Ξέρουμε με κάθε λεπτομέρεια το “ταξίδι” που κάνει ένα μωρό, από τη σύλληψη μέχρι τον τοκετό. Έχουμε παρατηρήσει την ανάπτυξή του σε κάθε στάδιο, και μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι έχουμε λύσει πολλά από τα μυστήρια της ανθρώπινης ζωής. Μέσα σε όλα αυτά που μάθαμε, λοιπόν, υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες που οι περισσότεροι γιατροί θα παραλείψουν να σας πουν. Ας διαβάσουμε ποιες είναι αυτές…

Δεν μπορούν να γευτούν το αλάτι

Τα μωρά έχουν ήδη ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης… απλά όχι για το αλάτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά αρχίζουν να αισθάνονται την γεύση του αλατιού στον τέταρτο περίπου μήνα. Όλες τις υπόλοιπες γεύσεις, βέβαια, τις αισθάνονται κανονικά – ίσως και καλύτερα από τους ενήλικες.

Κλαίνε, αλλά χωρίς δάκρυα

Όλοι ξέρουμε πόσο πολύ κλαίνε τα μωρά. Αυτό δεν σημαίνει πως θα δούμε και δάκρυα. Οι δακρυγόνοι αδένες τους ξεκινούν να λειτουργούν ανάμεσα στην τρίτη και δωδέκατη εβδομάδα.

Δεν έχουν επιγονατίδες

Κατά κάποιο τρόπο, τουλάχιστον. Αν κοιτάξουμε μια ακτινογραφία των ποδιών ενός νεογέννητου, δεν θα δούμε κάτι στο σημείο που οι ενήλικοι έχουμε επιγονατίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα οστά ξεκινούν ως χόνδροι, και αποκτούν σκληρότητα με τον καιρό. Οι επιγονατίδες χρειάζονται τρία με πέντε χρόνια για να σχηματιστούν. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα, όμως, τα μωρά, καθώς οι χόνδροι απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλούνται με το μπουσούλημα.

Έχουν πιο πολλά οστά από τους ενήλικες

Πολύ περισσότερα, για την ακρίβεια: 300 οστά σε σχέση με τα 206 των ενηλίκων. Κάποια από αυτά τα οστά ενώνονται μεταξύ τους όσο το μωρό μεγαλώνει. Για παράδειγμα, το κρανίο ξεκινά σαν πολλά μικρότερα οστά, και γύρω στα δύο χρόνια όλα τα μικρότερα οστά ενώνονται.

Έχουν… περίοδο

Ενώ βρίσκονται στην μήτρα, τα μωρά εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Κατά τον τοκετό, όταν το μωρό αποκόπτεται από την μητέρα, τα επίπεδα αυτά πέφτουν ραγδαία και στα κορίτσια μπορεί να προκαλέσει ψευδή συμπτώματα περιόδου. Αν, λοιπόν, βρείτε λιγάκι αίμα στην πάνα του μωρού σας, μπορεί να οφείλεται σε αυτό, και είναι πολύ φυσιολογικό – συμβαίνει μάλιστα στο ένα τέταρτο των κοριτσιών, συνήθως στις πρώτες επτά ημέρες.

Παράγουν γάλα

Με τον ίδιο τρόπο που πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα περιόδου – αλλά αρκετά πιο σπάνιο φαινόμενο – ένα 5% των νεογέννητων μπορεί να παράγει γάλα από τις θηλές του, ανεξαρτήτως φύλου. Φυσικά, μιλάμε για πολύ μικρές ποσότητες, και αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο μήνες, αλλά δεν αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο.
Μπορούν να θυμηθούν τι “έτρωγαν” στην μήτρα.
Πιστεύεται ότι το αμνιακό υγρό επηρεάζεται από την διατροφή της μητέρας. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως αν η έγκυος τρώει φαγητά με πολύ σκόρδο, το μωρό έχει αρκετές πιθανότητες να γνωρίζει την γεύση του σκόρδου, και να έχει αναπτύξει μία προτίμηση.

Είναι… τριχωτά

Πολλά μωρά γεννιούνται με λίγες μόνο τριχούλες ή χνούδι στο κεφάλι τους. Κι όμως, μέσα στην μήτρα, πολλά μωρά έχουν λεπτές τρίχες που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα, ώστε να ρυθμίζεται η θερμοκρασία. Αυτές οι τρίχες συνήθως πέφτουν ενώ το μωρό βρίσκεται ακόμα στην μήτρα, αλλά μπορεί και όχι… αν λοιπόν το μωρό σας γεννηθεί πιο τριχωτό από το κανονικό, μην φοβάστε. Οι τρίχες θα πέσουν από μόνες τους πολύ σύντομα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης