Η αρχή του φθινοπώρου- και ιδιαίτερα της σχολικής χρονιάς- είναι μια καλή ευκαιρία για τους γονείς να ασχοληθούν μεταξύ άλλων με τον προληπτικό έλεγχο της υγείας των παιδιών τους. Από αυτόν τον έλεγχο, δεν θα πρέπει να παραμελείται η στοματική υγεία των παιδιών μιάς και είναι πλέον κοινός τόπος ότι η οδοντιατρική πρόληψη κάνει ‘θαύματα’!

Σκόπιμο λοιπόν θα ήταν, πριν ξεκινήσουν οι μαθητικές υποχρεώσεις και τα ασφυκτικά προγράμματα του χειμώνα, να προγραμματιστεί και η οδοντιατρική επίσκεψη στον παιδοδοδντίατρο. Κατά τη διάρκεια αυτής θα γίνει ο έλεγχος των δοντιών και των ούλων του παιδιού, θα εντοπισθούν τυχόν σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα- τόσο από το παιδί όσο και από τους γονείς- και θα γίνει καθαρισμός και τοπική εφαρμογή φθορίου, γνωστή ως φθορίωση.

Στην παραπάνω προληπτική οδοντιατρική ρουτίνα στα παιδιά εντάσσεται και η τοποθέτηση προληπτικών επικαλύψεων ( sealants ) στα πίσω δόντια, τους τραπεζίτες, τόσο στους νεογιλούς όσο και στους μόνιμους. Αυτό είναι η επίστρωση ( όχι σφράγισμα ) της μασητικής επιφάνειας των τραπεζιτών με ειδικό υλικό που τα προστατεύει από τν δημιουργία τερηδόνας. Η προστασία αυτή αγγίζει έως και το 99%, πράγμα που αποδεικνύει το πόσο σημαντική είναι...!

Άρα γίνεται σαφές, ότι η επικάλυψη γίνεται μόνο όταν οι τραπεζίτες είναι 'καθαροί', χωρίς τερηδόνα, και σκοπός μας είναι να τους διατηρήσουμε έτσι για πάντα!

Η τοποθέτηση των προληπτικών επικαλύψεων γίνεται μία φορά, όταν οι τραπεζίτες έχουν ανατείλει πλήρως και δεν επαναλαμβάνεται κάθε εξάμηνο όπως ο καθαρισμός και η φθορίωση.

Πιθανώς όμως σε κάποιες περιπτώσεις, μετά από καιρό, ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον προσθήκη υλικού, πράγμα που θα κρίνει ο παιδοδοντίατρος. Η διαδικασία της τοποθέτησης των προληπτικών επικαλύψεων είναι απλή και συνήθως ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς