Ένας στους εκατό ανθρώπους του συνολικού πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα τραυλισμού. Ο τραυλισμός εκδηλώνεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών.

Το 60% έως και το 80% τοις εκατό από αυτά τα παιδιά όμως, μπορούν να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν το πρόβλημα, καθώς η συγκεκριμένη διαταραχή, μπορεί να θεραπευτεί.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του τραυλισμού είναι ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πολύ πιο συχνά από ό, τι οι γυναίκες.

Η αναλογία, σύμφωνα με έρευνες που αφορούν το εξωτερικό είναι περίπου 8/2, δηλαδή στους 10 ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέμα τραυλισμού, οι οκτώ είναι άνδρες και οι δύο γυναίκες.

Το κλασικό σύμπτωμα του τραυλισμού είναι η συχνή επανάληψη μεμονωμένων ήχων, συλλαβών ή ολόκληρων λέξεων. Μαζί με τους επαναλαμβανόμενους ήχους, οι άνθρωποι που έχουν την διαταραχή αυτή, ορισμένες φορές παρατείνουν επίσης τους ήχους μέσα στις λέξεις. Σε ακραίες περιπτώσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα: δεν μπορούν να αρθρώσουν ούτε μία λέξη όταν προσπαθούν να μιλήσουν. Τα όργανα της ομιλίας τους μπορεί να λειτουργούν στο μέγιστο, αλλά να μη βγάζουν τον παραμικρό ήχο. Απλά οι λέξεις δεν εκφέρονται, έστω και αν ο παθών ξέρει ακριβώς τι θέλει να πει.

Πολλοί από εκείνους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του τραυλισμού οδηγούνται στο να έχουν και ψυχολογικά προβλήματα. Αρκετές φορές μπορεί να απομονωθούν κοινωνικά. Δεν είναι σπάνιο να προσπαθούν να αποφεύγουν να λένε ορισμένες λέξεις και αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους όσο και τη διάθεσή τους.

Ακόμα χειρότερο είναι όταν το πρόβλημα καθορίζει απλές καθημερινές δραστηριότητές τους ή και απλές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα όταν αγοράζουν ένα εισιτήριο στα ΜΜΜ ή όταν τηλεφωνούν ή ακόμα και όταν ζητούν πληροφορίες από τους περαστικούς- για παράδειγμα όταν ρωτούν την διαδρομή για ένα συγκεκριμένο προορισμό. Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που αντιπροσωπεύουν ένα βαθμό δυσκολίας για τους περισσότερους ανθρώπους, για όσους τραυλίζουν μπορεί να εξελιχθούν σε ανυπέρβλητα εμπόδια.
Τα παιδιά που τραυλίζουν συχνά νιώθουν ντροπή και άγχος όταν πρέπει να μιλήσουν, γεγονός που επιδεινώνει την κατάστασή τους.

Αν και η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά, οι γονείς, οι φίλοι και οι δάσκαλοί τους επίσης πρέπει να συνδράμουν. Οι ειδικοί συνιστούν:

  • Προσπαθήστε να κρατήσετε το παιδί μακριά από στρεσογόνες καταστάσεις.
  • Να αφήνετε στο παιδί άφθονο χρόνο για να μιλήσει.
  • Όταν μιλάτε στο παιδί, να του μιλάτε αργά και να είστε χαλαροί, ώστε να ενθαρρύνετε έναν αντίστοιχο, αργό και χαλαρό τρόπο ομιλίας.

 Επιμέλεια: premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!