Το μωρό σας είναι απόλυτα εξαρτημένο από εσάς. Του παρέχετε φαγητό, ζεστασιά και όλη την αγάπη στον κόσμο – και όταν το μωρό σας κλαίει είναι ο τρόπος του να σας δείξει πως έχει ανάγκη κάτι από αυτά. Πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι αυτό που θέλει το μωρό μας, μα όσο μεγαλώνει, οι επικοινωνιακές του δεξιότητες θα αρχίσουν να αναπτύσσονται, ακόμα και πριν φτάσει στο στάδιο της λεκτικής επικοινωνίας. Ακολουθούν ορισμένοι από τους λόγους που το μωρό σας κλαίει, και τι μπορείτε να κάνετε για το ηρεμήσετε.

Πεινάει

Ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος για το κλάμα, ειδικά στα νεογέννητα. Το στομάχι του μωρού είναι μικροσκοπικό, συνεπώς μπορεί να πεινάει πολύ συχνά. Ακόμα και αν δεν σας φαίνεται ότι έχει περάσει πολλή ώρα από την τελευταία φορά που το ταΐσατε, μπορεί να θέλει και άλλο. Αν δεν θηλάζετε, αλλά χρησιμοποιείτε φόρμουλα, το μωρό σας δεν θα πεινάει για περίπου δυο ώρες, αλλά κάθε μωρό είναι διαφορετικό.

Απλά έχει την ανάγκη να κλάψει

Αν το μωράκι σας είναι μικρότερο των τεσσάρων μηνών, μπορεί να κλαίει πολύ το απόγευμα και το βράδυ. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, και δεν σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το συνεχές κλάμα σε ένα κατά τα άλλα υγιές μωρό παραπέμπει σε κολικό. Το μωρό μπορεί να αρνείται να σταματήσει να κλαίει, να μην καταλαβαίνει ότι προσπαθείτε να το ηρεμήσετε. Οι κολικοί ήταν συνδεδεμένοι με προβλήματα στην κοιλιά, αλλά υπάρχει μία νέα θεωρία βάσει της οποίας το μωρό περνάει μια περίοδο από τους δύο μέχρι τους πέντε μήνες που κλαίει συχνά, και μπορεί να φαίνεται ότι πονάει (μην ανησυχείτε, όμως, λογικά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο).

Θέλει να το πάρετε αγκαλιά

Τα μωρά χρειάζονται πολλή σωματική επαφή και αγκαλιές για να νιώσουν ασφάλεια, οπότε μια μεγάλη πιθανότητα είναι πως απλά θέλει… αγκαλίτσα. Ένα νανούρισμα μπορεί να του προσφέρει ακόμα περισσότερη ηρεμία. Όταν κρατάμε το μωρό, ηρεμεί ακούγοντας τους χτύπους της καρδιάς μας, νιώθοντας τη θερμότητα από το σώμα μας και από τη μυρωδιά μας.

Είναι κουρασμένο

Τα μωρά πολλές φορές δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ειδικά αν είναι πολύ κουρασμένα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να σας δείξει ότι θέλει να κοιμηθεί, και το κλάμα είναι ένας από αυτούς. Είναι πιθανό να αγχωθεί αν έχετε καλεσμένους στο σπίτι που του δείχνουν πολλή προσοχή, οπότε μια καλή ιδέα είναι να το πάτε σε ένα ήσυχο δωμάτιο πρώτα, για να μπορέσει να ηρεμήσει.

Ζεσταίνεται ή κρυώνει

Μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του μωρού σας ακουμπώντας την κοιλίτσα του, αλλά όχι τα χέρια ή τα πόδια του, μιας και είναι φυσιολογικό να είναι πιο ψυχρά. Προσπαθήστε να διατηρείτε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο του μωρού γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου. Όταν βάζετε το μωρό για ύπνο, τοποθετήστε το στο κρεβατάκι του ανάσκελα, με τα πόδια του στο κάτω άκρο – με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπορεί να μετακινηθεί κάτω από τις κουβέρτες και να ζεσταθεί υπερβολικά. Όσον αφορά τα ρούχα του, το μωρό σας χρειάζεται ένα ακόμα στρώμα ρούχων παραπάνω από εσάς για να νιώθει άνετα.

Χρειάζεται άλλαγμα

Αν το μωρό σας χρειάζεται άλλαγμα, είναι λογικό να αρχίσει να “διαμαρτύρεται”. Κάποια μωρά δεν ενοχλούνται τόσο πολύ, βέβαια, μέχρι να αρχίσει να ερεθίζεται το δέρμα τους. Αν το μωρό σας κλαίει ενώ του αλλάζετε την πάνα, αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στο ξαφνικό κρύο που νιώθει. Μην ανησυχείτε – μετά από μια βδομάδα ως γονείς, θα έχετε γίνει ειδικοί σε αυτή τη δουλειά.

Δεν νιώθει καλά

Αν το μωρό σας όντως έχει κάποιο πρόβλημα, θα το καταλάβετε επειδή το κλάμα του θα είναι διαφορετικό. Ίσως είναι πιο αδύναμο, ή πιο επιτακτικό. Αν, πάλι, το μωρό σας κλαίει συχνά και ξαφνικά μείνει ανεξήγητα σιωπηλό για αρκετή ώρα, αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Κανείς δεν γνωρίζει το μωρό σας καλύτερα από εσάς, και είναι πολύ λογικό με την παραμικρή ανησυχία να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Αν το μωρό σας δεν σταματάει να κλαίει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν έχει πυρετό, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αν κάνει εμετό και αν προσέξετε πως δυσκολεύεται να αναπνεύσει μέσα στο κλάμα του, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο