Το εξάνθημα είναι μια χρόνια φλεγμονή που παθαίνει το 20% των μωρών, ιδιαίτερα εκείνα με κληρονομικότητα στους ερεθισμούς του δέρματος, το άσθμα ή τις αλλεργίες. Στα μωρά εμφανίζεται συχνά ως κοκκινίλα, φαγούρα, αναφυλαξία στο πρόσωπο και το κεφάλι. Σε περίπου 10% των περιπτώσεων, ορισμένα τρόφιμα (όπως το αγελαδινό γάλα, τα αβγά, το σιτάρι ή τα πορτοκάλια) μπορούν να τα προκαλέσουν.

Στα μωρά, το εξάνθημα εμφανίζεται συχνά ως αναφυλαξία γύρω από το στόμα και τα μάγουλα, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και στο στήθος, στην πλάτη και στα πόδια. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την εξέταση του εξανθήματος, καθώς επίσης και για την εξαιρετικά ξηρή ή ευαίσθητη επιδερμίδα. Πρέπει επίσης να μιλήσετε στον παιδίατρό σας για τη θεραπεία:

  • Αποφύγετε τα πράγματα που πιστεύετε ότι μπορεί να προκάλεσαν τη φαγούρα, όπως η σκόνη, το γρασίδι, τα λουλούδια, τα μάλλινα ρούχα και μερικά σαπούνια, μαλακτικά και ορισμένα αρώματα. Μπορεί να βοηθάει να κρατήσετε σημειώσεις για να ανακαλύψετε την αιτία.
  • Κάντε το μωρό σας κάθε μέρα ένα γρήγορο μπάνιο -όχι πάνω από πέντε με δέκα λεπτά- σε νερό που να είναι χλιαρό αλλά όχι καυτό. 
  • Χρησιμοποιήστε ειδικά απαλά σαμπουάν αφρόλουτρα που είναι σχεδιασμένα για μωρά με ευαίσθητο δέρμα. Να είστε επιπλέον προσεκτικές με τις περιοχές του σώματος που εκτίθενται περισσότερα στο περιβάλλον. 
  • Στεγνώστε το δέρμα με ένα απαλό μπουρνούζι μετά από κάθε μπάνιο και απλώστε κατευθείαν κάποια ενυδατική λοσιόν. Μην τρίβετε το δέρμα. 
  • Ενυδατώστε το δέρμα συχνά στη διάρκεια της ημέρας, ειδικά μετά το μπάνιο. 
  • Χρησιμοποιείστε μια ενυδατική κρέμα απλώνοντάς τη στο σώμα με κινήσεις προς τα κάτω. 

Αν και τα εξανθήματα μπορεί να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη κατάσταση για το μωρό σας, με αυτές τις κινήσεις μπορείτε να το βοηθήσετε να νιώθει πιο άνετα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο