Όσο το μωρό σας μεγαλώνει, αλλάζει και η φροντίδα του δέρματός του από τότε που ήταν νεογέννητο. Όσο γίνεται πιο δραστήριο, θα είστε συνέχεια από πίσω του με ένα σφουγγαράκι για να το κρατάτε καθαρό. Μπορεί να αρχίσει να τρώει μόνο του -άλλο ένα βήμα προς την ανεξαρτησία και προς το απόλυτο χάος! Καθώς το πλένετε πιο συχνά, πρέπει να προσέξετε ώστε το δέρμα του να είναι ενυδατωμένο.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του δέρματος των ενηλίκων και των νηπίων. Το δέρμα των νηπίων είναι πιο «δραστήριο» από το δέρμα των ενηλίκων επειδή αναπτύσσεται συνεχώς με γρήγορο ρυθμό. Είναι πολύ πιο ευαίσθητο σε διάφορες ουσίες, στις αλλαγές της θερμοκρασίας και στην υγρασία. Επομένως, πρέπει να προστατεύσετε το δέρμα του μωρού σας από τις περιβαλλοντικές αλλαγές και τα «σκληρά» καθαριστικά. Επίσης πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το δέρμα του ενυδατώνεται κατάλληλα, για να έχει έναν ισχυρό δερματικό φραγμό που θα το προστατεύει από τα βακτήρια και άλλες μολύνσεις.

Δεδομένου ότι τώρα θα πλένετε πιο συχνά το προσωπάκι και τα χεράκια του μωρού σας, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε ένα σαπούνι που βοηθάει στην αναπλήρωση της υγρασίας της επιδερμίδας ενώ καθαρίζει το δέρμα του μικρού σας. Το JOHNSON'S® Baby Soothing Naturals™ Bath είναι ειδικά σχεδιασμένο για να καθαρίζει και να ενυδατώνει την επιδερμίδα του μωρού σας.
Χρησιμοποιήστε πάντα μια κρέμα ενυδάτωσης, μετά το μπάνιο! Μια κλινική έρευνα έδειξε ότι μόλις το 10 % των μαμάδων θεωρούσαν ότι το δέρμα του μωρού ήταν ξηρό ενώ στη πραγματικότητα πάνω από το 60 % των μωρών είχε κλινικά σημάδια ξηρότητας!

Το δέρμα του μωρού σας απορροφά και χάνει υγρασία με γρηγορότερο ρυθμό από ότι το ενήλικο. Για αυτό, το να ενυδατώνετε τακτικά το δέρμα του μωρού σας είναι ένας καλός τρόπος για να το προστατεύσετε από την ξηρότητα.

Αν το μωρό σας έχει ξηροδερμία, μπορεί να θελήσετε να δοκιμάσετε την κρέμα JOHNSON’S® Baby Soothing Naturals™. Κλινικά ελεγμένα απαλό, σχεδιασμένο να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αλλεργίας και δερματολογικά ελεγμένο, είναι φτιαγμένο από φυσικά συστατικά, ένα μοναδικό συνδυασμό βιταμίνης Ε, εκχυλίσματα φύλλων ελιάς και μεταλλικά στοιχεία. (Συμβουλή: Τα προϊόντα που η σύνθεσή τους είναι βασισμένη σε φυσικά συστατικά είναι υπέροχα και για το δέρμα της μαμάς! Δοκιμάστε τα!).

Ένας ωραίος τρόπος για να ελέγξετε την υγεία του δέρματος του μωρού σας είναι το μασάζ. Σας δίνει την ευκαιρία να ελέγξετε ολόκληρη την επιφάνεια και να δείτε αν υποφέρει από ξηρότητα ή κάποιο ερεθισμό. Αλλά το μασάζ έχει πολλά περισσότερα οφέλη: τώρα που το μωρό σας μεγαλώνει συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σωματάκι του. Το μασάζ μπορεί να διευκολύνει αυτές τις μεταβάσεις. Επίσης, το μασάζ παρέχει πολλά συναισθηματικά και σωματικά οφέλη στο μωρό σας καθώς μεγαλώνει. Μπορείτε λοιπόν να το:

  • Ηρεμήσετε όταν είναι δυσαρεστημένο. Έχει αποδειχθεί ότι το μασάζ μειώνει την κυκλοφορία της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, στο αίμα.
  • Κάνετε πιο χαρούμενο. Το μασάζ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις ενδορφίνες και μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση του μωρού σας.
  • Ανακουφίσετε από τα αέρια και τη δυσκοιλιότητα. Όταν κάνετε μασάζ στην κοιλιά του το βοηθάτε να απελευθερώσει τα αέρια.
  • Ηρεμήσετε όταν, για παράδειγμα, αρχίζει να βγάζει δόντια.
  • Χαλαρώσετε κάνοντας μασάζ στους μυς των χεριών και των ποδιών.
  • Και φυσικά, θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια στενή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Το να κάνετε μασάζ στο μωρό σας μπορεί να ηρεμήσει και να χαλαρώσει και εσάς. Γνωρίζοντας ότι το να του κάνετε μασάζ ανακουφίζει το μωρό σας, μπορεί να σας προκαλέσει μια αίσθηση ευτυχίας και να νιώθετε πιο σίγουροι ως γονείς. Απλά προσέξτε τα σημάδια του μωρού σας για να σιγουρευτείτε ότι απολαμβάνει το μασάζ. Και για να είστε σίγουρες, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα ή μια λοσιόν που βοηθά στο μασάζ. Πολύ καλές επιλογές είναι η JOHNSON'S® Baby Bedtime Lotion™ και το JOHNSON'S® Baby Oil. Οποία και αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε, θα διαπιστώσετε ότι το μασάζ στο μωρό σας είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να δεθείτε μαζί του και να διατηρήσετε υγιές το δέρμα του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην κάνετε μασάζ στο μωρό σας αν είναι άρρωστο ή αν έχει κάνει εμβόλιο –το σημείο της ένεσης μπορεί ακόμα να πονάει.

Το δέρμα του μωρού σας θα αλλάξει γρήγορα καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του. Είναι πολύ διαφορετικό από το δικό σας -χρειάζεται αυξημένη προστασία για να το κρατήσετε καθαρό, ενυδατωμένο και υγιές. Θυμηθείτε, το υγιές δέρμα δεν είναι μόνο σημαντικό για αισθητικούς λόγους. Το υγιές και καλά ενυδατωμένο δέρμα εμποδίζει τα βακτήρια και άλλες μολύνσεις. Ξεκινήστε λοιπόν τώρα, για να προστατεύσετε το δέρμα του για μια ζωή.

Πηγές:
Απόσπασμα από το Your Baby and Toddler, From Birth to 3 Years, DK Publishing Inc., 2004 της JOHNSON'S® και την Έρευνα Ανάπτυξης του Δέρματος της JOHNSON'S®.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;