του ακόμα και τη βοήθειά του για να βελτιωθείτε. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι οι οικογένειες που στηρίζονται ο ένας στον άλλο στην προσπάθεια να κάνουν καλύτερες επιλογές δένονται περισσότερο και, εν τέλει, λειτουργούν καλύτερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα