Μήπως το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, και θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τους περισσότερους παρακάτω. Και, ναι… ακόμα κι εσείς μπορεί να είστε η αιτία.

Είναι ακόμα πολύ μικρό

Πολύ λίγα μωρά έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Για τους πρώτους δύο μήνες, τα νεογέννητα κοιμούνται και ξυπνούν σε τυχαίες στιγμές, από δώδεκα μέχρι και δεκαοκτώ ώρες την ημέρα. Τα περισσότερα μωρά θα αποκτήσουν πρόγραμμα ύπνου το πολύ μέχρι τον ένατο μήνα. Αλλά, ακόμα και τότε, η “νύχτα” τους δεν θα είναι περισσότερες από πέντε με έξι ώρες στη σειρά.

Είναι εξαρτημένο από εσάς

Αν κάθε βράδυ κουνάτε το μωρό σας μέχρι να κοιμηθεί, και μετά το τοποθετείτε στο κρεβατάκι του, τότε δεν μπορεί να μάθει να κοιμάται μόνο του. Πρέπει να βάζετε το μωρό σας για ύπνο μόλις βλέπετε ότι αρχίζει να νυστάζει, ώστε να μάθει να ηρεμεί τον εαυτό του, χωρίς να εξαρτάται από εσάς για να πέσει για ύπνο.

Είναι υπερβολικά κουρασμένο

Τα πολύ μικρά παιδιά χρειάζονται από έντεκα ως και δεκατέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ρουτίνα, ώστε να πηγαίνουν για ύπνο – και να κάνουν όλες τις δραστηριότητές τους – την ίδια, συγκεκριμένη ώρα.

Δεν μπορεί μακριά σας

Είναι φυσιολογικό για κάθε παιδί να περάσει από αυτό το στάδιο. Προσπαθήστε να μην το καθησυχάζετε με τρόπο που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, όπως πολλή ομιλία, τάισμα, αγκαλιές ή νανουρίσματα. Μιλήστε του απαλά για λίγο, τρίψτε λίγο την πλάτη του και αφήστε το να πέσει για ύπνο. Αν φοβάται το σκοτάδι, ένα φωτάκι νυκτός μπορεί να βοηθήσει.

Δεν έχει αποκτήσει ρουτίνα

Το να κάνετε τα ίδια πράγματα κάθε βράδυ βοηθάει το παιδί να καταλάβει πότε έρχεται η ώρα για ύπνο. Δημιουργήστε μια καθημερινή ρουτίνα πριν βάλετε το παιδί σας στο κρεβάτι, για να χαλαρώνει. Μπορείτε, για παράδειγμα, να του διαβάσετε μια ιστορία. Μπορείτε να ξεκινήσετε αυτή τη ρουτίνα από πολύ νωρίς, από τους τέσσερις κιόλας μήνες.

Προσπαθεί να καθυστερήσει τον ύπνο

Μερικά παιδιά απλά δεν θέλουν ακόμα να κοιμηθούν. Προσπαθούν να σκαρφιστούν λόγους για να μείνουν ξύπνια λίγο παραπάνω, ζητώντας να τους διαβάσετε και άλλες ιστορίες, κάτι να πιούν ή λέγοντας ότι θέλουν να πάνε στην τουαλέτα. Μείνετε πιστοί στη ρουτίνα σας. Όποτε σας φωνάζει, απλά πηγαίνετε στο δωμάτιο, ευγενικά αλλά αυστηρά, και θυμίστε του πως είναι ώρα για ύπνο.

Δεν κοιμάται αρκετά μέσα στην ημέρα

Τα παιδιά χρειάζονται έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα μωρά μπορεί να χρειαστούν μέχρι και τρεις. Οπότε, αφήστε το παιδί σας να πάρει έναν σύντομο υπνάκο μετά το μεσημεριανό φαγητό, ώστε να μπορεί να κοιμηθεί εύκολα και το βράδυ.

Πάσχει από αποφρακτική άπνοια του ύπνου

Είναι σπάνιο, αλλά μερικά παιδιά δεν μπορούν να κοιμηθούν λόγω αποφρακτικής άπνοιας. Τα παιδιά που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια του ύπνου ροχαλίζουν δυνατά, έχουν βαριά ανάσα και ανήσυχο ύπνο. Υπολογίζεται πως 1 στα 100 παιδιά μπορεί να πάσχει, και εμφανίζεται κυρίως ανάμεσα στις ηλικίες των 3 με 7 ετών. Η αντιμετώπισή της μπορεί να απαιτεί χειρουργείο.

Ροχαλίζει

Περίπου 1 στα 10 παιδιά ροχαλίζει. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, όπως η αποφρακτική άπνοια που αναφέραμε, αλλά και αλλεργίες, μπούκωμα από κρυολόγημα ή διάφραγμα που παρεκκλίνει. Αν το ροχαλητό δεν προκαλεί προβλήματα στον ύπνο του παιδιού, ο παιδίατρός σας δεν θα προτείνει να κάνετε κάτι.

Βλέπει άσχημα όνειρα

Τα περισσότερα παιδιά βλέπουν εφιάλτες από καιρό σε καιρό. Αν ξυπνήσει ανήσυχο από κάποιο κακό όνειρο και σας φωνάξει, καθησυχάστε το. Αν τα όνειρα, όμως, συνεχίζονται, ίσως να μιλούσατε με τον παιδίατρό σας.

Υπνοβατεί

Ορισμένα παιδιά μπορεί να υπνοβατούν. Μπορεί να περπατούν, να μιλούν, ακόμα και τα μάτια τους να είναι ανοιχτά, όμως δεν είναι ξύπνια. Αν το παιδί σας υπνοβατεί, λογικά θα το έχει ξεπεράσει πριν μπει στην εφηβεία. Μην ξυπνήσετε ένα παιδί ενώ υπνοβατεί – μπορεί να το τρομάξετε. Καθοδηγήστε το ευγενικά πίσω στο κρεβάτι του, και διατηρείτε την περιοχή που κυκλοφορεί ασφαλή.

Παίρνει φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα και τις αλλεργίες, όπως και τα φάρμακα για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο του παιδιού. Σε αυτή την περίπτωση, μιλήστε με τον παιδίατρο για το αν και κατά πόσο θα βελτίωνε την κατάσταση η αλλαγή δοσολογίας ή αγωγής. Ποτέ μην αλλάζετε τα φάρμακα και τις δόσεις του παιδιού σας χωρίς να έχετε μιλήσει πρώτα με τον γιατρό.

Αλλαγές της εφηβείας

Όταν ένα παιδί μπαίνει στην εφηβεία, το βιολογικό του ρολόι αλλάζει. Οι έφηβοι είναι πιο δραστήριοι τις βραδινές ώρες, κι έχουν λιγότερη ενέργεια το πρωί. Προσπαθήστε να προσαρμοστείτε σε αυτές τις αλλαγές. Αφήστε τους εφήβους να κάνουν τις δουλειές τους πιο αργά, για παράδειγμα. Πάντως, οι έφηβοι εξακολουθούν να χρειάζονται 8,5 ώρες ύπνου.

Χρειάζεται κάτι για να ηρεμεί

Πολλά παιδιά μπορούν να κοιμηθούν πιο εύκολα με κάποιο αντικείμενο που τα ηρεμεί. Ένα αρκουδάκι ή χνουδωτό κουκλάκι, η κουβερτούλα τους – αυτά είναι δύο από τα πιο κοινά αντικείμενα. Επιπλέον, στα μωρά, η πιπίλα μπορεί να τα ηρεμήσει αρκετά.

Το δωμάτιο δεν βοηθά στον ύπνο

Πρέπει να δημιουργήσετε τον κατάλληλο χώρο, ώστε να μπορεί το παιδί σας να κοιμηθεί καλά. Σβήνετε τα φώτα το βράδυ (εκτός από το φωτάκι νυκτός, αν το χρειάζεται), και φροντίστε οι πιτζάμες του παιδιού σας να είναι βολικές και ελαφριές. Πρέπει το σπίτι να είναι ήσυχο, και το παιδί να μην ενοχλείται από τους ήχους της τηλεόρασης ή από κουβέντες.

Οθόνες στο υπνοδωμάτιο

Κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής και τηλεόραση: όλα αυτά μπορούν να καταστρέψουν τον ύπνο του παιδιού σας. Κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο – ακόμα και τα μεγάλα παιδιά χρειάζονται λίγη ώρα χαλάρωσης πριν κοιμηθούν.

Στρες

Το στρες μπορεί να ταράξει τον ύπνο του παιδιού. Βοηθήστε το να χαλαρώσει με βαθιές ανάσες, ένα ζεστό μπάνιο και με το να παραμένετε πιστοί στην βραδινή σας ρουτίνα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιλήστε μαζί του και διδάξτε του τεχνικές καταπολέμησης του στρες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;