Δεν υπάρχει εγχειρίδιο για το πώς να είμαστε καλοί γονείς. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, και αποκτά την δική του προσωπικότητα πριν καλά-καλά το καταλάβουμε. Κι όμως, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορούμε – με τρόπο όσο πιο διασκεδαστικό γίνεται – να μάθουμε στο παιδί μας, ώστε να είμαστε σίγουροι πως θα μεγαλώσει και θα είναι υγιές και ισορροπημένο. Ποιες συνήθειες είναι αυτές;

Παίξτε ελεύθερα

Το παιχνίδι είναι από τις καλύτερες ασκήσεις για το παιδί σας, και του δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσει το περιβάλλον του, όπως και να αναπτύξει την φαντασία και την δημιουργικότητά του. Φροντίστε να κάνετε το σπίτι σας όσο πιο ασφαλές γίνεται για ένα παιδί, και μην του γεμίζετε την ημέρα με οργανωμένες δραστηριότητες, μαθήματα και δουλειές. Αφήστε αρκετό ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι.

Τουαλέτα

Μάθετε στο παιδί σας ότι πρέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα με το που νιώσει την ανάγκη. Ο σφιγκτήρας δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως στα μικρά παιδιά, συνεπώς η ακράτεια μπορεί να είναι πρόβλημα. Αν το παιδί σας καθυστερεί την τουαλέτα, μπορεί επίσης να προκληθεί πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Ύπνος στις 8

Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ώρες ύπνου, και τα πολύ μικρά παιδιά μία επιπλέον ώρα μέσα στην ημέρα. Έτσι, τα οστά τους αναπτύσσονται σωστά. Επιπλέον, τα κουρασμένα παιδιά μπορούν να έχουν πολύ κακή διάθεση και να αντιδρούν άσχημα—και υπερκινητικά. Βοηθήστε το παιδί σας να πέφτει για ύπνο νωρίς με το να καθιερώσετε μια “ιεροτελεστία ύπνου”, σταματώντας τις δραστηριότητες και το παιχνίδι μετά τις 6 το απόγευμα, κάνοντας μπάνιο, βουρτσίζοντας τα δόντια και διαβάζοντας μια ιστορία πριν τον ύπνο.

Βουρτσίζουμε τα δόντια

Μετά το πρωινό και πριν τον ύπνο, πρέπει να βουρτσίζουμε σχολαστικά τα δόντια μας. Διαφορετικά, η πλάκα συσσωρεύεται και χαλάει τα δόντια. Στα μωρά, χρησιμοποιούμε ένα βρεγμένο ύφασμα για να τους καθαρίσουμε τα δοντάκια τους, και όταν μεγαλώσουν λίγο, αγοράζουμε οδοντόβουρτσες με τα αγαπημένα τους καρτούν και δοκιμάστε οδοντόκρεμες με ήπιες γεύσεις.

Κάνουμε μπάνιο

Τα παιδιά πρέπει να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα, είναι ο μόνος τρόπος να καθαριστούν από τα μικρόβια, την σκόνη και τον ιδρώτα. Αγοράστε παιχνίδια για το μπάνιο, χρωματίστε το νερό με μη τοξικές χρωστικές φαγητού, και αγοράστε αφρόλουτρα που μυρίζουν όμορφα για να κάνετε το μπάνιο πιο ευχάριστη διαδικασία.

Παιχνίδι με τους φίλους

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει φίλους και να περνάει χρόνο μαζί τους, για να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι ιδανικό μέρος για να γνωρίσει παιδιά που τους αρέσουν παρόμοια πράγματα. Επιπλέον, πρέπει να δίνετε το καλό παράδειγμα, δείχνοντάς του πόσο σημαντική είναι η σωστή και ευγενική επικοινωνία.

Ασφάλεια κάθε στιγμή

Μάθετε στο παιδί σας πώς να προστατεύεται, και (με λόγια που να μπορεί να καταλάβει) τι είναι η κακοποίηση. Τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο κακοποίησης, όχι μόνο από αγνώστους, αλλά κυρίως από άτομα που γνωρίζουν. Μάθετε στο παιδί σας ότι κανείς δεν μπορεί να το αγγίζει στα γεννητικά του όργανα, και αφήστε το να σας μιλάει ανοιχτά για τέτοια ζητήματα.

Προσοχή στο νερό

Τα παιδιά κάτω των 5 ετών, και τα παιδιά που δεν έχουν μάθει να κολυμπούν και να προσέχουν στο νερό δεν πρέπει να μένουν ποτέ μόνα τους. Δυστυχώς, ο πνιγμός είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τα παιδιά. Από την ηλικία των τεσσάρων, θα ήταν καλό να πάτε το παιδί σας σε μαθήματα κολύμβησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι σε Καρδάμυλα και Βολισσό Χίου
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.